“Lojistiğe destek, katkımızı 50 milyar $’a çıkarır”

“Lojistiğe destek, katkımızı 50 milyar $’a çıkarır”

Ülkeye döviz girişinin azaldığını hatırlatan Mersinli lojistik sektörü temsilcileri, kendilerine destek verilmesi halinde geçen yıl 34 milyar dolar seviyesinde olan katkılarını bu yıl 50 milyar dolarlara çıkarabileceklerini söylüyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyeleri pandemi sürecinde sektörde yaşananları değerlendirdi. Bu dönemde kimi zaman zorlandıklarını, kimi zaman güzel çalışmalara imza attıklarını kaydeden Meclis Üyeleri, ülke ekonomisine daha fazla katkı sunabilmek adına beklentilerini anlattı. Özellikle ÖTV ve KDV’siz yakıttan uluslararası taşıma yapan tüm Türk plakalı araçların yararlanabilmesi talebinde bulunan Meclis Üyeleri, çeşitli dış pazarlarda yaşadıkları sorunlardan, uygulanan cezalara kadar birçok konuya değindi.

isa-cani.jpg Çani: “İndirimli yakıt yalnızca Türk plakalı araca uygulanmalı” 20 No’lu Komiteden Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Çani Uluslararası Taşımacılık Firması sahibi İsa Çani, bu yıl uluslararası taşımacılık sektörünün Ülkeye döviz kazandıran önemli sektörler arasındaki yerini güçlendireceğine inandığını söyledi. Pandemi nedeniyle turizm sektöründe yaşanan sıkıntıları hatırlatan Çani, bu alandaki döviz kaybına işaret ederek, “Lojistik sektöründe uluslararası alanda çalışan firmalar olarak Ülkemize bu yıl kazandıracağımız döviz beklentimiz 40 milyar dolar civarında. Desteklenmemiz halinde bu rakam 50 milyar dolarlara ulaşabilir” değerlendirmesinde bulundu. Bunun sağlanabilmesi için özellikle yabancı plakalı araçlarla aralarındaki rekabeti güçlendirecek destekler beklediklerine değinen Çani şunları söyledi: “Mevcut durumda ihracat yükü yükleyen yerli ve yabancı tüm araçların KDV ve ÖTV’siz yakıt kullanma hakkı var. Bizim talebimiz araç başına en az 300 – 400 euroluk rekabet avantajı elde edebilmemiz adına bunun yalnızca Türk plakalı araçlara uygulanması. Aksi halde yeri geliyor yabancı araçlar bu haktan yararlanırken biz yararlanamayabiliyoruz.” Özellikle bir ülkeden başka bir ülkeye transit yük taşıyan Türk plakalı araçların indirimli yakıt kullanamadığını belirten Çani, “Oysa transit taşımalarda da Ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Bu nedenle uygulama ihracata giden araca değil, Türk plakalı araca olacak şekilde düzenlenmeli” dedi. Yabancı araç oranının geçmiş yıllarda Türkiye’deki toplam araçlar içinde yüzde 10’luk paya sahipken bugün bu oranın yüzde 40’ların üzerine çıktığını anlatan Çani, yerli araçların güçlenebilmesi adına böyle bir uygulamadan yalnızca Türk plakalı araçların yararlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

necmettin-cabadak.jpgCabadak: “Kuzey Irak’ta sorunlar büyük”

20 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Cizre Cihan Nakliyat Firması sahibi Necmettin Cabadak ise ağırlıklı olarak Kuzey Irak’ta yaşanan sorunlara değindi. Bu bölgeye yapılan taşımalarda anlamlandıramadıkları ödemelerle karşı karşıya kalmaları nedeniyle maliyetlerinin yükselip rekabetçi yapılarını kaybettiklerini anlatan Cabadak, “Örneğin Irak tarafı araçlarımız için sigorta ücreti alıyor ancak aracımız orada bir kaza yaparsa bu sigortadan yararlanamıyoruz. Gözetim firmasına araç başına 500-1000 dolar arası ödeme yapmak durumunda kalıyoruz ama kimse bu ödemeleri neden yaptığımızı bilmiyor. Haksız yere alınan paralardan çok şikayetçiyiz” dedi. Geçmişte Türkiye için önemli bir pazar olmasına rağmen bu yıl Irak taşımalarının yaklaşık yüzde 60 azaldığına da değinen Cabadak, son bir aydır bu bölgeye taşımaların rayına oturduğunu ancak yılı, geçen yılın çok altında tamamlayacaklarını düşündüğünü söyledi. Türkiye’deki trafik sigortalarına da değinen Cabadak, sürekli yurtdışında olan Türk plakalı araçlara trafik sigortası yapılmasını da anlamlı bulmadıklarını vurguladı. Türkiye’ye araçların birkaç gün bakım için geldiğini onun dışında yurtdışında seferde olduklarını belirten Cabadak, “Buna rağmen araç başına 5-6 bin liralık trafik sigortası yaptırmak zorunda kalıyoruz. Oysa bu araçlarımız Türkiye’de hiçbir trafik riski oluşturmuyor” ifadelerini kullandı.

yasar-ozkaya.jpgÖzkaya: “Türk Cumhuriyetlerinde pazarı yabancı plakalara kaptırdık”

20 No’lu Komiteden Meclis Üyesi ve Öz Kayalar Uluslararası Nakliyat Firmasının sahibi Yaşar Özkaya ise Kazakistan ve Özbekistan taşımalarına değindi. Bu bölgede Türk plakalı araçların çok ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Özkaya, “Kimse sesimizi duymuyor. Sektörümüz sahipsiz kaldı” dedi. Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan taşımalarında Türk plakalı araçların daha önce kullandıkları kara yolu güzergahında taşıma yapmasına izin verilmediğini, Gürcistan ya da Azerbaycan’dan Ro-Ro gemileriyle geçiş yaparak başka bir güzergahtan taşıma yapmalarının şart koşulduğunu belirten Özkaya, bu durumun da navlunu araç başına 2 bin 500 dolar civarında artırdığını söyledi. “Böyle bir durumda kimse Türk araçlarıyla çalışmak istemiyor” diyen Özkaya, “Önümüzde devasa proje taşıma şansımız var ama araçlarımız garajda yatıyor. Yabancı araçlar ise Türkiye’de cirit atıyor. Durum böyle olunca sadece biz değil sigortacıdan gümrükçüye, lastikçiden tamirciye birçok sektör etkileniyor” diye konuştu. Kimi firmanın şoförünü çıkarmak durumunda kaldığını, kiminin aracını sattığını anlatan Özkaya, bu bölgeye çalışan Türk firmalarının yavaş yavaş kapanmaya başladığını söyledi. Çemberin çok daraldığını ifade eden Özkaya, “İran ve Irak pazarlarının durumu ortada. Türk Cumhuriyetlerini de kaybettik. Bu bölgelerle siyasi ikili ilişkiler güçlendirilmeli ve yaşadığımız sorunlar çözülmeli. Biz ekmeğimizi geri istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.