Kaptanlar Kulübü: "Sektör sürücüsüz araca ısınıyor"

Kaptanlar Kulübü: "Sektör sürücüsüz araca ısınıyor"

Kaptanlar Kulübü, sürücüsüz araçlara yönelik 2. araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Kulübün yaptığı araştırmaya göre geçen yıl yüzde 42,3 olan sürücüsüz araçların gerekli olduğuna inanların oy oranı bu yıl yüzde 45’e yükseldi.

Sektöre yönelik birçok projeyi, kanaat liderleri ve sektör yöneticileriyle birlikte hayata geçiren Kaptanlar Kulübü, sürücüsüz araçlara yönelik 2. Araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Sürücüsüz araçlara yönelik ilk araştırmayı 2016 Haziran ayında yapan Kaptanlar Kulübü, 2.araştırmayı 2017 Haziran ayı sonunda tamamladı. Kulüp, 2. araştırmayla, geçen bir yılda sektörün eğilimini belirmeye çalıştıklarını açıkladı. Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı sektöründe çalışanlar kapsamında gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlar var.  2016 yılında yapılan araştırma sonucunda, sektörün sürücüsüz araçların gerekli olup olmadığı konusunda henüz ortak bir kanı oluşturmadığı görülmüştü. Bu seneki araştırmada ise, sürücüsüz araçların gerekli olduğuna inanların oy oranı geçen seneye nazaran arttı. 2016’da ankete katılanların %42,3ü gerekli olduğuna inanırken, bu seneki oranın %45’e çıktığını görüyoruz. Her ne kadar, gerektiği konusunda bir artış olsa da, gereksiz olduğuna inananların oy yüzdesi, 2017’de de %50’nin üzerinde. 2016 yılı sonuçlarına göre en çarpıcı değişiklik sürücüsüz araçlara rahatlıkla binilip bilinmeyeceği konusunda.. Geçen sene sürücüsüz araçlara rahatlıkla binemeyeceğini belirten kişilerin yüzdesi %69 iken, bu sene oran %17’ye düşmüş durumda. Bir diğer deyişle, sürücüsüz araçlara rahatlıkla binebilirim diyen kişi yüzdesi %83’e çıkmış durumda.

Kaptan şoförün yeri doldurulamaz

Araştırmada çoğunlukla hem fikir olunan konu ise; sürücüsüz araçların, kaptan şoförünün yerini dolduramayacağı. Geçen sene %76,9 olan bu oran; bu sene %80’e çıkmış durumda.Sektöre kazandırdığı projeler, kitaplar ve etkinliklerle sektörde önemli bir yeri olan Kaptanlar Kulübü'nün kurucuları Ekrem Özcan ve Kemal Karayormuk; testlerine başlanan, güncel konulardan sürücüsüz araçlarla ilgili olarak 2. kez düzenledikleri araştırmanın sonuçlarını paylaştılar. İlk araştırmayı, 2016 Haziran ayında yapan ve kamuoyuyla paylaşan Kaptanlar Kulübü, ikincisini 2017 Haziran ayında gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarını 2016’ya göre karşılaştırmalı olarak paylaşan Ekrem Özcan ve Kemal Karayormuk, bu araştırmaya göre, sektörün sürücüsüz araçlar konusuna günden güne daha çok olumlu bakmaya başladığını aktardı. “Bu seneki araştırma sonuçlarında en çok dikkat çeken gelişme, geçen seneki sonuçlara göre büyük değişim gösteren ‘Sürücüsüz Araçlara Rahat Binme’ konusu ile ‘Kaptan Şoförün Yerinin Doldurulabilmesi’ konusu. 2016’da sürücüsüz araçlara rahatlıkla binebilirim diyenlerin oranı %31 iken, bu sene %83’e çıkmış durumda. Bu artışı insanların gelişen teknolojilere güvenmeye, deneyimlemeye isteklerinin arttığı yönünde yorumlayabiliriz. Karşılaştırmanın en dikkat çeken diğer konusu ise, sürücüsüz araçların kaptan şoförün yerini dolduramayacağı oranının %76,9’dan %80’e çıkmış olması. Bunda, sürücüsüz araçlarla dünya genelinde yapılan deneme sürüşlerinde yaşanan kazaların geçen seneye nazaran daha çok yaşanması olduğunu düşünüyoruz. Kaza nedenlerinin de, ‘güneş ışığından beyaz boyanın gözükmemesi’, ‘sarkan ağaç dalının engel olarak algılanmasından dolayı aracın yolda kalması’ gibi görece basit sebeplere dayanması, kaptan şoföre güven oranını daha çok artırdığına inanıyoruz.” dedi. Gerek üreticilerimiz gerek işletmecilerimizin teknolojiyi daha fazla yakından takip etmeleri gerektiğini, gündemlerinde daha ön sırada teknolojik gelişmeler ve projelerin olması gerektiğini belirten Ekrem Özcan ve Kemal Karayormuk, 'bu konuda sektörümüzün teknokentlerle ilişkilerini artırması gerektiğini, talepkar olmalarını ve birlikte projeler, işbirliği geliştirmeleri konusunda daha sık biraraya gelmeleri gerektiğini düşünüyoruz.' açıklamasında bulundular.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.