"İhtiyaç 5 günlük değil planlı lojistik şart"

"İhtiyaç 5 günlük değil planlı lojistik şart"

Depremde en büyük sorun olarak görülen yardımların doğru adrese ulaşamaması sorununu lojistikçilere sorduk: “Yardımlar karadan, tahliyeler hava ve denizden planlı yapılmalı. Dönüş yolundaki karayolu trafiği rahatlatılmalı.”

Yüzyılın felaketine karşı vatandaşından kamu kuruluşlarına, STK'lardan, iş dünyasına kadar her kesim bölgeye akın akın yardım gönderme yarışına girdi. Ancak toplanan bu desteklerin doğru adrese ulaşamama eleştirisi sıkça gündeme geldi. Lojistik anlamda yaşanan krizi konunun uzmanlarına sorduk. İhtiyaç malzemelerinin doğru bir şekilde depolanarak, korunup zamanında ulaştırılması gerektiğine dikkat çeken lojistik sektörü temsilcileri, bölgenin kısa bir zaman için değil, uzun bir süre desteğe ihtiyaç duyacağını işaret ediyor ve sürdürülebilir yardım çağrısında bulunuyor. Temsilciler, karayoluyla kısa sürede bölgeye gelen yardımların engellenmemesi için tahliyelerin ise hava ve denizyolu ile yapılması gerektiğini savunuyor.

KAYNAK İSRAFINA DİKKAT

Lojistik aklı ile yola çıkan yardımın ivedilikle çıkışı kadar ulaşım noktasındaki depolama, ayrıştırma ve son noktaya konsolide edilerek ulaştırılmasının önemine işaret eden Netlog Ticari Operasyonlar Başkanı Olcay Sunucu, "Sürdürülebilir yardım, ki asıl ihtiyaç budur ancak planlı lojistik ile sağlanabilecektir. Bölgenin yardım ihtiyacı beş günlük değil. Uzun süre yardım ihtiyacı olacak ve lojistik planlaması yapılmayan yardım kaynak israfına sebep olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

PLANLAMA KRİTİK ÖNEMDE

Yardımların bölgeye ulaşması için tüm lojistik kanallarının seferber edilmesinin uygun olduğunu söyleyen Sunucu, "Taşıma modlarının tümü amaca hizmet ediyor. Koruma ve envanteri ayrıştırıp planlamak ise kritik başarı faktörü. Dönüş insan tahliyesi için ise deniz ve havayolu en uygun olan metodoloji. Ağır vasıta bazlı karayolu trafiğinden insan tahliyesini ayırmak dönüş yolundaki karayolu trafiğini de rahatlatacak" diye konuştu.

LOJİSTİK ŞU AN HER ŞEY

Deprem bölgesinden ulaştığımız Horoz Lojistik Yurtiçi Grup Başkanı İlker Özkocacık, "Türkiye'nin her yerinden yüklü olarak gelen birçok TIR'ın aynı anda bölgeye ulaştığı bilgisine biz erişmiş durumdayız. Lojistik şu anda her şey. Buralarda sorunlar olmuştu ama tabii zamanla tedbirler alındı, şehir girişleri ve yol üstü kontrol noktalarında TIR'ların yükleri kontrol edildi. İçeriğine bakıldı. Koordinasyon merkezine fazla gelen ürün varsa bunların başka koordinasyon merkezlerine yönlendirildiği bir sistem oluşturuldu" ifadelerini kullandı. Koordinasyon merkezlerinin ihtiyaç malzemelerine yeterince doymuş durumda olduğunu ve bunları daha fazla ihtiyacı olan yerlere doğru yönlendirildiğini anlatan Özkocacık, "Bizim gibi lojistik firmaları gelişmiş teknoloji, yazılım sistemleri kullanıyorlar. Bu süreçte karmaşık ürün grupları olduğu için yazılımların etkili bir şekilde kullanılmadığı ve bu nedenle afet durumlarına yönelik paydaş teknolojik yazılımsal yatırımların artırılması gerektiğini gözlemledik. Bu sayede kamu, tüm lojistik firmaların alt yapı ve tesislerini ilk günden kullanabilir hale gelecektir" şeklinde konuştu.

AFAD VE VALİLİKLERE YÖNLENDİRİN

Özkocacık, "Gelen talepleri öncelikle belediyelerin, AFAD'ın, valilik ve kaymakamlıkların toplama merkezlerine ulaştırmalarını istedik. Böylelikle bir koordinasyon sağlanmaya başlandı. Biz de bu merkezlere araç tahsis ederek onları oradan deprem bölgesine gönderimlerini sağlıyoruz" açıklanmasında bulundu.

YARDIMLARDAKİ NÜFUS KAĞIDI EKSİKLİĞİ YIĞILMA YAPTI

Deprem bölgesinden ulaştığımız Horoz Lojistik Yurtiçi Grup Başkanı İlker Özkocacık, "Bu deprem 10 tane ilin ilçe ve köylerine kadar kapsayan geniş bir coğrafyada olduğu için illerin de ilk anda birbirine destek olamadığına şahit olduk" dedi. Lojistikte en temel kuralın bir ürünün "nüfus kağıdı" gibi olan taşıma irsaliyesinin olması yani içerik ve nereye gideceğinin önceden bilinmesi olduğunu anlatan Özkocacık, "Ürün bir yerden çıkıp gidecekse ne olduğu, kaç parça olduğu, hangi amaca hizmet etmek için gittiği ve kime teslim edileceğinin normal şartlarda bilinmesi gerekiyor ama afet yardımı gibi binlerce kanaldan gönderilen bu ekosistemde maalesef yardımların nereye gideceği, nerede, ne ihtiyaç olduğu, adetleri, miktarları afet sonrası hemen belirlenemediği için her lokasyonda çok eksik ya da çok fazla ürünler oluşmaya başladı, bu ürünler daha küçük kasaba köy gibi yerlere ulaştırılamadı" diye konuştu.

YARDIMLAR İSTİKRARLI ŞEKİLDE SÜRMELİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, deprem bölgesinde muazzam bir dayanışma ve yardımlaşma ruhu bulunduğunu belirterek, bölgeye yardımların istikrarlı şekilde devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Akkol, AFAD Koordinasyon Merkezlerinde yetkililerle görüştü ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Acil ihtiyaçların karşılanması ve yapılacak işlere dair yetkililerle istişarelerde bulunan Akkol, depremden etkilenen vatandaşlarla görüşerek, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Akkol "TİSK olarak, AFAD ile koordinasyon içinde her türlü destek ve yardım için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdüreceğiz. Bu büyük felaketin üstesinden birlikte geleceğiz" diye konuştu.

KAYNAK: AKŞAM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.