İlaç sevkiyatında drone kullanılacak

İlaç sevkiyatında drone kullanılacak

Dronelar, yaşadığı gelişmeler sonucunda kendine yeni bir kullanım alanı yarattı: Ticari taşımacılık. Ticari kargo taşımacılığı yapacağını sık sık duyduğumuz droneların sıradaki görevi ise ulaşılması zor olan bölgelere ilaç götürmek.

Drone teknolojisi son yıllarda önemli bir gelişim yaşadı. İlk çıktığı dönemde sadece kamera çekimleri ve eğlence amaçlı kullanılan dronelar, yaşadığı gelişmeler sonucunda kendine yeni bir kullanım alanı yarattı: Ticari taşımacılık. Ticari kargo taşımacılığı yapacağını sık sık duyduğumuz droneların sıradaki görevi ise ulaşılması zor olan bölgelere ilaç götürmek.

İngiltere’nin batısında bulunan adalara drone ile ilaç ulaştırma fikri aslında bir süredir ulusal sağlık kurullarının gündemindeydi. Deniz yoluyla taşımanın uzun vakitler alması özellikle kanser hastaları için çeşitli problemler doğurabiliyordu. Kısa sürede sevkiyat yapabilen droneların kemoterapi ilaçlarını taşıma fikriyse güvenlik sebepleriyle bir süredir askıdaydı. Çünkü doğası gereği toksik yapıda olan ilaçlar, drone denize veya karaya düştüğü takdirde doğa için kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Drone teknolojisine yapılan yatırımlar ve araştırmalar sonucunda hızlı bir gelişme süreci yaşandı. Birçok drone üreticisi artık güvenle taşımacılık yapılabileceğini taahhüt edebiliyor. Bu taahhütler de drone ile ilaç taşımacılığını tekrar gündeme getirdi. İngiltere’nin batısında bulunan ve Batı Adaları olarak bilinen bölgeye ilaç taşımak için çalışmalar başladı.

Droneların sağlık konusunda sunduğu başka bir çözümün haberi de geçtiğimiz yıl Gana’dan gelmişti. Geniş bir drone dağıtım filosuna sahip olan bir firma, Gana’nın ulaşılması oldukça zor olan bir bölgesinde yüzlerce kliniğe teslimata başlayacağını bildirmişti. İlaç ve aşının yanı sıra kan da taşıyacak olan dronelar birçok hastanın tedavisi için önemli rol oynayacak.

Dünya Sağlık Örgütü Destekledi

Sağlık çalışanlarının kısa mesajıyla siparişini iletmesinin ardından yola çıkacak olan dronelar 110 km hızları sayesinde 30 dakika içerisinde teslimatı gerçekleştirebilecek. Ulaşılması zor bölgeler için hayati önem taşıyan bu proje, Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da destek almayı başardı.

İnsan hava taşımacılığının gelecekte sağlık sektöründe önemli rol oynayacağı öngörülüyor. Ulaşılması zor ve uzak bölgelerde ihtiyaç duyulan tıbbı ekipmanlar hızlı bir şekilde sevk edilebilecek olması oldukça ilham verici. İlaç ve kana ek olarak, organ ve panzehir gibi çok acil bir şekilde iletilmesi gereken nesneler, ihtiyaç duyan birçok insan için hayati önem taşıyabilir. Teknolojinin özellikle insan hayatına sunduğu çözümler, gelecek için hepimizi umutlandırıyor.

Kaynak: arikovani.com

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.