Koç: Yerli otomobil OSD'nin işi

Koç: Yerli otomobil OSD'nin işi

Türkiye'de otomotiv endüstrisinin en büyük oyuncusu Koç Holding'in Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Yerli araç meselesini OSD tetkik ediyor. Sonucunu bize bildirecekler"...

Türkiye'de otomotiv endüstrisinin en büyük oyuncusu Koç Holding'in Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Yerli araç meselesini OSD tetkik ediyor. Sonucunu bize bildirecekler" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Soy isminiz gibi yerli otomobiller üretin' çağrısına, "Teknolojik açıdan biraz imkân dışı gibi gözüküyor ancak elimizden geleni yaparız" karşılığını veren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, yerli araç üretiminde topu Otomotiv Sanayii Derneği'ne (OSD) attı. Koç, "Yerli otomobil meselesi OSD'nin işidir. Onlar şu anda konuyu tetkik ediyor. Neticeleri bize bilgi verecekler" dedi. Kocaeli Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise, "Markalar birleşmeye başladı. Bu durumda sizin kendi başınıza bir marka üretmeniz zor. 70 milyonluk nüfusla bir marka üretemezsiniz" diye konuştu.

Kocaeli'nde inşa edilen Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi'nin açılışı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Rahmi Koç'un katılımlarıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Bakan Ergün, "Bugün kişi başına milli gelirin 10 bin doları aştığı bir noktadayız ve yıllık otomobil satışlarının 500 bini geçtiği bir ülkede yaşıyoruz. 800 bine yaklaştı otomotiv sektöründeki toplam iç pazar satışları. Ekonomide, demokraside ve dış politikada yaşadığımız bu gelişmelerin yansımalarını, doğudan batıya, güneyden kuzeye bütün bölgelerde görmek mümkündür" dedi. Ford Otosan'ın Kocaeli İhsaniye'de düzenlenen Elma Festivali'ne de sponsorluk yaptığını hatırlatan Ergün, "İhsaniye elmalarını Ford Otosan çalışanlarına ikram etsek, günde 6 bin elma yapar. İhsaniyeliler elma yetiştiremez. Ford'dan araç alanlar bagajlarında bir kasa İhsaniye elması bulsalar... Hatta ABD'ye bile ihraç edilebilir. Fena mı olur?" çağrısında bulundu.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel ise büyük şirketlerin faaliyette bulundukları yerlerde öncelikle halkın ekonomik ve sosyal hayatına müsbet katkı sağlaması gerektiğini bildirdi. Arsel, "Ford Otosan, Vehbi Koç Vakfı ile birlikte bölgede iki adet okul yapmış, mesleki eğitimin gelişmesi amacıyla meslek liselerinin teknik laboratuvarlar kurmuş, ekipman sağlamış ve binalarını yenilemiştir. Bölgedeki birçok sosyal faaliyetin içinde çalışanlarıyla birlikte yer almıştır. Kültür ve Yaşam Merkezi'mizi de bölge halkına açmaktan mutluluk duyuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kocaeli Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, otomotiv alanında dünya genelinde marka birleşmelerinin başladığına dikkat çekerek, "Geçen sene Volvo satıldı. Sonrasında Jaguar da satıldı. Bunu neden bir Türk almadı? Türkiye bence bilgi anlamında bunları alabilecek noktaya geldi ancak sermaye konusunda sıkıntımız var. Kriz döneminde bile olsa bunları alabilmek için sermaye bulabilirdik" şeklinde konuştu. Zeytinoğlu, Türk firmalarının son dönemde Almanya'da yan sanayi üreten firmaları satın almaya başladığını ifade ederek, bu sürecin sonunda belki yerli markalı otomobil üretiminin gerçekleşebileceğini kaydetti.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.