Lamrus, blok tren hazırlığında

Lamrus, blok tren hazırlığında

İstanbul Mardaş Limanı’ndan Rusya’nın Rostov kentine yaptığı ilk seferin ardından 1 yıl geçen Lamrus Line, çıtasını daha da yukarıya taşıma...

İstanbul Mardaş Limanı’ndan Rusya’nın Rostov kentine yaptığı ilk seferin ardından 1 yıl geçen Lamrus Line, çıtasını daha da yukarıya taşıma arzusunda. Firma, en geç 2012 yılı içinde başlayacakları blok tren uygulamasıyla konteyner yüklerini minimum fiyatlarla taşımayı hedefliyor.

Lyonel Makzume Grubu, geçen yıl Lamrus adlı yeni bir şirketi bünyesine katmıştı. Firma adının sonundaki Rus takısının, Rusya’ya olan ilgi ve yakınlığı vurgulamak adına konulduğunu ifade eden Lamrus Genel Müdürü Timur Makzume, Rusya’nın en büyük konteyner taşımacısı olan Trans Container’in de Akdeniz acenteliğini yaptıklarını bildirdi.

İstanbul Mardaş Limanı’ndan hareketle Rostov’daki  Trans Container’e ait Zapadny limanına haftalık düzenli  konteyner servisinin 1 yıldır yapıldığını belirten Makzume, “Trans Container’in Rusya’nın muhtelif bölgelerinde 47-48 konteyner deposu bulunuyor. Bu da, Rusya’da inanılmaz bir esneklik kazandırıyor. Uzakdoğu’dan getirilip, Rusya’nın doğu bölgelerine boşalan bir konteyneri kendi networklerinde hareket ettirip, Sibirya’nın ücra köşelerindeki fabrikalara dahi, yüke tek bir kez dokunarak iletebiliyoruz” dedi.

Trans Container’in İtalya, İsrail, İspanya, Mısır ve Fransa başta olmak üzere tüm Akdeniz operasyonlarını Lamrus’un yönettiğini söyleyen Timur Makzume, “Gemimiz bütün malları İstanbul Mardaş limanına getiriyor. Önümüzdeki dönemde bir başka liman seçeneğini de gündeme alabiliriz., Bu konuda Bursa’yı çok önemsiyoruz. Büyüyen bir bölge olması, rekabetçi fiyatlar verebilmeleri nedeniyle Bursa’daki limanlar biraz daha esnek olarak öne çıkıyor. Türk limanları eskisi kadar ucuz değil, demiryolu taşımacılığı da pahalı. Çünkü, belli bir noktaya kadar gidip gelebiliyorsunuz. İndir-bindir, getir-götür yapılıyor. Böylece esneklikten kaybediyorsunuz. İnsanlar da biraz daha fazla olsun ama istediğim zaman malım bana ulaşsın diyor. Çalışacağımız Feeder şirketi kim olursa, onların gittiği limana gideceğiz diyebiliriz” açıklamasını yaptı.

Rusya, hammadde veya yarı hammadde ihraç eden bir ülke. Akdeniz’e bakıldığında da Türkiye başta olmak üzere bir transformasyon ekonomisinin hakim olduğu ortada. Trans Container de, hammadde ve yarı mamul hammaddelerini diğer Akdeniz ülkelerine ulaştırmak için Türkiye’yi seçmiş. Sibirya’dan Fransa’ya kadar trenle göndermek pahalı. Ama, Sibirya’dan Rostov’a, oradan da gemiyle ulaştırmak en mantıklı çözüm olarak öne çıkıyor.

