Jest’ten sonra Atak da, dünya vitrinine çıktı

Jest’ten sonra Atak da, dünya vitrinine çıktı

BMW işbirliğinin ilk ürünü olan Jest Electric’i kısa bir süre önce tanıtan Karsan, elektrikli ürün gamının yepyeni üyesi Atak Electric’i de, dünyanın farklı ülkelerinden gelen basın mensuplarına tanıttı.

Türkiye’de yer alan fabrikasında çağın mobilite ihtiyaçlarına uygun ulaştırma çözümleri sunan Karsan, Münih’te düzenlenen etkinlikle yepyeni elektrikli otobüs modeli Atak Electric’i ilk kez dünya sahnesine çıkardı. BMW ile birlikte düzenlenen etkinliğin bu yılki teması ‘New Definition of Mobility’ olurken, dünyanın birçok noktasından gelen basın mensubu, müşteri ve distribütörler yeni Atak Electric’in yanı sıra Jest Electric’i deneyimledi. Etkinliğe Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Karsan CEO’su Okan Baş, Karsan Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu ve birçok Karsan yetkilisi de katılım sağladı. Gücünü toplamda 220 kWh kapasiteli BMW i bataryalarından alan Atak Electric, katılımcılar tarafından Maisach’taki BMW ve MINI Driving Academy’de ilk kez test edildi. Atak Electric dinamik tasarımı, üstün teknolojisi, konforu, hızlı şarj özelliği ve 300 km menzile ulaşmasıyla büyük beğeni topladı. Etkinlikte ayrıca, 8 metre sınıfının öncüsü olan Atak’ın yeni yüzü de ilk kez Atak Electric’le birlikte görücüye çıktı.

foto-galeri.gif

“300 kilometre menzille günü tamamlıyor”

BMW işbirliğinin ilk ürünü olan Jest Electric’in kısa süre içerisinde büyük ilgi gördüğünü belirten Karsan CEO’su Okan Baş, 35 adet Jest Electric’in Fransa, Almanya ve Yunanistan başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde hizmet vermeye başladığını belirtti. Jest Electric minibüslerinin ardından, 1 yıl içerisinde otobüs sınıfındaki Atak’ın da elektrikli versiyonunu pazara sunduklarını belirten Okan Baş, “Dünyanın elektrikli araç teknolojilerinde öncü otomotiv markalarından BMW ile beraber tüm dünyada kullanılabilecek elektrikli toplu taşıma çözümleri üretmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda yine menzili, benzersiz teknolojisi ve boyutlarıyla alanında öncü olan yeni yüzüyle de dikkat çeken Atak Electric’i pazara sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Dolayısıyla yüzde 100 bir Türk markası olarak, 1 yılda 2 elektrikli araç geliştirmiş ve seri üretime geçebilmiş ilk ve tek şirket olma unvanına da eriştik. Karsan Atak Electric’te 44 kWh kapasiteli 5 adet BMW i bataryası bulunuyor. Bu bataryalarla Atak Electric’in menzili, 300 km’ye kadar çıkarak rakiplerine karşı benzersiz bir avantaj sağlıyor. Hızla şarj olabilen bataryaları ile Atak Electric kesintisiz bir hizmet sunuyor!” dedi.

karsan-atak-electric-1.jpg“Seri üretime Ağustos’ta başlıyoruz”

BMW bataryaları için 4 yıl ve 200.000 km’ye kadar pil garantisi sağladıklarını belirten Karsan CEO’su Okan Baş, Atak Electric’in teknolojik özellikleri ve konfor seçenekleri göz önüne alındığında fiyat olarak da rakiplerinden çok daha avantajlı olduğunun altını çizdi. Karsan CEO’su Okan Baş, “Ağustos 2019 itibariyle Atak Electric ile Fransa, Almanya, Romanya, İtalya, Portekiz, Bulgaristan gibi ülkelerde roadshowlarımızı başlatıp yıl sonuna kadar bu aktiviteye devam ediyor olacağız. İlk etapta Avrupa pazarlarını öncelikli olarak hedefleyeceğimiz Atak Electric modelimizde, Ağustos ayı itibariyle seri üretime başlayacağız. BMW olan güçlü işbirliğimiz ise devam edecek ve umuyoruz ki yepyeni taşıma çözümlerinde birlikte güzel işler başaracağız” ifadelerini kullandı.

karsan-atak-electric-4.jpgKarsan Atak Electric’le hareket yeniden tanımlanıyor!

