İşte babayiğitler: İlk otoyu Erdoğan alacak

İşte babayiğitler: İlk otoyu Erdoğan alacak

"Türkiye'nin otomobilini" Anadolu Isuzu, BMC, Karsan, Turkcell ve Zorlu'nun yer aldığı ortak girişim grubu yapacak. Yerli otoda en geç 2019'da prototip tamamlanacak, 2021'de ticari pazarlama başlayacak.

Yerli otomobil markası oluşturulması ve yerli bir otomobilin tasarlanıp ürettirilmesi projesinde TOBB ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hızlandırıcılığıyla yapılan çalışmalar sonuç verdi ve bu işi üstlenmek isteyen 5 grup işbirliği protokolü imzaladı. Cumhurbaşkanlığı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törende, ortak girişim grubu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Yerli otomobilin tasarımı ve üretimi için Anadolu Holding, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding protokol imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişime tam destek verdiklerini belirterek, takvim olarak 2019 yılı içinde ilk prototipin ortaya çıkması ve 2021 içinde ilk ticari satışın yapılmasını verdi. Erdoğan satışa sunulacak ilk otomobili de bedelini ödeyerek satın alma sözü verdi. Öteyandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişim grubuna dilerlerse TÜBİTAK’ın daha önce satın aldığı prototipi de kullanabileceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla “Türkiye’nin Otomobili Projesi” olarak adlandırılan, yerli bir otomobil tasarım ve üretilip piyasaya sunulmasının planlandığı proje kapsamında, TOBB ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın organizasyonuyla bir araya gelen 5 grubun açıklanması ve işbirliği protokolü imzası töreni Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı.

Erdoğan konuşmasında “Babayiğit” olarak nitelediği girişimcilere teşekkür etti ve Muhammed Ali’nin “Hayat gücü olmayanın kanatları yoktur” sözüne atıfla, yerli bir otomobil tasarımı yapılması ve satışa sunulmasının hayalleri arasında bulunduğunu belirtti. Erdoğan, geçmişte otomobil pazarının büyüklüğünün yeni bir otomobili tasarlayıp üretmeye imkan vermediğini, bir girişimin ortaya çıkmamasını normal karşıladığını vurgulayarak, “Şimdi yılda 750 bin otomobilin satıldığı ortamda girişim olmaması bir ayıptır. Bu ayıp ortadan kaldırılıyor” dedi.

Sorun istemiyorum

Erdoğan, bu projeyi takip etmek üzere Cumhurbaşkanlığı bünyesinde ayrı bir ekip kuracağını ve her aşamasıyla ilgileneceğini söylediği konuşmasında, “Bu projede en ufak sorun istemiyoruz. Sorunla-engelle karşılaşırsanız Cumhurbaşkanı olarak yanınızda olduğumu bilin. Madem babayiğitler elerini taşın altına soktular, bize de destek olmak düşer” dedi.

Teknolojik atılım, doğru dürüst ürünü halk alır

Türkiye’nin otomobilin gelişme sürecindeki ilk 3 atılım aşamasında yerli tasarım ve marka fırsatını kaçırdığını, hibrit ve elektrikli dönemde ise bu kez yakalama fırsatı bulduğunu belirten Erdoğan “Aynı hatayı yapmayacağız. 4. döneme yakalayacağız. Bu aynı zamanda şimdinin değil, geleceğin ihtiyaçlarını da karşılamak için olacak” dedi.

“Ortaya doğru dürüst bir ürün koyduğunuzda halk bunu alır. Çevremizden başlayarak dünyaya da satarız” diyen Erdoğan, bütün küresel otomobil şirketlerinin önce devlet desteğiyle doğduğunu, bu nedenle projeye verilen desteğin doğal karşılanması gerektiğini belirtti.

Elektrikli ya da hibrit modelden memnun oluruz

TÜBİTAK’ın satın aldığı ve üzerinde çalıştığı elektrikli otomobil deneysel platformunun isterlerse ortak girişim grubuna verilebileceğini açıklayan Erdoğan, bunun yerine girişim grubunun yeni bir elektrikli ya da hibrit model teknolojisi-tasarımı üzerinde karar kılmasından da memnun olacaklarını belirtti. Erdoğan, “Bu destek beyanımız, sadece ortak girişim grubuna özel değil. İsteyen, Türkiye’ye katkı verecek her girişime aynı desteği veririz. Geçmişte başkaları gelse aynı desteği veririz, gelecekte de isteyene vereceğiz” diye konuştu.

babayigit-imza.jpgCumhurbaşkanı Erdoğan ilk otomobili kendisinin alacağını söyledi

Başbakan Yıldırım: Ekonomik olması için çalışıldı

Başbakan Binali Yıldırım da konuşmasında, yerli otomobil projesinin teknik yetersizlikler yüzünden değil, başarılı olacak, ihracat yapılabilecek bir otomobilin ortaya konulması için ekonomik koşullara bağlı olarak titizlikle proje oluşturulmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Binali yıldırım, “Sektör markaya hazırdır. Mühendis, tasarımcı, girişimci var. Arkanızda da kapı gibi hükümet, devlet var” diye konuştu.

