Kaçak yakıt satan istasyonun lisansı askıya alınacak

Kaçak yakıt satan istasyonun lisansı askıya alınacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla daha etkin mücadele için yeni önlemler uygulanacağını, mahkeme kararı kesinleşinceye...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla daha etkin mücadele için yeni önlemler uygulanacağını, mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçen sürede kaçakçılığa karışan istasyonun faaliyetlerine devam etmesine engel olmak amacıyla kanuna 'askıya alma' müessesesinin ekleneceğini söyledi.

Mevcut mevzuatın gerek rutin denetimlerde gerekse operasyonel faaliyetlerde akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede caydırıcı olmadığını ifade eden Yazıcı, "Kaçakçılığa karıştığı tespit edilen istasyonların, mahkeme kararları kesinleşinceye kadar kaçak akaryakıt satışına devam ettiklerini gördük. Yeni düzenlemeyle bunun önüne geçilecek. Kaçak akaryakıtın satıldığı pompaya vurulan mühür, yeni düzenlemeyle istasyonun tamamı için geçerli olacak" dedi.

Bakan Yazıcı, Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu'nda kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması için yeni önlemler alınması gerektiği konusunda görüş birliğinin sağlandığını söyledi. Başkanlığında şubat ayında toplanan komisyonun ardından tüm kurumların üzerinde uzlaştığı kısa, orta ve uzun vadeli 22 eylemden oluşan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı'nın yürürlüğe konulmasının kararlaştırıldığını belirten Yazıcı, şu bilgileri verdi: "Eylem Planı'nda, yasadaki 'kaçak petrol' tanımında değişikliğe gidiyoruz. Çünkü kaçak olduğundan şüphelenilmesine rağmen petrol tanımına sokulacak özellikte olmayan (10 numara yağ vb. ürünler) petrol piyasası faaliyetlerine nasıl konu edildiği fatura, fiş, muhasebe kayıtlarıyla desteklenemeyen petrol ve türevleri de tespit edildi. Bu şekilde tespit edilen petrol ve türevlerinin de kaçak olarak değerlendirilmesi amacıyla kanunun ilgili maddesine bir bent eklendi."

Düzenlemeyle, lisansların verilmesi, güncelleştirilmesi, askıya alınması, geçici olarak durdurulması veya iptaline ilişkin işlemlerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılacağını belirten Bakan Yazıcı, daha önce petrol kaçakçılığına karıştığı için lisansı iptal edilen tesislerin yeniden lisans alarak yasa dışı faaliyetleri farklı bir isim altında sürdürmeleri olayıyla karşılaşıldığını da kaydetti. Sahipsiz yakalanan ve yüksek miktarlarda olmayan kaçak petrolün analiz işlemlerinden geçirilmesinin zaman ve iş kaybına neden olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Küçük miktarlı sahipsiz kaçak petrol laboratuvar analizi yapılmaksızın tasfiye edilecek" dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.