Kirpi üretimindeki aksaklık aşılacak

Kirpi üretimindeki aksaklık aşılacak

Kirpi olarak adlandırılan mayına dayanıklı araç siparişlerini finansal sıkıntı sebebiyle bir yıldır geciktiren BMC'ye Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan...

Kirpi olarak adlandırılan mayına dayanıklı araç siparişlerini finansal sıkıntı sebebiyle bir yıldır geciktiren BMC'ye Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan uyarı geldi. Müsteşar Murad Bayar, şirket ve grup yetkililerine talimatlar verdiklerini belirterek, "Sorunun en kısa sürede aşılmasını ümit ediyoruz" dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, finansal sıkıntı yaşayan BMC'nin, mayına dayanıklı aracı "Kirpi'' için verilen sipariş teslimatını bir yıla yakın geciktirdiğini belirterek, şirket ve grup yetkililerinin sözlü teminatlar verdiğini, sorunun aşılmasını ümit ettiklerini söyledi. Söz konusu sorunun en kısa sürede aşılmasını beklediklerini ifade eden Bayar, "Şirket seviyesinde, grup seviyesinde bu sorunun çözüleceği ve gerekli çalışmaların yapıldığı yönünde teminatlar veriliyor. Biz de ümit ediyoruz ki, kısa sürede bu sorun aşılacak." dedi. Bayar, BMC'nin Türkiye'nin önemli bir sanayi kuruluşu olduğunu, problemini çözdükten sonra askerî projelerdeki başarısını sürdüreceğini ve TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğini söyledi.

İzmir'de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) tarafından düzenlenen "Savunma Sanayi Günleri" toplantısına katılan Müsteşar Bayar, son dönemlerde gündeme gelen Kirpi üretimiyle ilgili soruları cevapladı. Projenin, üç yıl önce sonuçlandırdıkları bir ihale çerçevesinde BMC ile imzaladıkları bir sözleşmeyle başladığını hatırlatarak, anlaşma kapsamında sadece Kirpi değil, 2,5, 5 ve 10 tonluk taktik araçların da olduğunu atardı. Kamuoyunun ilgisini ise daha çok mayına karşı koruma sağlayan Kirpi'lerin çektiğini dile getiren Bayar, "Bu araç çok başarılı. Bütün testlerden geçti. TSK'ya hakikaten çok güvendiğimiz bir aracı teslim etme başarısını gösterdik. Bu, aslında Türkiye sanayisinin bir başarısıdır. TSK ve Emniyet de bu araçları yoğun bir şekilde kullanıyor. Şimdiye kadar TSK'ya 250 Kirpi teslim ettik, toplam 468 araç planlıyoruz ancak üretimde BMC'nin kendi mali durumundan kaynaklanan bir aksama oldu. Bu da malzeme tedariklerinde gecikmeye ve üretimde kesintiye yol açtı." diye konuştu. Bu aksamanın projenin finansmanından ileri gelmediğini vurgulayan Bayar, şunları kaydetti: "Bizde hiçbir sıkıntı yok. Bütün ödemeleri, ara ödemeleri ve avansları, projeyi tam finanse edecek şekilde yapıyoruz. BMC'nin sıkıntısı, cari alandaki faaliyetinden kaynaklanıyor. Aynı şirketin çatısında olduğu için bizim projemiz de etkileniyor. Şirket yönetimiyle ve bağlı olduğu grupla yoğun bir görüşme içindeyiz. Onlara, 'Ticari sorunlar yaşanabilir ama askerî projelerde görev alan sanayinin sorumluluğu daha fazla.' dedik. Savunma sanayisinde üretim yapılıyorsa bu sadece ticari bir faaliyet olamaz. Burada önemli olan, TSK'nın ihtiyacının ve askerin güvenliğinin sağlanmasıdır." Projeler için her zaman seçenekleri olduğunu da vurgulayan Bayar, tercihlerinin, başlanan projelerin devam etmesi yönünde olduğunu söyledi: "Gerektiğinde alternatiflere bakacağız ancak henüz o aşamaya gelmedi. Buradaki amacımız, başarılı bir projenin devamıdır. Bunun yanında BMC gibi Türkiye'nin bir varlığının yaşatılmasıdır." Üretimin kendileri açısından tamamen durmadığını da ifade eden Bayar, "Yavaşlama var. Geçen ay 15 araç teslim aldık. Bu ay içinde de teslimat çalışmaları devam ediyor ama finansman sorunu çözüldüğünde nihai teslimatlar da yapılacak. Takvimde bir sene gecikme söz konusu. Kalan 200 aracı, bir yıl önce almamız gerekirdi." dedi. Müsteşar Murad Bayar, millî helikopter "T129" ile ilgili de bilgi verdi. Bayar, 4 adet helikopteri yıl sonunda TSK'ya teslim edeceklerini kaydetti. Roket alanındaki çalışmalarını da güdümlü silahlar üzerine yoğunlaştırdıklarını kaydeden Murad Bayar, önemli mesafe kat edildiğini, son olarak 350 kilometre menzilde çok hassas vuruşlara ulaşıldığını aktardı.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.