Karadeniz'de gemi battı: 8 kayıp

Karadeniz'de gemi battı: 8 kayıp

Rusya’dan yüklediği hurda ile İzmir’e gelirken hava muhalefeti nedeniyle Ereğli ilçesi açıklarında yardım çağrısı yapan Kamboçya bandıralı Vera...

Rusya’dan yüklediği hurda ile İzmir’e gelirken hava muhalefeti nedeniyle Ereğli ilçesi açıklarında yardım çağrısı yapan Kamboçya bandıralı Vera isimli gemi, saat 19.20 sıralarında 5 dakika içinde battı. Geminin İkinci Kaptanı Pavlenko Eduard ile Üçüncü Kaptanı Selivanov Pavlo ve aşçı Lukach Larysa kurtarılarak Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Saat 19.30’dan itibaren denizde kayıp mürettebatı arama çalışmaları başladı. Hava koşulları nedeniyle çalışmalar güçlükle sürdürülürken, saat 21.47 itibariyle Eskişehir’den gelen bir helikopter de arama çalışmalarına katıldı.

Arama çalışmaları sürerken ilçeye gelen Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, "Kamboçya bandıralı Rusya’dan gelen kuru yük gemisi, Ereğli’nin bir mil açıklarında önden su almak suretiyle batmıştır. İkinci ve üçüncü kaptan atlamışlar. Geminin aşçısı da kurtarıldı. Hava şartları sebebiyle Ereğli Limanı’na sığınmak istemişler ama hava şartları sebebiyle sığınma taleplerini liman başkanlığına bildirememişler. Böyle bir olay ile karşılaşacaklarını tahmin etmemişler. Helikopter takviyeli kalan 8 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Sağ ulaşılamaz ise dalgıçlar aracılığı ile cesetlere ulaşma çalışmaları olacak. Geminin kendi mazotu denize yayılmış olabilir. Çevre ve denizcilik elemanlarımız, burada gelip çalışmalarını yapacaklar. Kurtarılanlardan bir tanesi bayan aşçıdır. İnşallah diğerlerine de ulaşırız ve ailelerini sevindiririz" diye konuştu.

 

KORKU DOLU ANLARI ANLATTI

 

Zonguldak’ta batan kuru yük gemisinin üçüncü kaptanı tercüman aracılığı ile yaşadığı korku dolu anları paylaştı.

Geminin sağ kurtulan üç personelinden olan 24 yaşındaki üçüncü kaptanı Selivanov Pavlo yaşadığı o korku dolu anları tercüman aracılığı ile anlattı. Gazetecilerin röportaj teklifine olumsuz yanıt veren Pavlo, geminin eski olmadığını ifade ederek şöyle dedi:

"Gemi su almaya başlayınca kaptan gemiyi demirlemek istedi. Zinciri boşaltmaya başladığı sırada gemi batmaya başladı. Sinyal verdi. Kaptan ile yardımcısı uyumuyordu. Diğerlerinin hepsi kamaralarda uyuyordu. Can yeleklerinizi giyin diye uyardı kaptan. Sadece ben giydim. Diğerleri yetişemedi. Zaten 2-3 dakika içinde gemi battı. Kamaralar su saldı. Daha sonra da gemi komple battı. Diğer arkadaşlar can yeleklerini giymeye fırsat bulamadı. Kamaramda uyuyordum. Kamaradan çıkıp denize atladım. Gemi eski değildi. 1977 model bir gemiydi. Korkuyorum."

Öte yandan yaralı olarak kurtulan geminin aşçısı Lukach Larysa ise hastanede tedavi altına alındı. Gazetecilere demeç vermeyen Selivanov Pavlo ile ikinci gemi kaptanı Pavlenko Eduard hastane odasında dinlenmeye çekildi. Yorgun ve bitkin olduğu gözlemlenen denizciler geceyi hastaneye geçirdi.

HÜRRİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.