Kazakistan karayolu komple ve parsiyel TIR taşımacılığı hizmetleri

Kazakistan karayolu komple ve parsiyel TIR taşımacılığı hizmetleri

Kazakistan nakliye firmaları taşıyacakları yüklerin öncelikle ağırlıkları üzerine yoğunlaşırlar. Zira standart bir taşıma aracına izin verilen tonajın üzerinde yüklenen yük için taşıma esnasında kantar cezası gibi cezalara maruz kalınmaktadır.

Konum itibarı ile Asya kıtasında yer alıp Türk Cumhuriyetleri içerisinde en büyük yüzölçümü ve araziye sahip bulunan Kazakistan genel tüketim mamülleri başta olmak üzere yüzlerce ürün çeşidini yurt dışından ithal etmektedir. Kazakistan’a ihracat yapan ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir. Türkiye’den Kazakistan’a yapılan ihracat içerikli yük grupları karayolu üzerinden tır taşımacılığı ile sevk edilmektedir.

Kazakistan’a yapılmakta olan komple tır sevkiyatlarında Rusya ve Kazakistan’da izin verilen maksimum tonaj limiti 22 ton ile sınırlıdır. 22 tonu geçen yük grupları gabari dışı yük sınıfında bulunduğundan lowbed dorseli tırlar ile karayolu izin belgesi ve escort nezaretinden taşınmaktadır. Kazakistan nakliye firmaları taşıyacakları yüklerin öncelikle ağırlıkları üzerine yoğunlaşırlar. Zira standart bir taşıma aracına izin verilen tonajın üzerinde yüklenen yük için taşıma esnasında kantar cezası gibi cezalara maruz kalınmaktadır.

Ülkemiz ile Kazakistan arasında yapılan sevkiyatlarda komple tır taşımacılığından sonra en fazla talep gören taşıma şekli parsiyel ve kargo kapsamlı yük taşımacılığı işlemleridir. Bu tür yük gruplarının yükleme, taşıma ve teslimat işlemleri ile ihracat ve ithalat gümrük işlemleri komple tır taşımacılığı ile aynı işlemleri geçmek suretiyle gerçekleşmektedir. Parsiyel taşımacılıkta komple tır nakliyesinden farklı olarak yüklemelerin İstanbul ilimizde bulunan depolardan yapılıyor olması ve teslimatların ise Kazakistan şehirlerinde bulunan gümrük noktalarına yapılıyor olmasıdır.

Kazakistan nakliye kapsamında değerlendirilerek Astana, Almaata, Çimkent gibi bir çok şehrine ulaştırılması istenen parsiyel yük grupları ülkemizde bulundukları şehirlerden İstanbul depolarına iç nakliye ile sevk edilmek suretiyle taşınmaktadır. İstanbul’da bulunan grupaj depolarından yüklemelerinin yapılmasının akabinde yine İstanbul gümrüklerinde ihracat veya transit gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından yola çıkarılan yükler Gürcistan, Rusya üzeri güzergah kullanılarak teslim noktasına doğru hareket edilmektedir.

Kazakistan’a ihracat yük taşımacılığı boyutu kadar olmasa da ithalat grubu yük nakliyeciliği de önemli seviyelere tekabül etmektedir. İki ülke arasında yapılmış olan ticari anlaşmalar çerçevesinde ilerleyen ihracat, ithalat ve üçüncü ülke kapsamlı transit yük taşımacılığı yine Türk ve Kazakistan plakalı taşıma araçları ile Tır karnesi ve CMR güvencesinde sağlanmaktadır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin lojistik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.