
Kalkavan: Kuruyükte büyük kriz kapıda
Deniz Ticaret Odası’nın Şubat ayı olağan meclis toplantısı, biraz da hava muhalefeti nedeniyle en düşük katılımlarından birine sahne oldu. Yine...
Deniz Ticaret Odası’nın Şubat ayı olağan meclis toplantısı, biraz da hava muhalefeti nedeniyle en düşük katılımlarından birine sahne oldu. Yine tarihinin en kısa toplantılarından biri sayılabilecek oturumda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, son 8 ayda ciddi bir denizcilik krizi başladığına dikkat çekti. Rekabet güçlerinin azalmasına karşın, likidite artışından kaynaklanan bir para bolluğu yaşandığını vurgulayan Kalkavan, “Tekrar sıcak para girişinin artmasıyla beklenenden daha büyük bir büyüme geliyor. Rekabet gücümüz azalırken, likidite çoğalıyor daha düşük faizle paraya ulaşabileceğiz. Likidite açısından bir ay önceden daha iyi bir durumdayız. Ancak, 7 banka dolaştık. Bu yılın zor geçeceği gözüküyor. Çünkü, 2012 hesap kesme yılı. Aylık döviz tevdiat hesaplarının 6’ya, libor’un 1’e çıktığı dönemde biraz daha gayret ve dikkat gerekecek. Fotoğraf iyi gözükmüyor” diye konuştu.
100 MİLYON DOLARLIK GEMİ 8 BİN DOLARA KİRALANIYOR
Özellikle kuruyük gemilerinde ciddi boyutlarda arz fazlası olduğuna dikkat çeken Kalkavan, “Arz o kadar fazla ki, hurdaya gidiş artsa da, tablo değişmeyecek gibi gözüküyor. Dökmeciler, hiçbir krizden etkilenmedikleri kadar bu yıl etkilenecek. Bunu kötümser bir tablo olarak algılamayın. Bir sektörün yüzde 50’si sipariş değilse, tezgahlar doluyken de sipariş geliyorsa büyüme de olmayacaktır. Şu anda konteynerde oluşan durumdan daha kötü bir tablo yaşanacak. Konteynerciler büyüklük olarak dökmeci filosunun yarısına sahip oldukları halde, darbe yiyorlar. 100 milyon dolarlık bir gemi 8 bin dolara kirada. Şu anda 45 milyon doların altında Uzakdoğu’dan capesize alabilirsiniz. Bir capesize’ın sac maliyeti 17.5 milyon dolar. Uzakdoğu’daki ülkelerin birçoğunda devlet sacın minimum yüzde 30’unu destekliyor. Japonya, Çin ve G. Kore inanılmaz bir rekabet içine girdiler ama büyük devlet desteği alıyorlar. Yenisinin 45 milyon olduğu dönemde elinizdekini 50’ye satamazsınız. Çok ciddi bir denizcilik krizi devam ediyor. Bizler, tersaneciliğin desteklenmesini hiç gündeme getirmedik. 50 milyonluk kredinin dışında bir devlet desteği hiç olmamıştır. Dünyada gemi yapana destek verilir. Devletler yarışıyor. En son rekabet kulvarına katılan Japonya oldu. Küçük gemilerde de Rusya atakta. Rus nehir tipi gemilerin Türkiye’de yapılıp yapılamayacağı tartışması devam ediyor. Ama bana göre bizim koster filomuzdan daha zor bir proje. Çünkü, Rusya üretimi orada istiyor. Türkiye’de yapıp Rusya’ya getirdiğinizde yüzde 24 vergi koyuyor” açıklamasını yaptı.
“DENİZCİ OLMAK İÇİN FAKÜLTE GEREKMEZMİŞ”
Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da, açılışta yaptığı konuşmada tartışma getirecek bir konuya dikkat çekti. Kaptanoğlu şunları aktardı: “Geçenlerde yapılan Balık Günü’nde beni şoke eden bir konuşmaya şahit oldum. ‘Denizcilik, fakülte işi değildir. Bu tüm dünya ülkelerinde kurslarla yapılır. Yüksek okul veya meslek okulu yeterlidir’ diyor. Bunu söyleyenler Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Bizim TÜDEV’i iptal ettirdi. Hacı adama beddua yakışmaz ama Türk gençleri bu insanların yakasına yapışacak. Röportajın yayınlandığı dergi de bizim bünyemizdeki Deniz Ticaret Dergisi’nin Ekim sayısı. Ayıptır, yazıktır. Birçoğunuzun gemisinde çoğu TÜDEV mezunu gemiciler çalışıyor. İşte size en büyük delil” diyerek dergiyi gösterdi ve çıkan yazılara biraz daha dikkat edilmesi konusunda dergi çalışanlarını uyardı.
Selçuk ONUR - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.