İtalya’da göçü Mersin durdurdu

İtalya’da göçü Mersin durdurdu

 Mersin’in, 2005 yılında başlattığı RIS Mersin (Bölgesel İnovasyon Stratejisi) projesi ile kentin geleceğinin belirlendiği üç sektörden biri...

 

Mersin’in, 2005 yılında başlattığı RIS Mersin (Bölgesel İnovasyon Stratejisi) projesi ile kentin geleceğinin belirlendiği üç sektörden biri olan lojistikteki gelişmeler ve başarılar, dünyanın değişik bölgelerine olumlu etki eder hale geldi.

Kentin lojistik alanındaki başarısı 2007 yılında Mersin Limanı’nın özeleşmesi ile önemli bir atağa kalkarken, 2009 yılında İtalya’nın Trieste kentine başlatılan ro-ro seferleri de kısa sürede büyük bir başarı elde etti. Bu başarıların devamında Mersin orta vadede önemli kazanımlar elde ederken, İtalya’nın Trieste kenti çok daha büyük bir değişim yaşadı.

HAKSIZ REKABET SONA ERDİ

Türkiye’deki 7 gümrük kapısında uygulanan ancak kentin akaryakıt kaçakçılığındaki kötü karnesi nedeniyle Mersin’e verilmesi ertelenen, ihracat ve nakliyecilerin dört gözle beklediği ÖTV ve KDV’siz akaryakıt uygulanmasının başlatılması ile ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gençlik ve Spor Bakanı kente gelen UND Başkanı Ruhi Engin Özmen, kentin Trieste başarısını açıklayan isim oldu.

Sektör adına ÖTV’siz KDV’siz mazot yakıtı desteği için teşekkür eden Özmen, 550 litre olan akaryakıt kullanabilme limitinin bin 100 litreye çıkarılmasını talep ederek, “Bunun ihracata katkısı çok büyük olur” dedi.

DESTEK VERİLDİĞİNDE NELER YAPABİLECEĞİMİZ ORTADA

Dolayısıyla Türkiye ve Mersin’in kazanacağını ifade eden Ruhi Engin Özmen, “Bize destek verildiğinde neler yapabileceğimizi gördük. Mersin Limanı’ndaki gelişmelerin ne nedenli büyük olacağını gözümüzle görüyor, şahit oluyoruz. Örneğin İtalya’da Trieste kenti biz gitmeden önce göç veren bir kentti ancak bugün Trieste Limanı’na inen 200 bin Türk kamyonu ve Trieste’den Türkiye’ye gelen 200 bin kamyon ile Trieste göç alan, iş alanı genişlemiş, ithalat ve ihracata ilginin arttığı, istihdam kapasitesinin yükseldiği bir il haline gelmiştir. Mersin’in de böyle olacağını düşünüyorum” dedi.  

Türkiye’de ki 7 gümrük kapısında verilen ancak Mersin’de uygulanmayan ÖTV ve KDV’siz akaryakıt uygulamasının Mersin’de de başlaması ile haksız rekabet sürece sona erdi. İlk akaryakıtı Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç,ihraç malı taşıyan bir TIR’a birlikte yükledi. 

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.