İşçiler için sensörlü kask yaptı

İşçiler için sensörlü kask yaptı

Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Muhammed Çiçek, kask olarak da adlandırılabilecek olan baretin, kaynak yapan işçilerin işini kolaylaştırdığını...

Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Muhammed Çiçek, kask olarak da adlandırılabilecek olan baretin, kaynak yapan işçilerin işini kolaylaştırdığını ifade etti.

Muhammed Çiçek, tersanedeki işçi kazalarının kendisini çok üzdüğünü ve bu kazalarla ilgili bilgi sahibi olduktan sonra projesini hayata geçirme adına çalışmaya başladığını belirtti.

Çiçek, tersanede kaynak yapan işçilerin başlarına düşen demir, parça gibi cisimler nedeniyle ya da düşmeye bağlı hayatlarını kaybettiklerini ifade etti. Muhammed Çiçek, proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Yaşanan bu iş kazalarından dolayı çok üzülüyordum. Bu kask fikri de oradan çıktı. Projemizdeki kask, kaynak makinesinin düğmesine bağlı. Kaynak makinesi çalıştığı andan itibaren kask camı öne doğru inerek gözleri muhafaza ediyor. Kaskın sensörleri de çalışmaya başlıyor. Bu sayede kaynak yapan işçinin bir eli boşa çıkıyor. Bir elinde kaynak diğer elinde gözleri korumak için camlı korumayı tutan işçi rahat bir çalışma imkanı elde ediyor. Karanlıkta sensörler aracılığıyla kaskta bulunan aydınlatma lambası yanıyor ve işçi önünü rahatlıkla görüyor. Bu kaskın iş kazalarını önleyeceğini düşünüyorum."

Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Durmuş Payas da 2009-2010 öğretim yılında yine okul olarak bazı projeler geliştirdikleri ve bunu hayata geçirme adına çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Payas, hazırlıklarla birlikte, Türkiye'de dördüncüsü uygulanacak olan robot yarışmasına katılmayı amaçladıklarını dile getirdi. Payas, şöyle konuştu:

"Proje tabanlı beceri yarışmalarına katılmak istedik. Dünyada da ilgi gören robot yarışmalarına katılma hedefi koyduk ve öğrencilerimizi motive ettik. Yapılan programlar neticesinde arkadaşlarımız emek verdiler ve önemli projeler ortaya çıktı. Bu çalışmanın neticesini de hep birlikte aldık. Türkiye, proje tabanlı beceri yarışmasında Kayseri birinciliği, bölge birinciliği ve Türkiye üçüncülüğünü aldık. 7 bin proje arasında ilk üçe girme başarısını elde ettik. Öğrencilerimizi ve öğretmen arkadaşlarımızı bu başarıdan dolayı kutluyorum."

Okul, daha önce de 4 temalı robot, 1 sumo robot, 6 çizgi izleyen robot ve 1 serbest kategori olmak üzere toplam 12 robotla yarışmalara katılmıştı. Hastalar için hizmet verecek, hastanın ilaç ve yiyeceklerini getirebilen özelliklere sahip robot projesi de hayata geçmişti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.