Karadeniz’deki soğuk hububat nakliyesini vuruyor

Karadeniz’deki soğuk hububat nakliyesini vuruyor

 Tüm endekslerin gerilediği diğer bir hafta daha geride kaldı. Çin yeni yıl tatili sona ermesine rağmen navlun kazançlarında bir düzelme olmadı faaliyet...

 

Tüm endekslerin gerilediği diğer bir hafta daha geride kaldı. Çin yeni yıl tatili sona ermesine rağmen navlun kazançlarında bir düzelme olmadı faaliyet seviyesi yine düşük seviyelerde kaldı. Ancak düşüş hızı biraz yavaşlamış görülüyor. Haftanın bütün günlerinde endekslerin hepsi geriledi. Sadece Cuma günü panamax endeksi arttı, bu nedenle bu hafta piyasada ufak da olsa bir düzelme görülebilir. Haftanın en az kaybeden endeksi bu sefer % 2’lik cüzi bir kayıpla  capesize endeksi oldu. Ama diğer endeksler için durum hiç de iç açıcı olmadı. Bu endekslerdeki kayıp % 10-15 arasında değişti.

647 puana gerileyen BDI tarihinin en düşük seviyelerinde ve 2008 kasım ayında görülen 663 puanın da altında. BDI’nın 600 puanında altına inerek 1986 Temmuz ayındaki rekoru olan 554 puanın da altına inip inmeyeceği merak ediliyor.

Çin demir cevheri ithalatı tatillerle dolu olan Ocak ayı boyunca düştü buna karşılık Aralık ayından sarkan teslimlerin de etkisiyle yeni inşa gemi teslimleri arttı. Şubat ayında Çin demir cevheri faaliyetlerinin tekrar güçlenmesi bekleniyor, ancak bunun BDI’yı 1000 puanının üstüne çıkracak kadar güçlü olması önemli. Çünkü capesize ortalama kazançları işletme maliyetlerinin altına düşmüş durumda. Çin limanlarındaki demir cevheri stoklarının rekor seviyelerde olması (98 milyon ton) nedeniyle yılın ilk çeyreğinde çok güçlü olmayabilir. 

Supramax ve handysize gemilerin kazançları da çok düşmüş durumda ancak bu tonaj gruplarında aşırı arz konusu panamax ve capesize gemiler kadar yoğun olmadığından ileriki günlerde hissedilir bir düzelme daha muhtemel.

HABER VE YORUMLAR

Çin Soğuk Hava Şartları Karadeniz’den yapılan hububat ihracatını vurdu

Soğuk hava şartları, kuvvetli rüzgar, kar ve buzlanma Rusya ve Ukrayna’dan yapılan hububat ihracatını olumsuz etkiliyor. Soğuk hava ve buzlanma nedeniyle hem limanlarda operasyonlar aksıyor hem de ülkelerin iç kesimlerinden limanlara ihracat için hububat nakliyesi faaliyetleri gecikiyor. Ukrayna’da liman otoriteleri yükleme faaliyetlerine izin vermiyor. Bu durumun en azından 10 Şubat’a kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Azov Denizindeki Rus limanları buz, rüzgar ve yetersiz su derinliği nedeniyle kapalı.

Rusya ve Ukrayna Karadeniz’den yapılan hububat ihracatını domine eden iki ülke olarak bu sezon şimdiye kadar 30 milyon ton hububat ihracatı gerçekleştirdi. Ukrayna’nın hububat ihracatının 2011/12 sezonunda toplamda 23 milyon tona Rusyanın ihracatının ise 24-25 milyon tonu ulaşması bekleniyor.

CAPESIZE

Geçtiğimiz hafta piyasadaki kötü gidiş capesize kazançlarını negatif yönlü etkilemeye devam etti. Olumsuz kış şartlar ı ve endekslerdeki dalgalanma armatörleri zor durumda bırakıyor. Uzun dönem kiralama yöndetimi ile kazançlarını arttırmaya çalışan armatörler Pasific rotasında iyi bağlantılar yaparken Atlantik rotasında daha zorlu bağlantılar yaptılar. Gelecek hafta düşüşün devam etmesi bekleniyor.

PANAMAX

Panamaxlar durum capesizelarla neredeyse aynı, armatörler kazançların masrafları bile çıkarmadığından şikayetçiler. Trans Atlantic rotasındakiler USD 4-5,000 arasında günlük kazançları olduğunu belirtiyorlar. Period bağlantıları ise bu rakamların biraz üzerinde kalıyor. Gelecek haftaki durum belirsiz ancak çok olumlu beklentiler olduğunu söyleyemeyiz.

HANDYMAX

Handymax piyasaları genel olumsuzluktan etkilenerek puan kaybetmeye devam ediyor. US Golf and UKC-Med arasında taşıma yapan gemiler nispeten iyi bağlantılar bulabilirken, Atlantik ve Kuzey Doğu Asya bölgesindeki Handyler açıkta kaldıkları söylenebilir. Gelecek haftaki durum tüm piyasaların gidişine göre şekil alacak ve olumlu yönde olmasını temenni ediyoruz ancak bu düşük bir ihtimal gibi görünüyor.

COASTER

Dördüncü haftada Karadeniz havzasında Azov çıkışlı yüklerin ivmesindeki düşüş  beşinci haftada da devam etti.  Armatörler bağlantı yapmakta zorluk çekiyorlar; özellikle iç denizlede etkili olan kış şartları, nehirlerin donmasına ya da bazı gemilerin zarar görmesine neden oluyor. Armatörler dördüncü haftadaki bağlantı rakamlarını korumaya çalışıp direnseler de kaçınılmaz düşüşten etkilendiler. Yük hareketlerine baktıgımızda genel çelik, kömür ve hububat agırlıklı olarak taşındıgını gördük. Baltık ve Kuzey Denizi’nde mineral ve çelik yükü ağırlıklı olarak taşındı.

Güney İspanya,Fransa Akdeniz kıyısı, Italya ve Adriyatik’te genel olarak yük hacminde artış olmaya başladığı brokerler tarafından bildirildi ancak  yakıt fiyatlarındaki artış navlunları yükseltti. Buzlanma coaster piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.