Irak’ta kaybettiğimizi AB’de bulduk

Irak’ta kaybettiğimizi AB’de bulduk

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarından Irak’taki kaybı sürerken Avrupa Birliği’ne ihracattaki artış ilaç oldu. AB’nin ihracattaki payı geçen...

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarından Irak’taki kaybı sürerken Avrupa Birliği’ne ihracattaki artış ilaç oldu. AB’nin ihracattaki payı geçen yıl temmuzdaki yüzde 41.6’dan bu yıl yüzde 45’e çıktı. İhracat da yüzde 11.1 artarak 6 milyar 36 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 361 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 918 milyon dolarla İngiltere, 590 milyon dolarla Irak ve 589 milyon dolarla İtalya takip etti. İhracatta ikincilikten üçüncülüğü gerileyen Irak’a yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 45.3 azaldı. Irak’ın yanı sıra bir çok ülkeye ihracatta kan kaybı sürüyor.

CARİ AÇIK DA DÜŞECEK

Rusya’ya ihracat yüzde 11.9, İran’a yüzde 11.7, Çin’e yüzde 23.5, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 31.2, Azerbaycan’a yüzde 15, Mısır’a yüzde 15.6, İsrail’e yüzde 8.4 ve Suudi Arabistan’a yüzde 4.7 düşüş gösterdi. Uzmanlar temmuz dış açık verisinin ardından cari açıkta sert düşüş bekliyorlar. Temmuzda cari açığın 1.5 milyar dolar olması öngörülüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.