Kıbrıs, boru hattıyla suya doyacak

Kıbrıs, boru hattıyla suya doyacak

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 4 yıl içerisinde dünyada ilk kez uygulanacak denizin içinden askıda boru hattı sistemi ile Kıbrıs'a yılda 75 milyon...

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 4 yıl içerisinde dünyada ilk kez uygulanacak denizin içinden askıda boru hattı sistemi ile Kıbrıs'a yılda 75 milyon metreküp su vereceklerini söyledi.

DSİ Bölge Müdürlüğü'nde değerlendirme toplantısı yapmak üzere Adana'ya gelen Bakan Eroğlu, basın toplantısı düzenledi. Eroğlu, toplantıda akşam yapılan değerlendirme toplantısı hakkında bilgi verdi. Eroğlu, Adana'ya 2011 yılında yapılması planlanan 37 milyon liralık yatırımı 60 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, yıllardır tamamlanamayan Yedigöze Barajı'nın bitme noktasına geldiğini, Mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağını söyledi. Eroğlu, yapılan barajla birlikte 75 bin hektar alanın sulanacağını, bu barajın İmamoğlu Ovası için öneminin büyük olduğunu kaydetti. Eroğlu, Adana için bu yılın yatırım yılı olacağını, yarım kalan projelerin tamamlanacağını, yeni projelerin üretileceğini söyledi.

"4 YIL İÇİNDE KIBRIS'A YILDA 75 MİLYON METREKÜP SU VERECEĞİZ"

Eroğlu, bir gazetecinin Mersin ile Girne arasına deniz altından döşenen boru hattıyla su verileceğini sorması üzerine, "Kıbrıs'a su vermek için Mersin Ala Köprü'de ve Kıbrıs Geçit köyde bir baraj yapılacak. Bu barajların yapımının yanı sıra Anamur'dan Girne'ye kadar deniz altından askı boru döşenecek. Ancak bu barajların sadece Kıbrıs'a su götürme görevi yok. Bunların yanı sıra sulama, taşkın koruma, Kıbrıs'a su iletme gibi önemli görevleri var. Anamur ile Girne arasındaki boru hattı yapımı daha kısa sürüyor, 2 yıl sürüyor. Dolayısıyla bunu 1.5 yıl sonra ihale edeceğiz ki, bitişi aynı olsun. Bir de Kıbrıs'ta Geçit Köy Barajı yapılacak. Böylece 3 büyük adımda bunu gerçekleştirmiş olacağız. En uzun süren Ala Köprü Barajı büyük bir baraj, 4 yıl sürüyor. Geçit Köy Barajı 3 yıl sürüyor, boru hattı da 2 yıl sürüyor. Dolayısıyla biz bunu 4 yılda hepsi aynı anda bitecek şekilde planlama yapıyoruz. İnşallah 6 ay sonra Kıbrıs'taki Geçit Köy Barajı ihalesini yapmamız lazım ki aynı sürede bitsin. Daha sonra da 1.5 yıl içinde deniz geçiş hattının ihalesini yapacağız. Böylece işi tamamlayacağız. Yılda 75 milyon metreküp su taşıyacak Kıbrıs'a bu hat. 1 metre 4 santim çapında boru 250 metre derinden askıda gidecek. Deniz içinde askıda dünyada bunu ilk kez biz uygulayacağız. İnşallah başarılı olacağımıza inanıyorum. Her şeyi yaptık, şu an hazır. Ben başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.