İhracatta "kırmızı hat" sıkıntısı

İhracatta "kırmızı hat" sıkıntısı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, "Habur ve Cilvegözü'ndeki kırmızı hat uygulaması nedeniyle bölgeden yapılan ihracat...

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, "Habur ve Cilvegözü'ndeki kırmızı hat uygulaması nedeniyle bölgeden yapılan ihracat kilitlenme noktasına geldi" dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği Antalya Temsilciliği üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya gelen Satıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının kaçakçılıkla mücadele amacıyla Irak'a açılan Habur ve Suriye sınırındaki Cilvegözü gümrük kapılarında başlattığı "kırmızı hat" uygulamasını hatırlattı.

İhracatta "kırmızı hat" sıkıntısıBu uygulamanın yaklaşık iki ay önce başlatıldığını belirten Satıcı, şöyle konuştu:

"Habur ve Cilvegözü'ndeki kırmızı hat uygulaması nedeniyle bölgeden yapılan ihracat kilitlenme noktasına geldi. Habur ve Cilvegözü'nde ihraç ürünlerinde başlatılan kırmızı hat uygulaması ile tam sayım yapılıyor. Bütün ürünler tek tek indiriliyor, açılıyor, kontrol ediliyor ve tekrar yükleniyor. İhracatçılar yüzde 100 kayıtlı çalışan bir yapı ve hiçbir şekilde denetimden kaçmazlar. Biz ihracat ailesi olarak her türlü denetime açığız ama zaman kaybına tahammülümüz yok. Buradaki sıkıntımız şu; bir uygulama yapacaksanız önceden altyapısını oluşturursunuz veya risk esaslı yaparsınız. Bu yapılan uygulamanın dünyada başka örneği yok. Yüzde 100 mal kontrolü diye bir şey söz konusu olamaz. Ayrıca denetim yapacaksanız ihracatçıyı değil ithalatçıyı denetleyin. Yani Türkiye'nin ithalattan çok ihracat yapmaya ihtiyacı var."

Usulsüzlük veya yolsuzluk yapanlar olabileceğini ifade eden Satıcı, bunların da tespit edilerek sektörden uzaklaştırılması gerektiğini anlattı.

"Uygulama nedeniyle navlun fiyatları iki katına, Irak'a 3-4 günde gidip gelen araçların transit süreleri 10-12 güne çıktı" ifadesini kullanan Satıcı, yaş meyve ve sebze ihracatında sıkıntı yaşandığını, raf ömrü 3 gün olan bir ürünün 10'uncu gün alıcıya ulaştırılabildiğini belirtti.

Satıcı, alıcıların teslim edilen mallarını reddetmediğini ancak ürünün değer kaybettiğini dile getirerek, "Bu da kısmen buradaki ihracatçıya ve oradaki pazara yansıyor. Kar fırsatlarını değerlendiremiyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.