Kamyoncu, pilota karşı

Kamyoncu, pilota karşı

Personelin sorunlarıyla ilgilenmediği için eleştirilen Hava-İş’in delege yapısıyla oynadığı iddia ediliyor. Çoğunluğunu uçucu personelin oluşturduğu sendikada delege ağırlığı ‘kamyoncu’lara verildi.

Türk Hava Yolları bir kez daha sendikası ile gündeme geldi. Başta uçucu personelin sorunlarını işverene gerektiği gibi yansıtmadığı, anket yapılmış gibi gösterilerek toplu iş sözleşmesi ile alınmış zamlardan vazgeçilmesi uygulamaları nedeniyle çalışan desteğini kaybeden mevcut yönetimin, seçilmek için yeni yollar icat ettiği dile getirildi. Görevde kaldığı dört yıla yakın bir süredir tüzüğü değiştirmeyen mevcut yönetimin, yasal boşluklardan yararlanarak delge ağırlığını oluşturacak biçimde kamyoncular diye adlandırılan 100’e yakın delege seçtirdiği ileri sürüldü.

Türk Hava Yolları’nda örgütlü Hava İş sendikasının 11-12 Kasım tarihlerinde genel kurulu yapılacak. Bu tarihten 30-60 gün önce de delegelerin seçilmesi gerekiyor. Ancak işin doğası gereği pek çok istasyonu bulunan şirkette, üyelerin rahat oy kullanabilmesi için istasyonların ve çalışma düzenlerinin ona göre ayarlanması gerekiyor.

Söz konusu genel kurulda muhalif bir grup, Zeytin Dalı grubu olarak yönetime aday oldu. Grubun sözcülüğünü yapan 20 yıllık kaptan İskender Çarkçı’ın sorularımıza verdiği yanıtlar ve bilgiye göre;

* Hava İş’in üye sayısının yüzde 72’ni kabin-kokpit yani uçucu çalışanları, yüzde 28’ini yer personeli oluşturuyor.

* Sendikanın 21.500 üyesi var. Bunun 19 bini THY, geri kalanı diğer hava yolları ve kamyoncular.

* Genel kurul 300 delege ile yapılıyor.

* Üyelerin 15 bini uçucu personel.

* Sendika gelirinin yüzde 90’ı uçucu üye aidatlarından geliyor.

* 300 delegelik genel kurulda uçucular 97 delege temsil ediliyor.

* Bu rakam kamyoncu delegelerle daha da aşağıya çekilmeye çalışılıyor.

* İş kolları nedeniyle ulaştırmaya giren motor-kurye, taksi şoförü ve benzeri çalışanların sendikaya üye kaydedilmesi ve delege ağırlığı olacak şekilde ayarlanması, seçime şaibe düşürecek gibi görünüyor.

* Genel kurul tarihi için çalışanların sendikal izinli sayılması gerekirken, mevcut yönetimin bunu yapmayarak uçucu personelin oy kullanması önlenmeye çalışılıyor.

Olcay BÜYÜKTAŞ - CUMHURİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.