İmamoğlu'na Adalar'da elektrikli araç şoku

İmamoğlu'na Adalar'da elektrikli araç şoku

Adalar Kaymakamlığı, İBB'nin atlı faytonlar yerine 60 elektrikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu Karayolları Trafik Kanunu'na uyulmadığı gerekçesiyle reddetti. ‘Adalar için alınan yeni elektrikli araçlar kullanılmayacak mı?' tartışmaları başladı.

İstanbul Adalar'da yıllardır süren atlar ve faytonlar ilgili tartışmalar yerini son günlerde elektrikli ulaşım araçlarına bırakmıştı. Ardından elektrikli araçların nasıl olacağı merak konusu oldu. O araçlar geçen pazar günü ortaya çıktı. İBB yeni araçların bugün hizmete alınacağını açıkladı. İşte o gün geldi fakat flaş bir gelişme yaşandı. Adalar Kaymakamlığı, İBB'nin 60 elektrikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu Karayolları Trafik Kanunu'na uyulmadığı gerekçesiyle reddetti.

İMAMOĞLU KARARI DEĞERLENDİRDİ

Adalar'da kaldırılan atlı faytonların yerine kullanılacak 60 elektrikli aracın tanıtımı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından Büyükada'da yapıldı.

Adalar Kaymakamlığı kararı ile ilgili konuşan Ekrem İmamoğlu, araçların tescil sürecinin devam ettiğini belirterek “Bugünkü tescil ile ilgili süreç bu. Son dakika olacak şekilde… Herhalde kaymakamın az meşguliyeti var bugün ama fazla meşguliyet istiyorsa biz kendisini davet ettik. Keşke aramıza katılsaydı” ifadelerini kullandı.

imamoglu-adalar.jpegİmamoğlu'nun adaya gelişi sırasında bir grup “Otobüs değil atlı fayton istiyoruz” diyerek eylem yaptı. İmamoğlu, elektrikli araçların park alanında araçları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

İmamoğlu fayton meselesinin kamuoyunu yoğun şekilde meşgul ettiğini hatırlatarak “Biz bu süreci belki de örnek bir biçimde, en üst seviyede katılımcı bir modelle yönetmeye çalıştık. Hiçbir anı kapalı kapılar ardında yönetilmedi. İlk gün itibariyle hem Adalar halkımızla ham faytoncularla hem faytonların kalması yönünde duyguları olanlarla hem de faytonların gitmesi yönünde duyguları olanlarla hep münasebet içinde olduk” dedi.

 “BİR KARARIN HERKESİ MUTLU ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Bir kararın herkesi mutlu etmesinin mümkün olmadığını dile getiren İmamoğlu, şunları söyledi:

* Fayton meselesine bakışta başlangıçtan beri ‘Biz faytona karşıyız' diye bir yola çıkışımız yoktu.

* Ancak, faytonla ilgili Adalar'da yürütülen süreçler hem toplumun vicdanını hem Adalar'ın sıhhatini hem de Adalar'ın kalitesini ne kadar bozduğunu aslında bütün kamuoyu bilmektedir.

* Bunun görsel ve geçmişteki örneklerini her biriniz biliyorsunuz; gördük, yaşıyoruz, yaşadık.

* Dolayısıyla yapılan bu en yoğun demokratik iletişim modeli ile beraber süreci toparladık ve burada yeni bir ulaşım modeline ihtiyaç duyulduğuna karar verdik.

“100 MİLYONLUK KAYNAK AKTARDIK”

Bu konuda İstanbul Valisi ile defalarca toplantı yapıldığını ve işbirliği içinde hareket ettiklerini anlatan İmamoğlu, şöyle konuştu:

* Sayın valimiz ile ilçenin kaymakamı, ilçenin belediye başkanı ile toplantılar yürütülmüştür. Alınan karar gereği tabii başta faytoncuların asla ve asla mağdur edilmemesi konusunda ortak kararımız vardı.

* Faytoncularla yapılan görüşmelerle birlikte beraber biz fiyatı belirttik. Ham atların alımı hem faytoncuların haklarının ödenmesi konusunda yine bir kararı beyan ettik.

* Bu belediyemiz için neredeyse 100 milyon liranın üzerinde bir kaynak aktarımı olmuştur.

* Eski parayla 100 trilyondan bahsediyoruz. İBB bu sorunun tümden çözümünde büyük bir fedakârlık yapmıştır.

* Sırf bu adadaki hem atlara olan zulmün engellenmesi hem de faytoncuların bir hak mağduriyetine uğramaması.

* Yaptığımız bu çalışmaların bir başka boyutu da atların rehabilitasyonudur. Atlara en uygar biçimde bakımlarının yapılacağı, beslenmelerinin yapılacağı alanlar oluşturuldu.

* Adalar'ın Türkiye'nin farklı yerlerinde atların en huzurlu şekilde yaşamlarının sürdürülebilmesi adına tercih yapılarak dağıtılmasıyla ilgili de bir kampanya yürütülmüştür.

* İlçe belediyeleri ve bir kısım üniversitelere nakli yapılmıştır. Bu talepler değerlendirilmekte ve devamı da gelecektir. Ancak tereddüt duyduğumuz, atların akıbetinden şüphe duyduğumuz bir durum olduğunda da atları kesinlikle vermemekteyiz.

“İETT İŞLETECEK”

Araçların tescil sürecinin devam ettiğini kaydeden İmamoğlu, konuşmasına söyle devam etti:

* İstanbul'a örneğin bu araçların Nisan ayında gelmesi planlanmaktaydı ama COVID süreci bunların gelişini geciktirmiştir. Dolasıyla bazı iş ve işlemlerde de gecikme olmuştur.

* Ama zaten COVID olduğu için de ihtiyaç artık bugünden sonra doğmuştur. Dolasıyla elektrikli, çevre dostu, İETT kurumumuza bağlı şekilde çalışacak. Çalışanların yüzde 45'i kadın olacak.

* Çalışanlar Adalar halkından seçildi. Faytonculardan bize ulaşan isimlerin bir kısmını da işe aldık.  270 civarında insanı işe alıyoruz. Bu taahhüdümüzü de yerine getiriyoruz.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.