Körfez ülkeleri petrolde hız kesmiyor

Körfez ülkeleri petrolde hız kesmiyor

Körfez ülkelerinde devam eden ya da planlanan hidrokarbon projelerinin değerinin geçen Şubat itibariyle 726 milyar dolara ulaştığı ve büyük kısmının...

Körfez ülkelerinde devam eden ya da planlanan hidrokarbon projelerinin değerinin geçen Şubat itibariyle 726 milyar dolara ulaştığı ve büyük kısmının arama ve üretim faaliyetlerine yönelik olduğu bildirildi.

Kuveyt merkezli finans kurumu Merkez tarafından yayınlanan rapora göre Şubat değerlerinin Ocak değerlerinden 10 milyar dolar fazla olduğu fakat bu yılın birinci çeyreği için öngörülen toplam 731 milyar dolarlık proje değerine ulaşılamadığı ifade edildi.

Rapora altı Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkesi ile Irak, İran ve Yemen'in dahil edilirken bu ülkeler dünyada çıkarılabilen petrol kaynaklarının yüzde 60'ını ve küresel gaz kaynaklarının da üçte birini kontrol ediyor.

Bunun yanı sıra Körfez'de önümüzdeki on yıl için planlanan başlıca petrol projesi sayısında da önemli artış görüldüğü vurgulandı. Planlanan proje sayısının 684'e ulaştığı ve geçen yıl bu rakamın 637'de kaldığı hatırlatıldı. Bu çeyrekte değeri 11,4 milyar doları bulan 17 petrol projesi tamamlanmış olacak.

Raporda, Suudi Arabistan'ın ardından dünyanın en büyük ikinci petrol rezervine sahip İran'ın bölgesel petrol yatırım sektöründe sayı ve değer olarak önde gitmeye devam ettiği belirtildi. Bölge ülkelerinin birçoğunda yatırımların daha çok petrol arama ve üretime yönelik olduğu, Suudi Arabistan'da ise daha dengeli bir yaklaşım görüldüğü kaydedildi.

Hükümet verilerine göre Suudi Arabistan'ın petrol sektöründe değeri 127,5 milyar doları bulan 133 projesi bulunuyor.

Krallık'ta bu çeyrekte tekrar hızlanması beklenen en büyük projeler arasında 8 milyar dolarlık Suudi Aramco-Ras Tanura genişleme projesi sayılıyor.

Rapora göre diğer ülkelerdeki petrol projelerinin değeri şöyle: İran (220 milyar dolar), Irak (125 milyar dolar), Suudi Arabistan (120 milyar dolar), Birleşik Arap Emirlikleri (100 milyar dolar), Katar (50 milyar dolar) ve Kuveyt (48 milyar dolar). Toplam miktarın kalanı ise Umman, Bahreyn ve Yemen arasında paylaşılıyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.