İzmir 15 yeni gemi alıyor

İzmir 15 yeni gemi alıyor

 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1952 yapımı 'İhsan Alyanak' adlı vapurunun batması Körfez filosunun modernleşmesini hızlandıracak. Büyükşehir...

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1952 yapımı 'İhsan Alyanak' adlı vapurunun batması Körfez filosunun modernleşmesini hızlandıracak. Büyükşehir Belediyesi, DPT'nin de onayladığı 12 katamaran tipi yolcu ve 3 arabalı vapur almak için bankalarla kredi görüşmelerine hız verdi. 

Batan vapur sigortalı olduğu için ekspertiz raporundan sonra nasıl ve kim tarafından çıkarılacağı belli olacak. 

İzmir Körfezi'de ulaşım 2001 yılına kadar Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ), bu tarihten sonra da Büyükşehir Belediyesi tarafıdan yürütüldü. Ancak iki kurum da kullanılan yolcu ve arabalı vapurların eski ve yavaş olması nedeniyle eleştirildi. Sık sık arıza yapmaları ve tamir-bakım masraflarının yüksekliği de buna eklenince Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında filoyu yenilemeye karar verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi'ne yeni vapur tipleri bile çizdirildi. Büyükşehir Belediyesi 2007 yılında iki kez ihaleye çıkılmasına karşın, tersanelerin yoğunluğu ve yapımcı firmaların şartnamedeki yüzde 10 avans miktarını düşük bulması nedeniyle katılım olmadığı için ihaleler iptal oldu. 

 

15 VAPURUN İHALESİ YIL SONUNDA YAPILACAK 

 

Filoyu yenilemeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi son yaptığı hamleyle 12 yolcu gemisi ve 3 arabalı vapur alımını yapmak için DPT'ye başvurdu. DPT'nun gemileri yatırım programına almasının ardından dış kredi bulmak için harakete geçen Büyükşehir Belediyesi, Hazine Müsteşarlığı aracılığıyla ve ilgili Fransız Kalkınma Bankası, Alman Kalkınma Bankası, Denizbank, Finansbank gibi kredi kuruluşlarıyla kredi pazarlığına başladı. 

Yıl sonuna kadar 12 katamaran tipi yolcu gemisi ve 3 arabalı vapur için ihale yapılacak. Büyükşehir, 2011 listesinde, vapur alımı için 18 milyon TL (14 milyon 400'ı dış kredi) kaynak ayırdı. Toplam maliyetin 350 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor. Katamaran tipi yolcu gemileri 450 yolcu kapasiteli olacak. Toplam 25 dakikalık körfez sefer süresini 15 dakikaya indirecek. Katamaranların 2012 yılı sonunda sefere başlaması planlandı. 

 

YEDİ NOSTALJİK VAPUR ÇALIŞIYOR 

 

İzmir Körfezi'nde çalışan 1952 yapımı Bergama, Gölcük (1962), Alaybey (1977), 9 Eylül (1976), Yalova-1 (1988), Kordon (1987) ve batan İhsan Alyanak (1952) vapurları yeni katamaranlar gelene kadar çalışacak. Esenköy, Salacak ve Eminönü adlı arabalı vapurlar da seferlerini sürdürecek. Körfez'de Turyol firmasından mil başına kiralanan 14 deniz otobüsü de yolcu taşımaya devam edecek. 

 

MAZOTUN KÖRFEZE YAYILMASI ÖNLENDİ 

 

Dün mendirekdeki deniz fenerine çarptıktan sonra Konak İskele'ye yanaşan, içindeki 200 yolcunun tahlile edilmesinden sonra yavaş yavaş batan 'İhsan Alyanak' gemisinden körfeze mazot sızıntısını önleyebilmek için gece boyunca çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kendi ağırlığının 25-30 katı ağırlığındaki petrol ürünlerini emme özelliğine sahip olan özel pedler kullandı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, gemiden akan mazot ve sintine atığını, körfeze yayılmadan kontrol altına aldı. Toplam 25 kişilik bir ekiple olay anından itibaren bütün gece süren yoğun çalışma kapsamında, ilk olarak geminin çevresi 150 metrelik bariyerle çevrelendi. Ortama yayılan yağ ve sintinenin çevrelenmesiyle bulunduğu alana hapsolması sağlandı ve körfeze yayılması engellendi. Daha sonra, kontrol altına alınan alana deniz yüzeyindeki kirliliği Emen, suda batmayan, yanmaya ve küflenmeye dirençli, kendi ağırlığının 25-30 katı ağırlığındaki petrol ürünlerini emme özelliğine sahip olan pedler atıldı. Kirliliği deniz suyundan tamamen arıtmak üzere çalışmalarını sürdüren ekipler, az da olsa bir sızıntının halen devam ettiğini ve ince temizlik kısmında ise yağ toplayıcı cihazını devreye aldıklarını ifade etti. 

 

VAPURLAR DA YOLCULAR DA SİGORTALI 

 

Körfezdeki vapur seferlerinin normal seyrinde devam ettiğini belirten İZDENİZ Genel Müdürlüğü yetkilileri, geminin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sigortalandığını ve çıkarılmasıyla ilgili kararın ekpertiz raporunun ardından Denizcilik Müsteşarlığı ile yapılacak toplantı sonrasında netleşeceğini bildirdi. Yetkililer, İzmir Körfezi'nde yolcu taşımacılığı yapan tüm gemilerin ve yolcularının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sigortalı olduğu bilgisini de verdi.

 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.