Atak Electric’te görev yapan elektrikli motor, 230 kWh motor gücü ve 2.400 Nm tork üretiyor. BMW tarafından geliştirilen beş adet 44 kWh bataryalarla toplamda 220 kWh batarya kapasitesi bulunan Atak Electric, 300 km’ye varan menziliyle rakiplerinin önüne geçerken alternatif akımlı şarj üniteleriyle 5 saatte, hızlı şarj üniteleriyle de 3 saatte tam şarj olabiliyor. Üstelik enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif fren sistemi sayesinde bataryalar yüzde 25’e kadar kendi kendini de şarj edebiliyor.

karsan-atak-electric-3.jpgHer bakımdan yenilikçi, her açıdan üstün!

Tamamen yenilenen ön ve arka yüzüyle dinamik bir tasarım çizgisine sahip olan Atak Electric, led gündüz farlarıyla dikkatleri çekiyor. 10,1 inçlik multimedya dokunmatik ekranı, tamamen dijital 12,3 inçlik gösterge paneli, anahtarsız çalıştırma, USB çıkışları ile donatılan ve Wi-Fi uyumlu altyapı sağlayan Karsan Atak Electric, üstün teknolojisi, konforu, menzili ve kapasitesiyle rakiplerine fark atarak en modern toplu ulaşım çözümünü sunuyor. Atak Electric ayrıca, elektrik kontrollü havalı süspansiyon sistemiyle de konfor disiplininde de binek otomobilleri aratmıyor. Toplamda 52 kişilik yolcu kapasitesi sunan Atak Electric’te, 18+4 ve 21+4 katlanır olmak üzere iki farklı koltuk yerleşim seçeneği bulunuyor.

karsan-munih-(1).jpg

TÜRK BASINI SORDU, KARSAN CEO’SU OKAN BAŞ YANITLADI…

karsan-munih-(3).jpg

  • Atak ne zamandan beri üretiliyor?

8 metre sınıfının öncüsü olan Atak otobüsümüzü 2014 yılından bu yana üretiyoruz. Boy avantajı, güçlü motoru ve üstün yolcu kapasitesi ile Atak, verimliliğin temsilcisi olarak dikkatleri çekiyor.

  • Şu ana kadar gerçekleşen üretim, satış ve sipariş adedi hakkında bilgi verir misiniz?

Sipariş üzerine üretimini gerçekleştirdiğimiz Atak modelimizden bugüne kadar 1500’ün üzerinde yurtiçi ve yurtdışı satış yaptık.

  • Toplam satış ve ihracat içinde Atak’ın payı nedir?

Karsan markalı ürünlerimiz içinde Atak’ın yurtiçi satışlarımız içerisindeki payı yüzde 5, ihracat içerisindeki payı ise yüzde 17’dir. Fakat Atak’ın yurtiçi pazarında kendi sınıfındaki, yani 8 metre otobüsler içerisindeki segment payı ise oldukça yüksektir. Bu pay, 2019’un ilk yarısı itibariyle yüzde 33 olarak öne çıkmaktadır.

  • Bu yıl için makyajlı Atak’la satış ve ihracat hedefiniz nedir?  Yenilenen dizel Atak ile birlikte Türkiye’de daralan pazara rağmen geçen yılki pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Ürün gamımıza yeni eklenen Atak Electric modelimiz ise Avrupa pazarlarına hızla giriş yaparak geçen seneye göre ihracatımızı artıracaktır. Bunun ilk adımı olan Münih’teki Atak Electric lansmanı ile birlikte ilk siparişleri lansman esnasında alacağımızı düşünüyoruz.
     
  • Atak özelinde kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz, hedefleriniz arasında yeni pazarlar bulunuyor mu?

Atak’ı bugüne kadar Romanya, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan, Polonya ve Almanya gibi ülkelere ihraç ettik. Atak Electric ile birlikte bu ülkelerde daha da güçlenmeyi hedefliyoruz. Bunlara ilave olarak İspanya ve Benelux de hedef pazarlarımız arasında yer alıyor.

  • Yıllık Atak üretim kapasiteniz nedir? Söz konusu kapasitenin ne kadarını kullanıyorsunuz? Bu kapasite ile ilgili bir artış hedefliyor musunuz?

