Kapıkule TIR kuyruğu "randevu" formülüyle çözülecek

Kapıkule TIR kuyruğu "randevu" formülüyle çözülecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sık sık onlarca kilometreyi bulan tır kuyruklarıyla gündeme gelen ve ihracatçıları büyük sıkıntıya sokan Kapıkule sınır kapısı için çözüm formülünü açıkladı.

Kuyrukları azaltmak için Bulgaristan makamlarıyla üçüncü toplantıyı 24 Nisan’da yapacaklarını bildiren Pekcan, “Sanal kuyruk projemiz var. Artık gümrük kapılarından randevulu geçiş alabileceksiniz. ‘Şu saatte, şuradan geçmek istiyorum’ deyip size randevu verecek ve sizin aracınız o perondan o saatte geçecek” dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından Eskişehir’de bir otelde düzenlenen Bölgesel İstişare Toplantısı’nda kentin iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracattaki destekleri artırdıklarını hatırlattı, kendilerine destek veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a teşekkür etti.

Kapıkule sınır kapısı için sanal kuyruk projesi!

Milyar dolarlık ihracat yapan illerden biri olan Eskişehir’in sadece mal ihracatında değil, hizmetler alanında da çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Pekcan, “Hedefimiz ilimizi en fazla ihracat yapan ilk 10 arasında görmek” dedi. İhracatçılar için Eximbank kaynaklarını artırmaya yönelik girişimlerinin de olduğunu anlatan Pekcan, şöyle konuştu:

“Eximbank’ın verdiği ihracat destekleri 44,2 milyar dolardı. Biz onu 2019’da yüzde 10 artırarak 48,4 milyar dolara çıkarıyoruz. Ticareti kolaylaştırmak için hem iç ticarette hem dış ticarette hem de gümrüklerde dijitalleşmeye çok önem veriyoruz. Ticaretin kolaylaştırılması ana hedeflerimizden birisi.

Gümrüklerde çok önemli çalışmalar yaptık. Kapıkule’de biraz kuyruk var. O kuyrukları azaltmak için Bulgaristan makamlarıyla 24 Nisan’da üçüncü toplantıyı yapacağız. Burada Bulgaristan’a ilave iki peron açtırdık. Biz de akaryakıt istasyonlarının sayısını artırıyoruz. Buralarda frigofirik araçlara bir peron ayırdık. Sanal kuyruk projemiz var. Artık gümrük kapılarından randevulu geçiş alabileceksiniz. Programı tanımladığımız zaman ‘Şu saatte, şuradan geçmek istiyorum’ deyip size randevu verecek ve sizin aracınız o perondan o saatte geçecek. Tarım ürünlerinin sağlıklı ortamlarda depolanabilmesi ve elektronik borsada işlem görebilmesi için lisanslı depoculuk sistemlerini geliştirdik. Ürün ihtisas borsasını kurduk.”

ruhsar-pekcan-toplanti-eskisehir.jpg

Elektronik çek ve bono uygulaması hayata geçirilecek

Ticari hayatta son zamanlarda çek ve senedin güvenilirliğinin sorgulandığını dile getiren Ruhsar Pekcan, karekodlu çekin ardından karekodlu senet uygulamasını da başlattıklarını anımsattı. Pekcan, “Dünyada ilk defa biz yapıyoruz. Elektronik çek ve bono uygulamasını başlatacağız. Çeklerinizi elektronik ortamda alabileceksiniz, verebileceksiniz. Saklama sıkıntınız olmayacak. Güvenilirliği takip edilir olacak. Aldığınız anda bu çeki hangi bankalardan ve hangi şubelerden tahsil edeceğinizi de göreceksiniz. Bu en kısa sürede devreye girecek.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında dünyada e-ticaretin hızla arttığına da dikkat çeken Pekcan, Türkiye’de yüzde 4 olan e-ticaret oranını yükseltmek istediklerini sözlerine ekledi.

ruhsar-pekcan-eskisehir.jpg

AA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum