Kamyoncu eylemleri tüm yurtta çığ gibi büyüyor

Kamyoncu eylemleri tüm yurtta çığ gibi büyüyor

Kamyon ve TIR şoförleri, Türkiye genelinde yaptıkları eylemlerle yeni yılda yürürlüğe giren yönetmeliğe tepki gösterdi. Akaryakıt zamları, cezalar ve düşük ücret nedeniyle geçinemez hale geldiklerini dile getiren şoförler hükümete tepki gösterdi.

Yeni yılda yürürlüğe giren yönetmelikle sayısal takograflardan veri indirme ve bu verilerin Bakanlığa gönderimi zorunlu hale geldi. Buna karşı Çorum-Ankara karayolunda toplanan şoförler eylem yaptı. Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Tahsin Şahin yaptığı açıklamada, uygulamanın sürücülere günlük 9 saat verdiğini belirterek, “Avrupa'ya ayak uyduralım diyoruz ama kamyoncular Avrupa'da 9 saatte 800 kilometre yol gidebiliyor. Ancak biz Türkiye'de 350-400 kilometreyi zor gideriz. Biz bu uygulamanın ertelenmesini istiyoruz. İkinci bir konu ise buradan yükü yüklediğinizde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veri tabanına 6 saat içerisinde bildirmemiz gerekiyor. Bunun da alt yapısı hazır değil. Üçüncü bir konu ise e-fatura. Bizim kamyoncumuz tuşlu telefonu dahi zor kullanıyor. Son olarak ise ton kilometre olması lazım. Biz 24 saat çalışıyoruz para kazanamıyoruz. 24 saatte para kazanamıyorsak 9 saatte nasıl para kazanırız” dedi.

Karaman Lojistik Kooperatifi üyesi 105 şoför de Organize Sanayi Bölgesi'nde toplanıp, Konya yoluna kadar konvoy eşliğinde giderek, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ni protesto etti. 105 TIR'ın aynı anda çıkarak konvoy eşliğinde seyir halinde olduğunu gören polis de, araçları durdurdu. Kooperatif Başkanı Fatih Doğan burada yaptığı basın açıklamasında, “Dijital takograf uygulamasında henüz sistem oturmamış, sistem yok; ama trafik polisleri bizlere ceza yazıyor. Bugün süre ihlalinden dolayı Karaman girişinde 15 üyemize ceza yazıldı” dedi.

izmir-eylem-001.jpgİZMİR’DEKİ KAMYONCULAR: SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLENE KADAR EYLEMİMİZ DEVAM EDECEK

İzmir Bornova Işıkkent’te bulunan nakliyeciler sitesinde de kamyoncular düşük ücrete, dijital takografa ve akaryakıt zamlarına karşı eylem yaptı. Nakliyeciler sitesinde lastik yakıp eylem yapan yaklaşık 300 kamyoncu, “Bu eylem daha öncekilerine benzemeyecek, çözüm bulunana kadar kararlıyız, eyleme devam edeceğiz” dedi.

"BU SİSTEMİN ALTYAPISI YOK"

Bir kamyoncu sorunlarını şöyle anlattı: “En başta yakıt ücretlerinin yüksek olması. Nakliyat sektörü şu anda iyi durumda değil. 2020 yılı itibariyle yeni kurallar çıkarıyorlar ama biz bu şartlarda çalışamayacağımızı belirtmek için buradayız. Dijital takograf veri paylaşımına karşıyız biz, şu anda bunun altyapısı yok Türkiye’de. Türkiye genelinde 2 gündür bu eylem var ve çözüm bulunmadığı sürece devam edeceğiz. Bu daha önceki yıllarda yaptığımız eylemler gibi olmayacak, peşini bırakmayacağız.”

"İSTANBUL-İZMİR OTOYOLUNU KULLANAN YOK"

10 yıldır kamyonculuk yaptığını söyleyen Faruk Özbay da “Bugün burada bu kamyoncuların hangisine sorarsanız cebinde çay parası, sigara parası yoktur. Bu sektör kötüye gidiyor. Yapılan zamların önüne geçemiyoruz, artık mazot zamlarına da alıştık, eyvallah diyoruz ama bu son veri paylaşımı, e-fatura, yük bildirimi bunlar bize saçma geliyor. Biz vergilerimizi ödeyen insanlarız. Hadi mazot zammına karşı bahaneleri var, kur bahanesi. Ona tepki gösteremiyoruz ama İstanbul-İzmir otoyolunu kullanan var mı? Çoğumuz kullanamıyoruz. Çok pahalı. Çıkıp televizyona hizmet ettik, yol yaptık diyorlar. Yaptınız da kullanamıyoruz. Gidin otobana girin, İstanbul otoyolunu test edin, bakın kaç kamyoncu görürsünüz?” dedi.

Bir başka kamyoncu ise “Benim 24 milyar trafik cezam var. Olmayan var mı? Ulaştırma Bakanı Meclis'e girmesin bıraksın gelsin 1 ay gelsin tırcılık yapsın. Buradan çıksın yola kamyon sürsün bakalım” diye tepki gösterdi.

"BİR ADAM ZENGİN OLACAK BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"

“Sözde Avrupa kıskanıyor? Yabancı plakalar 60 tonla çalışıyor Türkiye içinde. Kantara bile girmiyor? Nerde Ulaştırma Bakanı?” diye soran bir kamyoncu şöyle devam ediyor: “Bıktık artık bıktık. Gece 2’de arabanın içine atlıyorlar ceza yazayım diye. Ulaştırma Bakanı ne işe yarıyor? Şimdi de takograf çıkardılar. Bir adam zengin olacak başka bir şey değil. Takograf iki buçuk milyar, beleş versin takalım.”

"KENDİMİ Mİ YAKAYIM?"

Kasım isimli kamyoncu da kamyoncuların sahipsiz kaldığını ifade ederek, “Biz kamyoncu olarak halimizden memnun değiliz. Yeri geliyor bu siteye geliyoruz, 5 gün yatıyoruz. Halimiz üstümüzden belli. Lastik olmuş 3 bin lira, bir tabak yemek 10 liraydı 25 lira olmuş, bir çay 1 liraydı 1.75 lira olmuş, tuvalet 2 lira olmuş. Ne kazancı? 28 yaşındayım 58 yaşında görünüyorum sıkıntıdan stresten. Kendimi mi yakayım?” dedi. 5 senedir bu işi yaptığını belirten Kasım şöyle devam etti: “Malatyalıyım. Biz Malatya’dan buraya kayısı getiriyoruz. Buraya geliş gidiş bin litre mazot yakıyoruz. Yağı var, suyu var, lastiği, balatası var. 6-7 bin lira para yapıyor. Annem evde yemek yapıyor da arabada yiyoruz. Dışarda yemek yemeyelim ki çocuğumuza ekmek götürelim diye. Ayağımızda ayakkabı yok. 10 gündür yıkanmamışım, bit düşmüş kafama yazık günah. İnsan canına acır.”

"DÖNÜŞTE İŞ BULAMAZSAN AÇSIN"

İzmir-Aydın yolundaki masrafları anlatan kamyoncu ise, “İzmir’den Aydın’a 550 lira. 50 lira komisyon. 350 lira mazot, 150 lirası şoför. Dönüşte iş buldun buldun, bulamadın açsın. Bu iş artık bitti. Bir sigorta 500 lira. Hepimizin maliyeye borcu var. 150 bin lira borcum var. Bir şoföre 24 milyar trafik cezası gelir mi? Biz nasıl iş yapacağız? Aylık kazancım 3 bin liraya ya geliyor ya gelmiyor” diye konuştu.

“DEVLET AYAĞINI ÜSTÜMÜZDEN ÇEKSİN”

İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnafı Odası Başkanı Ali Topal da yaptığı konuşmada, “Sizin taleplerinizi bakanlığa kadar taşıyacağız” derken, işçiler de “O da bizim arkamızda dursaydı zamanında bunların çözümünü bulurduk. Bizim hakkımızı savunamıyorsunuz sırtımızdan inin” dedi.

