Koç ve Sabancı Trablus'ta yarışacak

Koç ve Sabancı Trablus'ta yarışacak

Koç ve Sabancı gruplarının otobüsleri Trablus’ta yarışacak. Türkiye’nin iki büyük grubu; Koç Holding ve Sabancı Holding’in yolları Libya’da kesişiyor.

Türkiye’nin iki büyük grubu; Koç Holding ve Sabancı Holding’in yolları Libya’da kesişiyor. Koç Holding’in otomotiv şirketi Otokar ile Sabancı Holding’in şirketi TEMSA, Libya’da önemli bir projede yarışacak. Konuyla ilgili açıklama ülkenin başkenti ve en büyük şehri Trablus’un Belediye Başkanı Abdulrauf Beitelmal’dan geldi. Ülkenin toplu taşıma sistemindeki otobüs ve minibüslerin eskidiğini, yenilenmesi için çalışma başlattıklarını açıklayan Beitelmal, Trablus ile birlikte Bingazi’de de düğmeye bastıklarını Libya basınına ifade etti. Yenileme için de iki otobüs şirketinin adı geçiyor. Şu an ne kadar araç alınacağı açıklanmasa da Koç Holding’in Otokar’ı ile Sabancı Grubu’nun TEMSA’sı öne çıkan iki şirket.  Son dönemde özellikle Avrupa şehirlerinde Türk şirketlerin ürettiği otobüs ve minibüsleri görmek mümkün. Bir yıldır üzerinde çalışılan Libya’daki ihale gerçekleşirse Türk şirketleri Libya yollarında güzel bir rekabete girecekler.

ENKA Libya’dan çalışanlarını çekti
Dünya müteahhitler liginde 2’nci sıradaki Türkiye’yi projeleriyle üst sıralarda tutan Libya’da Türk müteahhitlik şirketleri 18 milyar dolarlık işlerini iç savaş nedeniyle geride bıraktı. Son dönemde yaşanan olumlu gelişmelerle birkaç yıldır kapalı haldeki Libya’da işler yoluna girmeye başladı. İki yıldır kapalı kalan Türk Büyükelçiliği’nin de açılacağı duyuruldu, şirketler de yavaş yavaş projeleri için görüşmelere başladı. Şubat ayında bununla ilgili bir haberi sizlere duyurmuştuk. ENKA’nın yaklaşık 1 milyar dolarlık 640 MW gücündeki Obari Elektrik Santrali projesinden bahsediyorum. İmzalar Londra’da atıldı ve yarım kalan proje için ENKA, geri dönme kararı aldı. 
ENKA’dan cesaret alan şirketler de Libya’nın yolunu tuttu. GAMA, Orka Holding bunlardan bazıları. Konuyla ilgili gelişmeleri geçtiğimiz ay sizlerle paylaşmıştık. Ancak geçen hafta yaşanan bir gelişme bu olumlu havayı yeniden bozdu.  ENKA’nın 3 çalışanı Libya’daki Obari Santrali’nden kaçırıldı. Çalışanlarının can güvenliğini düşünen ENKA, projedeki 93 personelini acilen Türkiye’ye geri getirdi. 

Albayrak’a Pakistan’da 3’üncü saldırı düzenlendi
basari-(4)-001.jpgENKA, Libya’da hayal kırıklığı yaşarken bir başka kötü haber de Pakistan’dan geldi. Pakistan’da atık yönetimi konusunda çalışan Albayrak Grubu’nun çalışanları çöp toplama sırasında motosikletli iki kişinin saldırısına uğradı. İki Albayrak çalışanı hayatını kaybetti. İki kişi de yaralandı. Pakistan basını olayın ardından Albayrak Grubu’nun hayatını kaybedenlerinin ailelerini ziyaret etmediğini duyurdu. Hatta İngilizce yayın yapan Pakistan Today gazetesine göre, Türk şirketinin yöneticileri yaralanan çalışanlarını hastanede bile ziyarete gitmemiş.  Pakistan basını Albayrak saldırısının ilk olmadığını da vurguluyor. Haziran ve ağustos aylarında da bazı saldırılar olduğunu ve Albayrak Grubu’nun Pakistan’da 3 çalışanının hayatını kaybettiğini hatırlatıyor. Son dönemde sadece Türk şirketlerini değil, uluslararası devlerin de sıkıntısı bu tür saldırılar. Özellikle politik gündemin kaygan olduğu coğrafyalarda. 
Ancak uluslararası ajansların son birkaç ayda geçtiği haberlerde Türk şirketlerinin adı daha fazla duyulmaya başlandı. Geçtiğimiz yıllarda Kuzey Afrika’da sık sık bu konuda haberler duyuluyordu. Afganistan’da da öyle...
Geçtiğimiz ay Burkina Faso’daki bir Türk restoranının başına gelen tam bir katliamdı. Silahlı kişilerin saldırdığı restoranda 18 kişinin hayatını kaybetmesi hala hafızalardaki yerini koruyor. Türk şirketlerinde görev yapanlar için bu coğrafyalarda çalışmak oldukça zor. Sonuçta ekmek parası... Ancak yine de can, ekmekten daha pahalı...

Tesla yemeğe geldi şarj istasyonlarını unuttu
Geçen hafta ekonomi dünyası Tesla’nın CEO’su Elon Musk ile oturup kalktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen, ardından Anadolu turnesine çıkan Musk’ın gittiği hamamlar, köpüklendiği tellaklar gündeme geldi. Bir de yediği yemekler... Bununla ilgili basın bülteni dahi yollandı. 
Ancak nedense Tesla’nın patronuna Türkiye’deki yatırım planındaki değişiklik sorulmadı. Tesla Motors’un bilindiği üzere ‘Supercharger’ adlı şarj istasyonları dünyanın hemen hemen her coğrafyasında hızla yayılıyor. ABD’den Avusturalya’ya kadar geniş bir coğrafyada binlerle ifade edilen şarj istasyonu... 2014 yılında Tesla Motors’un bu şarj istasyonlarında yeni rotanın Türkiye olduğunu yazmıştım. 2015’te ilk istasyon İstanbul’a açılacaktı. 2016’da da Bursa, Bolu, Ankara, İzmir gibi 9 şehir listeye eklenecekti.  Tesla, her yıl güncellediği bu yatırım haritasını daha sonra değiştirdi.  2016’da bir anda Türkiye listeden çıktı. Şarj istasyonlarının dünya haritasından Türkiye kaldırıldı. Dün Tesla’nın internet sitesine yeniden girip bu haritaya baktım... Türkiye artık ‘yakında’ diye gösteriliyor. Elon Musk’ın yediği, içtiği kendisine kalsa... İstasyonları ne zaman açacağını açıklasa... (Kerim Ülker-Dünya)

basari1-005.jpg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.