"Lojistik sektörü, pandemide nelere dikkat etmeli/"

"Lojistik sektörü, pandemide nelere dikkat etmeli/"

BAĞIMSIZ Denetçi ve Danışman Nezif Emek, Pandemi süresince lojistik ve kargo dağıtım sektöründe yaşanan süreçleri değerlendirdi

Bilindiği üzere gerek mağazaların kapanması, gerek temas azaltma tedbirleri ve gerekse sokağa çıkma yasakları nedeniyle marketlerde oluşan yoğunluklar siparişlerin e-ticarete kaymasına sebep oldu. Bu da milyonlarca insanın evlerine taşıdıkları ürünleri ve malzemeleri mevcut kargo ağı üzerinden taşıması anlamına geldiği için çok ciddi tıkanmalar yaşanmıştı. Konuyla ilgili olarak Nezif Emek şunları kaydetti: "Esasında yaşanan ortam açısından bu çok olası bir durum ve bu gecikmeleri tedarik sorunlarını kargo sistemlerinin başarısızlığı olarak görmemek gerekir. Bu yalnızca kapasite üzeri aşırı yüklenme neticesinde oluşan olağan bir durum diye değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum."

Büyük dağıtım ağlarına sahip üretici şirketler küresel ve lokal salgınlara daha dayanıklı hale gelmesi için neler yapmalı?
Bu salgın öncelikle online ticaretin herkes tarafından deneyimlenmesi ve öneminin çok daha iyi algılanmasını sağladı. Büyük dağıtım ağına sahip firmaların kriz ortamlarında hizmet aksaklıklarını azaltıcı kriz tedbirleri almasında yarar olduğunu düşünmekteyim. Ancak yine de tekrar etmek gerekir ki aşırı yüklenmeler için hiçbir firmanın tam çözüm üretme şansı bulunmamaktadır. Yaşanan pandeminin süreci online ticareti ve lojistik sistemlerini çok daha güçlendirecek olmasından dolayı Allah muhafaza benzer durumlarda aksaklıkların çok daha düşük olacağını söyleyebiliriz. Restoran zincilerinin mutlak suretle ortak mutfak projelerine girişmesini ve ortak kurye ağları kurmasını öneriyorum. Böylelikle sermayeleri uzun dönüşlü yatırımlar yerine daha efektif işlerde kullanmış ve çok daha hızlı büyümüş olacaklardır. Bunun tekrar altını çizmek istiyorum; markaların "Ortak Mutfak" ve "Ortak Kurye" sistemleri için birleşmek zorunda olduğunu çok iyi gördük ve bugünden sonra bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Kriz dönemlerinde verimlilik nasıl artırılır?
Kriz dönemleri altyapısı ve finans yapısı güçlü olan firmalar için çok ciddi fırsatlar içeren önemli dönemlerdir. Haliyle kriz dönemlerinde daha verimli olmak için normal dönemlerde olduğu gibi sağlam altyapılar (üretim, dağıtım, servis) ve güçlü finansal durumlara sahip olmak yeterli olacaktır. Yaşanan bu pandemi döneminde de faaliyetine devam eden şirketlerden güçlü altyapısı olan ve finansal olarak kaynakları güçlü olan firmalar çok önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Şirketlerin her zaman orta, kötü ve felaket senaryoları olmalı ve ihtiyaca göre bunları düzenli olarak güncellemelidir.

Gıda sektörü, pandemi sürecinden hangi dersler alarak çıkıyor?
Gıda sektörü mutlaka Pandemi sürecinden çok ciddi dersler çıkarmıştır. Ancak, unutmamamız gereken bir başka gerçek vardır. Ülkemiz bu pandemi olayına 2018 son çeyreğinde başlayan ve 2019 yılında devam eden 2020 yılı ilk çeyreğinde toparlanmaya başlamış bir ekonomik kriz ortamında yakalandı.

SABAH

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.