Kamyoncular tepkilerini dile getirerek, “Sizi bir yerde görmüyoruz, hakkımızı savunmuyorsunuz. Dijitalde rant var birileri için. Bunu kaldırtın. Biz sonuna kadar davamızın arkasındayız. Devlet üstümüze bastı. Ayağını üstümüzden çeksin. Oturmakla ses gelmez eylem yapmalıyız” dedi.

Oda Başkanı Topal ise, kamyoncuların eylemi için valiliğe başvuracağını, takograf sorununu ve ton kilometre ölçümü ile ilgili sorunları gerekli yerlere ileteceğini söyledi. Kamyoncular bu sözlerin takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Ş. URFA'DA 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Urfa'da nakliyeciler Urfa-Akçakale karayolunda toplandı. Ancak yol kapatma eylemi valilik kararı öne sürülerek engellendi. Duruma tepki gösteren nakliyeciler açıklama için kamyon garajına gitti. Ancak burada da polisin izin vermemesi üzerine yaşanan gerginlik sonrası 3 kişi gözaltına alındı.

konya-kocaeli-polis-mudahalesi.jpg

KONYA VE KOCAELİ'DE DE NAKLİYECİLERE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Konya'da da yol kapatma eylemi yapmak isteyen nakliyeciler Kamyon Garajı'nda toplandı. Açıklamada yeterli park alanlarının bulunmaması, zorunlu hale getirilen dijital takograf uygulaması, nakliye fiyatlarının belirlenmesi ve yük bildirimleri konusundaki sorunların giderilmesi istendi.

Yeni İstanbul Caddesi'ne yürüyen ve yolu kapatmak isteyen nakliyecilere polis TOMA ve biber gazı ile müdahale etti.

Kocaeli'de yol kapatmak isteyen nakliyecilere polis müdahale etti

gebze-de-gostericilere-gozalti.jpg

GEBZE'DE 8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gebze Nakliyeciler ve Lojistikçiler Derneği üyeleri de eylemin ikinci gününde, Gebze Kamyoncular ve TIR Parkı’nda toplandı. Kamyoncular garajın girişini kapattı.

Gebze Nakliyeciler ve Lojistikçiler Derneği Başkanı Bahattin Demircan, "Ulaştırmayla ilgili bu yapılan düzenlemenin altyapısı yok. Bununla birlikte kamyoncu ve nakliyecinin de buna uyum sağlayabileceği bir ortam yok" diyerek sorunun çözülmesini istedi.

Nakliyecilerin, D-100 kara yolunu trafiğe kapatmak istemesi üzerine polis gruba müdahale etti. Eylem yapan nakliyecilerden 8'i gözaltına alındı.

Olay yerine TOMA sevk edilirken, çevik kuvvet ekipleri de tır ve kamyon parkı çevresinde önlem aldı.

pek-cok-ilde-eylem.jpg

PEK ÇOK İLDE EYLEM YAPILDI

TEM Otoyolu Tuzla-Orhanlı mevkiinde kamyonlarıyla toplanan nakliyeciler ise Ankara istikametinde yolu kapattı. Uzun araç kuyrukları oluştu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Korna çalan nakliyecilerle polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Ekipler nakliyecileri ikna ederek kısa süre sonra yolu trafiğe açtı. Otoyolda oluşan araç kuyruğu, yolun açılmasından sonra normale döndü.

Orhanlı Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Paşa Hatipoğlu yaptığı açıklamada, "Kamyoncu esnafı zor durumda, nakliyeci esnafı zor durumda. Son zamanlarda çıkan mevzuatla ilgili sıkıntılar, kamyoncunun ve nakliyecinin belini bükmüş durumda. 2020 yılı itibariyle başlayan belge zorunluluğu, nakliyecinin fatura kesemiyor olması sektör açısından çok büyük problem oluşturmaktadır." dedi.

Şoförler Ankara, Kırıkkale, Nevşehir ve Çorum’da da eylem yaptı.

Bir grup nakliyeci, taşımacılık sistemindeki bazı uygulamaları protesto etmek amacıyla TEM Otoyolu'nun Tuzla-Orhanlı mevkisini bir süre trafiğe kapattı.

EVRENSEL

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum