İhracatta yüzleri gıdacılar güldürdü

İhracatta yüzleri gıdacılar güldürdü

Mersin’de Kasım ayında ihracattaki aylık bazda artış eğilimi devam ederken, bu artışı gıda sektörünün beslediği ortaya çıktı. Mersin Ticaret ve...

Mersin’de Kasım ayında ihracattaki aylık bazda artış eğilimi devam ederken, bu artışı gıda sektörünün beslediği ortaya çıktı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın periyodik olarak yayınladığı Ayık Göstergeler Raporu’nun “2014 Yılı Kasım Ayı” sayısı yayınlandı. Raporda Kasım ayının ithalat ve ihracat açısından gerileme yaşanan bir dönem olarak yaşandığı ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan geçici verilere göre; 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye genelinde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4’lük artış; ithalat ise yüzde 4 azalış kaydetti. Belirtilen dönemde söz konusu gelişmelere paralel olarak dış ticaret açığında ise geçen yıla göre yüzde 15’lik daralma gözlendi.

ÜLKE İHRACATININ YÜZDE 5,3’Ü MERSİN’DEN

Yılın 11 aylık döneminde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat ise, önceki yıla göre yüzde 5; ithalat ise yüzde 3 artış kaydetti. Dış ticaret açığı ise önemli bir değişim göstermeyerek 6,3 milyar dolara ulaştı. Belirtilen dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı da geçen yıla göre 5 puan yükselerek yüzde 66 olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5,3’ü, ithalatın ise yüzde 6,3’ü Mersin hinterlandından yapıldı.

MERSİN FİRMALARINDAN ÜSTÜN BAŞARI

2014 yılı Ocak-Kasım döneminde Mersin firmaları ile Türkiye genelinde dış ticaretteki gelişmeler kıyaslandığında; Mersin firmalarının Türkiye genelinin üzerinde ihracat artışı yakaladığı; ithalatta ise Türkiye genelindeki azalışın aksine önemli artış kaydettiği görüldü. Yılın 11 aylık döneminde Mersin firmalarının ihracatı geçen yıla göre yüzde 20 artarak 1,5 milyar dolara, ithalat ise yüzde 39 artarak 1,3 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da geçen yıla göre 19 puanlık azalışla yüzde 116’ya; dış ticaret fazlası yüzde 35 azalarak 214 milyon dolara geriledi.

İHRACATI GIDA SEKTÖRÜ BESLEDİ

Mersin firmaları ihracatındaki gelişmeler incelendiğinde; yıllık bazda ihracatın 2014 yılı Kasım ayında ilk kez geçen yıla göre daraldığı; ancak yılın 10 aylık dönemindeki olumlu performansa bağlı olarak Ocak-Kasım döneminde geçen yılın üzerinde gerçekleştiği gözlendi. Yılın 11 aylık döneminde ihracat artışında başta gıda ürünleri ve içecek olmak üzere tarım ve hayvancılık sektörü etkili oldu.  Belirtilen dönem için metalik olmayan diğer mineral ürünler ile plastik ve kauçuk ürünleri sektörleri ihracatının ise yıllık bazda on bir aydır daralma eğiliminde olduğu dikkat çekti.

İTHALATTA PETROLÜN PAYI AZALDI

2014 Ocak-Kasım dönemi için Mersin firmaları ithalatına bakıldığında; geçen yılın oldukça üzerinde seyir izlediği görüldü. Yılın 11 aylık döneminde Mersin ithalat hacminde geçen yıla göre belirgin artışta tarım ve hayvancılık ile gıda ürünleri ve içecek sektörlerinin payı oldu. Diğer taraftan ithalat içerisinde önemli ağırlığa sahip olan kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar sektörü ithalatının ise, petrol fiyatlarındaki gerileme eğiliminin de etkisiyle yıllık bazda 11 aydır azalış eğiliminde olduğu görüldü. Aylık bazda Mersin firmaları bazında dış ticarettteki gelişmeler incelendiğinde; 2014 Kasım ayı ihracatında bir önceki aya göre yüzde 28’lik artış; ithalatta ise yüzde 12’lik azalış kaydedildi. Söz konusu dönemler için dış ticaretteki gelişmelere sektörel olarak bakıldığında; tarım ve ormancılık sektör grubu hem ihracat artışında hem de ithalat azalışında etkili olurken; toptan ve perakende ticaret ise ithalattaki gerilemede etkili olan diğer sektör grubu oldu. 2014 yılı Kasım ayında geçen yıla göre aylık bazda ihracatta yüzde 1’lik sınırlı azalış; ithalatta ise yüzde 10 artış gözlendi. Belirtilen dönemdeki gelişmeler sektörel olarak incelendiğinde; ihracatta gıda ürünleri ve içecek ile plastik ve kauçuk ürünleri sektörlerinde belirgin azalış olurken; tarım ve hayvancılık sektöründeki ihracat artışının ise toplam ihracat azalışını sınırlandırdığı; ithalat artışında ise gıda ürünleri ve içecek ile tarım ve hayvancılık sektörlerinin etkili olduğu gözlendi.