Blok tren hattı daha da cazip kılacak

Her hafta Mardaş Limanı’ndan Rostov’a gemiyle ulaştıklarını ifade Lamrus Genel Müdürü Timur Makzume,şöyle devam etti: “Oradaki partnerimizle kamyonla Moskova’ya götürüyoruz. Bu şekilde bile Türkiye’den giden TIR’lardan yüzde 35 daha ucuzuz. Bu miktar, blok tren uygulamasıyla yüzde 50’lere kadar çıkacak. Amacımız, Moskova’ya ayda 1 veya 2 kez blok tren sistemi oluşturmak. Moskova’da stoklu çalışan veya satışlarını daha önceden öngörebilen şirketler, kalkış tarihini önceden açıklayacağımız blok tren avantajlarından yararlanabilecek. Gemiden direkt platforma, ertesi sabah Moskova’ya 1.5 günde ulaşabilecekler. Bu sistemi 2012 yılından önce hayata geçirmeyi planlıyoruz.  Demiryolunu şu anda yalnızca Rusya tarafında kullanabiliyoruz. Uzun vadede, servisin oturması ve Samsun gibi bölgeleri de kapsamaya başlamasıyla, Türkiye’de de bir demiryolu çalışması yapmayı düşünebiliriz. Samsun’dan bir blok trenle Konya, Kayseri, Adana’ya kadar uzanabilirseniz, Türkiye’nin bütün ihracatını kamyondan kesip, trene aktarabilirsiniz. Tabii, burada kamyon şirketlerinin esnek olmalarından kaynaklanan büyük avantajını göz ardı etmemek gerekir. Türkiye’de kamyon hala raydan daha ucuz. Çünkü, ray hesaplama sistemi ile Türkiye’deki kamyon navlunu belirlemek çok farklı. Bizim şirket prensibimizde kamyon satın almak yok. Çünkü, kamyonunda yatıp kalkan insanla rekabet yapmamız mümkün değil. Dünyanın parasını verip, son model araç alıyorsunuz, diğer taraftan 1980 model kamyonunda 10 numara yakıt yakanla rekabet etmeye çalışıyorsunuz, hiç şansınız yok. Biz de, yatırım yerine o arkadaşlara iş vermeyi tercih ediyoruz.”

Navluna boş konteyner maliyeti konulmuyor

Rusya bölgesine gidebilecek en büyük kapasiteli gemiyle çalıştıklarını söyleyen Makzume, “6 bin ton yük taşıyabiliyor ve 3 yaşında. Biz bu gemiyi, gidişte ve gelişte belli bir kapasiteye kadar dolduruyoruz. Bazen yüzde 100 doldurduktan sonra mal bıraktığımız da oluyor. Geri dönüşte de dökme yük alıyoruz. Bugün Rusya’nın her bölgesine kamyonla gidemezsiniz. Ama, biz her bölgeye trenle gidebiliyoruz. Diğer hatlardan farklı olarak da, konteynerin boş dönüşünü maliyetimize bindirmiyoruz. Çünkü, Vladivostok’ta Trans Container’in konteyner stoku var, konteynerler orada kalıyor. Urallar’ın en ücra noktasına da konteyner gönderebiliyoruz. Yolu olmayan Yakutz’a bile konteyner gönderdik” diyor.

Boş konteynerin taşıtana getirdiği avantajı daha somut açıklamasını istediğimiz Timur Makzume, bizi şu sözlerle yanıtlıyor: “Örneğin, x armatörle Türkiye’den Novorossisyk’e bir yük getirdiniz ve Ekaterinburg’a göndermek istiyorsunuz. Armatörün, Rusya çapında kendi depoları olmadığı için navlun hesabını dolu gidiş, boş dönüşe göre yapıyor. Bizde o boş dönüş olayı yok. Diğer taraftan Rusya’da şirketlerin çoğu ara nakliye taşımalarında zaten Trans Container’ı kullanıyor. Otomatik olarak işinizi ilk taşıyıcıyla yapmış oluyorsunuz.”

Dozvola kaygısı yok

Kullandıkları yöntemin aynı zamanda karayolu taşımacılığında yaşanan belge sorununu da bypass ettiğinin altını çizen Makzume, “Karayolu nakliyecisinin belgesi bazen yılın yarısında bitiyor. İhracatçının bizim güzergahımızı kullandığı takdirde malını ulaştırmada bir sıkıntısı olmayacak. Rusya’da şu anda hizmet veremediğimiz bölge yok. Ayrıca müşterilerimizin Rusya’da bir sorunu olduğunda, Türk ya da Rus gümrük şirketlerini tanıştırıp işlemi kolaylaştırabiliyoruz. Çünkü, Rusya’da 0 navlunla taşısanız dahi, “gümrükçünüz ben bu malı çekemem” derse, malı getirmenizin hiçbir anlamı yok” diyerek avantajlarına dikkat çekti. Timur Makzume, en büyük problemlerinin ise kış aylarında Azov Denizi’nin donmasıyla yaşadıkları, mecburi tarife değişiklikleri olduğunu da sözlerine ekledi. 

Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.