Sanayi Bakanı Özlü: Sanayi 4.0’a geçiş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşmasında, projenin bütün bileşenleriyle sanayi 4.0 olgusunun her yönüne dokunduğunu belirterek, sadece bir otomobil markası-modeli değil, teknolojik olarak çok sayıda kazanımın ortaya çıkacağını kaydetti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Zamanı geldi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu’da türk şirketlerinin üretim başarılarını hatırlatarak, “Artık Türkiye’nin küresel devlerle rekabet edecek teknolojiyi geliştirme zamanı gelmiştir. Burada devletimizin öncülüğü bu ürün setinin genişlemesi için son derece önemlidir. Büyük bir vizyon işidir, yeni bir ekonomik kalkınma modelidir” dedi. Zamanlamanın yeni bir otomobil geliştirmek için iyi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin Otomobili Projesi için geliştirdiğimiz bu yapı, eminim ilerleyen yıllarda ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojik sıçrama için birçok alanda model teşkil edecektir. Türkiye’yi 10 bin dolarlardan 25 bin dolara çıkaracak, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacak sıçramanın anahtarı da buradadır” dedi.

Şirket 2018 sonuna kadar kurulacak
Yerli otomobilin üretim sürecinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB ve 5 şirketten oluşan Ortak Girişim Grubu birlikte çalışacak. İlk etapta, finansal ve teknolojik alternatifleri ve çözüm yöntemleri belirlenecek, projenin detaylı zaman ve faaliyet planlaması yapılacak. Teknolojik ve finansal analiz çalışmalarının ardından, yeni kurulacak şirketin sermaye, hissedarlık ve yönetim yapısı belirlenecek. Şirketleşme süreci ise gerekli hukuki çalışmaların ardından 2018 yılı başında tamamlanacak.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan:
67 yıllık deneyimimizi projeye sunacağız

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu’dan kazandığını Anadolu’ya geri veren bir Grup olduklarını belirterek, ortak girişim grubunun üyesi olmaktan mutluluk duyduklarını bildirdi. Anadolu Grubu’nun sektördeki 67 yıllık deneyimini Türkiye’nin Otomobili Projesine aktaracaklarının altını çizen Özilhan, “Dünya otomotiv sektöründeki hızlı dönüşüm sürecine Türkiye’nin de günümüz teknolojilerini kullanarak katılması gerekiyor. Böylesine önemli bir projede devletin desteğinin bulunmasını çok önemsiyorum” diye konuştu.

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak:
1800 çalışanımıza göreve hazırız

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak otomotiv sektöründe 53 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak, bu süreçte ticari araç ailesini sürekli geliştirdiklerini bildirdi. Savunma sanayine yönelik ürettikleri araçları 75 ülkeye ihraç ettiklerinin altını çizen Sancak, “Bugüne kadar üretmiş olduğu ticari ve askeri kullanımlı motorları, tekerlekli ve paletli zırhlı araçları, tank ve raylı sistemler alanında devam eden çalışmaları ve 500 mühendis, toplam 1800 çalışanı ile firmamız bu milli projede görev üstlenmeye hazırdır” diye konuştu.

Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç:
Türkiye yabancıya ihtiyaç duymadan kendi markasını yapacak güçte

Ortak Girişim Grubu’nun varlığı ve amacının büyük önem taşıdığını belirten Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Türkiye’nin değişen dünyaya hızla ayak uydurmak mecburiyetinde olduğunu kaydetti. Eğitim ve teknolojiyle öne geçmenin mecburiyet olduğuna değinen Kıraç, “Bu noktada Türkiye, kendi markasını başka yabancı bir ortağa ihtiyaç duymadan kendi imkânlarıyla yapacak seviyededir. Ümit ediyorum ki Ortak Girişim Grubunun yapacağı çalışmalar olumlu sonuçlanacaktır” diye konuştu.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça:
Projeyi destekleyecek öncü teknolojilerin hazırlık çalışmaları sürüyor

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell’in, önümüzdeki birkaç yıl içinde hizmet vermeye başlayacak olan 5G teknolojisinin hazırlığı içinde olduğunu bildirdi. Bu kapsamda, Türkiye’nin Otomobili Projesini destekleyecek olan, akıllı ulaşım sistemlerinin öncü teknolojilerinin hazırlık çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Akça, “Yerli otomobil projesine önemli katkılarımızın olacağına inanıyoruz. ‘Kader gayrete âşıktır’ diyor ve Türkiye’nin otomobili için yola çıkıyoruz” dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:
Çıktığımız bu yolda başarılı olacağımıza tüm kalbimizle inanıyoruz

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, grup olarak zaman yerli sanayinin gücüyle büyüdüklerine dikkat çekerek, yaptıkları katma değerli üretim ve ihracat ile ülke ekonomisine ve cari açığın azalmasına önemli katkı sağladıklarını söyledi. İleri teknolojideki bilgi birikimiyle yerli otomobil üretim sürecinde rol üstleneceklerine değinen Zorlu, “Zorlu Holding olarak böyle bir projenin parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Devletimizin öncülüğünde Türkiye'ye ait olacak, küresel pazarlara hitap eden, güçlü bir otomotiv markası oluşturmak için birlikte çıktığımız bu yolda başarılı olacağımıza tüm kalbimizle inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mehmet KAYA – DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.