SANAYİ ÜRÜNLERİ TİCARETİNDE TEKNOLOJİ FARKI

Mersin firmalarının teknoloji yoğunluğuna göre imalat sanayi ürünleri dış ticaretinde de önemli gelişmeler yaşandı. Mersin ili imalat sanayi ürünlerinin teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri incelendiğinde; imalat sanayi ürünleri içerisinde 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde 2013 yılının aynı dönemine göre düşük teknolojili ürünler ihracatı ve ithalatı toplam imalat sanayi ürünleri ticareti içerisindeki payı artarken; orta-düşük teknolojili ürünler, orta-yüksek teknolojili ürünler ile yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı ve ithalatı toplam imalat sanayi ürünleri ticareti içerisindeki payının azalışta olduğu görüldü.

HANGİ ÜLKELERE İHRACATIMIZ NE DURUMDA?

2014 yılı Ocak-Kasım döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat başlıca ülke grupları itibariyle incelendiğinde; Avrupa ve Asya ülkelerinde artış, Afrika ve Amerika ülkelerinde azalış kaydedilmiştir. İlimiz önemli ihraç pazarlarındaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde; Avrupa ülkeleri ihracat hacminde Nisan ayı haricinde azalış eğiliminin, Ağustos-Kasım döneminde narenciye sezonunun da açılmasıyla yön değiştirdiği, Asya ülkelerinde Mart-Nisan dönemi haricinde artış eğiliminin; Ağustos-Kasım döneminde artışa geçtiği, Afrika ülkelerine yapılan ihracatın ise Şubat-Nisan dönemi ile Ağustos-Eylül ayları haricinde azalış eğiliminin; Kasım ayında yön değiştirdiği görüldü. Yılın 11 aylık döneminde Avrupa ülkelerinde Rusya Federasyonu, İngiltere ve İspanya; Asya ülkelerinde Irak ve Suriye ihracat artışında etkili olan ülkeler oldu.

İTHALAT ASYA, AFRİKA, AMERİKA VE AVRUPA AĞIRLIKLI

Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ithalattaki gelişmeler başlıca ülke grupları itibariyle incelendiğinde ise; yılın 11 aylık döneminde Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa ülkelerinde geçen yıla göre artış kaydedildiği gözlenmiştir. Belirtilen dönemde Avrupa ülkelerinde Rusya Federasyonu, Romanya ve Ukrayna; Asya ülkelerinde Hindistan ve Kırgızistan; Afrika ülkelerinde Mısır, Etiopya ve Çad; Amerika ülkelerinde Kanada ve A.B.D. ithalat artışında etkili olan ülkelerdir. Aylık bazda ülke gruplarına göre Mersin firmaları ithalatındaki gelişmeler incelendiğinde; Avrupa ülkelerinde Ocak, Temmuz ve Ekim ayları haricinde azalış eğiliminde olduğu; Afrika ülkelerinde yılın ilk iki ayındaki artışın ardından inişli çıkışlı seyir izlediği; Amerika ülkelerinde Mart, Nisan ve Ekim ayları haricinde azalış eğiliminde olduğu, Asya ülkelerine ithalatın ise Ocak-Nisan döneminde inişli çıkışlı seyrin ardından, Mayıs ve Ağustos ayları haricinde azalış eğiliminin Kasım ayında yerini artışa bıraktığı görüldü.

AKDENİZ’İN İHRACATI ARTTI

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) açıklamış olduğu ihracat rakamlarına göre ise; 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde birlik bazında ihracat, geçen yıla göre yüzde 5 artarak yaklaşık 11,8 milyar dolara çıktı. Mersin firmalarının ihracatı ise yüzde 24 artarak 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı Kasım ayında birlik bazında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak yaklaşık 1,3 milyar dolara yükseldi. Mersin firmalarının ihracatı ise yüzde 3’lük azalışla 197 milyon dolara geriledi. Birlik bazında ihracat artışında kimyevi maddeler ve mamulleri; hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri etkili olurken; Mersin firmaları bazında ihracatın geçen yılın altında kalmasında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün payı oldu. Aylık bazda Birlik ve Mersin firmaları bazında ihracattaki gelişmeler incelendiğinde; Birlik bazında Şubat ve Temmuz ayları haricinde azalış eğiliminin, Eylül-Kasım döneminde yerini artışa bıraktığı; Mersin firmaları bazında ise Mart ve Nisan ayları haricinde daralma eğiliminin Ağustos-Kasım döneminde yön değiştirdiği gözlendi.

Hediye EROĞLU/MERSİN-LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.