Tek vardiyada 1000 adet Atak yapabiliyoruz, bunun 250’si Atak Electric olabilir. Talep artarsa vardiya sayımızı artırarak ihtiyaca cevap verebilecek kapasitemiz ve kabiliyetimiz bulunmaktadır.

  • Elektrikli Atak’tan beklentileriniz nedir?

Avrupa’da elektrikli otobüs pazarı diye bir şey yok henüz. Dolayısıyla biz burada Karsan olarak 8 metrelik Atak’ın potansiyelini net olarak hep beraber göreceğiz. Atak Electric 300 km ‘ye varan menzili ve 220 kWh’lık 150.000’nin üzerinde satışı olan BMW i3 araçlarında kendini kanıtlamış BMW bataryaları ile kendi segmentinde benzersiz bir ürün. Üstelik kompakt boyutları ve estetik tasarımı ile de şehir içinde kolaylıkla hareket edebilme imkanı sağlıyor. Gerek araç özellikleri gerekse sağladığı fiyat avantajı ile Avrupa pazarında fark yaratacak ve belediye ve operatörlerin öncelikli tercihi olacağına inancımız tam. Atak Electric, 8 metre segmentine iddialı bir giriş yapacak.

  • Bu ürünü özellikle mi planladınız? Yani bu uzunluktaki ürüne mi daha fazla talep var Avrupa’da?

Konvansiyonel olarak otobüs sektöründe 12 metre odak ürün ama 12 metrede çok büyük rekabet var. Bir de 8 metre bir atlama taşı. Hem daha ulaşılabilir bir ürün hem de yeteneği var. Şehirlerde 8 metreyi verimli kullanarak 12 metrelik otobüsler ile yaptığınız aynı işi yapabilirsiniz. Bizde o amaçla bu alana yoğunlaştık. Elektrikli Atak’la ayrıca Avrupa pazarında ne kadar derinliğe gidiyoruz kısmına bakacağız. Hedefiniz nedir diye sorarsanız; nereye kadar gidebilirsek hedefimiz o olur.

  • BMW ile yaptığınız işbirliği kapsamında yeni ürünler geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Elbette farklı ürünler de düşünüyoruz. Şu anda bir şey söylemek için erken. Bu işten memnunuz ve daha farklı ve iyi işler yapmak da istiyoruz. Bu kapsam da sürekli görüşüyoruz.

  • Karsan son dönemde daha çok ihracata yönelmiş gibi duruyor. Bunun sebebi nedir ve bu strateji devam edecek mi?

         Karsan değişen teknoloji ve ihtiyaçlara ayak uydurarak, Jest ile        başlayan elektrikli araç alanındaki atılımını şimdi Atak ile       sürdürüyor. Son 1 yılda 2 adet elektrikli aracı üretip ticarileştirdik.        Elektrikli otobüs pazarı Türkiye’ye göre Avrupa’da daha hızlı    dönüşüyor, öte yandan Türkiye’de otomotiv pazarı giderek daralıyor. Yakın gelecekte özellikle elektrikli araçlarımız ile ihracata ağırlık vermeye devam edeceğiz.

  • Bu yıla ilişkin üretim hedefiniz nedir?

IIA ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde yılın ilk 5 ayında otobüs üretimimizi 3 kat artırdık. Sene sonuna kadar da alacağımız ilave siparişler ile IIA otobüs ve Karsan markalı araçlarımızın üretim adetlerinin geçen senenin üzerine çıkmayı hedefliyoruz.

  • Bu yılı ne kadarlık bir büyüme ile kapatmayı planlıyorsunuz?         

2019 yılı ilk 3 ayda ciroyu değerlendirdiğimizde geçen senenin aynı dönemine göre 35%’lik büyüme gerçekleşerek yaklaşık 375 Milyon TL’lik      ciro elde ettik. Aynı dönem için esas faaliyet karımız ise geçen senenin ilk 3 ayına göre %64 oranında büyüyerek 69.7 Milyon TL seviyelerine ulaşmıştır. Özellikle IIA otobüs ve Karsan marka araç   siparişlerimiz ile ilk 3 aydaki büyüme tempomuzu yılın sonuna kadar korumayı hedefliyoruz.

LOJİPORT/MÜNİH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.