Köprüden Geçti Gelin

Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet (FSM) köprülerinin büyük onarım ve yapısal takviye ihalesi dün yapıldı ve gerekli çalışmaların 2014 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. 2012 yılı Haziran ayında FSM'de yapılan ve 3 ay süren asfalt çalışması sırasında neler yaşandığını hatırlıyor musunuz?  O tarihlerde yazdığım yazıyı bugüne uyarlayarak tekrar yazıyorum. (umarım beni okuyanlar "kendini tekrar etmeye başladı" diye düşünmezler)

Herkesin bir şekilde mırıldandığı köprü ile ilgili türküler vardır. Köprüden geçti gelin; .... Köprüden geçemiyom, Halden bilmez diloy loy, Söz anlamaz ne fayda, Sen benden geçtin ama ben senden geçemiyom diloy loy ...... Köprüden Geçemedim; Köprüden geçemedim, Sen benden vazgeçtiysen, Ben senden vazgeçemedim .....  Yarimi eller aldı ben kaldım köşelerde, Ben kaldım köşelerde yar .... Malabadi Köprüsü; Malabadi Köprüsü, Malabadi Köprüsü, Orda başladı bitti, şu garibin öyküsü, Malabadi köprüsü aşka mezar olmuştu, Off garibim off, Off Garibim off …. Drama Köprüsü ; Drama köprüsü bre Hasan dardır geçilmez, Soğuktur suları Hasan bir tas içilmez, Anadan geçilir bre hasan yardan geçilmez Köprüler, iki yakayı birleştirmek için yapılır. Ama yukarıdaki türkülerimizde ise ayrılık, hüzün, acı ve zorluk gibi olumsuz duygular vardır. FSMdeki çalışmalar süresince yukarıdaki türkülerdeki olumsuz duygular yaşanmıştı. Saatlerce yollarda kalınmış ... Zaman kaybı olmuş ..... Geç kalmalar yaşanmış ..... Sinirler gerilmiş .....Para kaybı olmuş.... Şirketler, buna tedbirler almış veya “ne yapılabilir” diye aksiyon planları hazırlamış mıydı? Şimdi hazırlayacak mı? Dikkat bu sefer 3 ay değil bütün bir 2014 yılı süresince (bana göre daha uzun olabilir) sürmesi bekleniyor. Örneğin;

  • Dağıtım yapan firmalar içinde dağıtımı aksatmamak için özel çözümler (kendilerine göre karşı yakada geçici süreli ufak depo, bu depoya gece sevkıyatı ....) planlayan var mı?
  • Dağıtım noktalarına gece yarısı sevkıyat yapmak için organize olan var mı?
  • Lojistik firmaları içinde müşterilerine özel çözümler üretenler (onlar adına kısa sureli depo alanı organize eden, deniz yolu ile karşıya geçiren ...) var mı?
  • Lojistik firmaları içinde müşterisi sormadan “köprü tadilatı olacak, buna karşı planlarımız budur” diyen oldu mu?
  • Çalışanlarının işe geç kalmaması için özel çözümler üreten (özel deniz taksi veya motor ile Boğazı geçirip onları kıyıdan almak ve iş yerine götürmek veya ...) var mı?
  • Yöneticiler dahil iş yerine kendi aracı ile gelenler için kısa sureli ortak servis düzenleyen?
  • Işin durmaması için çok önemli ve kilit personeli tespit edip onları iş yerine yakın bir otelde veya kısa sureli kiralık bir evde ikamet ettirmeyi planlayan var mı?
  • Bu tadilatı önceden bilen ve dağııtm noktalarına kısa sureli de olsa daha fazla ürün gönderen var mı?
  • Üretimi aksatmamak için tedarikçilerinden özel uygulamalar (yakın yerde kısa sureli bir depo organize etmesini isteyen, sevkiyatları gece yapmasını isteyen,...) isteyen var mı?
  • Ana firma sormadan “köprü tadilatı olacak, buna karşı planlarımız budur” diyen tedarikçi oldu mu?
  • Veya diğer farklı “Plan B” veya “aksiyon planları” yapanlar ve bunları uygulayan var mı?

Yapan varsa kazanan o olacaktır! İyi kaptan, fırtınları denizde belli olur misali köprü açıkken işleri yapmak kolaydır. Önemli olan; köprüde yaşan duruma rağmen, fırtınada gemisini limana getiren kaptan gibi müşteriye zamanında, tam, hasarsız mal sevk edebilmek veya lojistik hizmet sunabilmektir. Rakipler, müşterilerine zamanında, tam, hasarsız ... mal sevkedemez veya lojistik operasyon sunamazken “Plan B” yapan ve tadilata karşı önemlerini alanlar, KAZANMIŞTIR. Saygılarımla,

Bu yazı toplam 2371 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.