Lojistikte İran’a da tampon bölge talebi

Lojistikte İran’a da tampon bölge talebi

UND Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mustafa Açıkgöz, İran’a ve İran üzerinden Asya ülkelerine yapılan ticari faaliyetlerin koronavirüs uygulamaları nedeniyle daha fazla aksamaması için İran sınırında tampon bölgelerin kurulması çağrısı yaptı

Salgın nedeniyle İran ile olan sınır kapılarının kapatılmasının bölgede ticari faaliyet gösteren üretici ve lojistik firmaları olumsuz etkilediğine dikkat çeken UND Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Mersin Gümrüklü Antrepocular Derneği (MEGAD) Başkanı Mustafa Açıkgöz, tampon bölge talebini dile getirdi. ABD’nin ambargosu kapsamında uygulanan yaptırımların 2018’de İran’la olan 9.30 milyar dolarlık ticaret hacminin 2019’da 5.60 milyar dolar seviyesine gerilettiğini kaydeden Açıkgöz, ticari ilişkilerin daha da zarar görmemesi için ticareti kopmadan devam ettirecek kontrollü geçiş ve tampon bölge gibi uygulamaların bir an önce başlaması gerektiğini kaydetti.

mustafa-acikgoz.jpg
İran’a ve İran üzerinden diğer Asya ülkelerine ulaşılan tüm yolların kapalı olduğunu dile getiren Açıkgöz, geri dönen ihraç ürünlerinin de firmalar için büyük bir depolama sorunu yaratacağı uyarısında bulundu. Bu nedenle bazı firmaların üretimlerini azalttığını bazılarının durduğunu kaydeden Açıkgöz, “UND olarak süreci yakından izliyor, bölgede bir an önce bir tampon bölge oluşturulmasını bekliyoruz. Ayrıca sınır bölgelerimizde kurulan sahra hastanelerimiz üzerinden de transfer süreci yönetilebilir. Sınırlarımıza geri dönen vatandaşlarımız için karantina süreçleri işletilebilir. Sistem yavaşlasa da en azından ticaret kanalları açık tutularak sektörel ilişkiler tamamen durmamış olur” diye konuştu. 

Mehmet N.BATUK – DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.