İş makineleri sektörüne ‘kur’ darbesi!

İş makineleri sektörüne ‘kur’ darbesi!

Faizlerin yükselmesiyle birlikte başlayan inşaat sektöründeki durgunluk, etkisini bağlantılı farklı sektörlerde de göstermeye başladı. İş makineleri...

Faizlerin yükselmesiyle birlikte başlayan inşaat sektöründeki durgunluk, etkisini bağlantılı farklı sektörlerde de göstermeye başladı.

İş makineleri sektörü 2014 yılında yüzde 15 küçülme kaydetti. Sektörün 2014 yılı ticaret hacminin 6,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği Başkanı Tamer Öztoygar, sektör için yüzde 30 küçülme beklenmesine rağmen, bu oranın yüzde 15 olarak gerçekleştiğini söyledi. 2014 yılının sektör açısından inişli çıkışlı bir yıl olduğunu dile getiren Öztoygar, “Dövizdeki dalgalanma ve büyüme hedefi unsurları sektörü etkiliyor. 2014 yılında komşu ülkelerde yaşanan problemler ve ülkemizdeki bazı ekonomik sıkıntılara rağmen 11 bin 500 makine satış adedine ulaşıldı. 2013 yılında bu rakam 13 bin 200 idi. İş ve inşaat makinelerinin son üç yıldır tüm makine sektörünün yüzde 10’unu oluşturduğu dikkate alınırsa, 2014 yılı ihracatımız 2013 yılı ile aynı kalarak 1 milyar 421 milyon dolar gerçekleşti. İhracatımızda yüzde 1 daralma oluştu” diye konuştu. Petrol fiyatlarının düşmesinin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Öztoygar, Rusya ve Brezilya’da sektörün en az yüzde 50 oranında küçüldüğünü kaydetti.

2015 yılının da 2014’e benzer şekilde geçeceğini öngördüklerini ifade eden Öztoygar, “Ülkemizde ekonomimizi etkileyen bir seçim yaşanacak. Devlet yatırımlarının artması pazarı büyüten bir unsur. Amerika’nın Dövizdeki tavrı ve çeşitli dış faktörler göz önüne alındığına 2014’ten çok farklı bir yıl yaşamayacağımızı öngörüyoruz” dedi.

(Zaman)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.