İhracatımız TIR kuyruklarına takıldı

İhracatımız TIR kuyruklarına takıldı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İran ve Irak sınırındaki TIR kuyruklarının ihracatı etkilediğini söyledi. Sadece Habur Sınır Kapısı'nda kasımda 300 milyon...

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İran ve Irak sınırındaki TIR kuyruklarının ihracatı etkilediğini söyledi. Sadece Habur Sınır Kapısı'nda kasımda 300 milyon dolarlık ürünün kaldığını belirten Zeybekci, “İran’daki kısmı ise daha saymadım. İran ve Irak sınırındaki ürünlerimiz çıkmış olsaydı, ihracatımızdaki eksi minimum seviyede olacaktı” dedi.

İhracatımız TIR kuyruklarına takıldıSon dönemde özellikle İran ve Irak sınır kapılarında yaşanan uzun TIR kuyrukları kasım ayında yaşanan ihracattaki düşüşte etkili oldu. Kasımda sadece Habur Sınır Kapısı’nda bekleyen TIR kuyruğu nedeniyle 300 milyon dolarlık ürünün ihraç edilemediğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İran’daki kısmı ise daha saymadım. İran ve Irak sınırındaki ürünlerimiz çıkmış olsaydı belki artı olmasa bile ihracatımızdaki eksi bile minimum seviyede olacaktı” dedi. İran ile yaşanan gümrük geçiş sorununa da değinen Zeybekci, Gürbulak Sınır Kapısı’ndan İran’a geçişte Türk TIR’larının mazot depolarını mühürleme kararının, başlangıçta iki ülke arasındaki mazot kaçakçılığını önlemek için devreye sokulduğu ifade etti.

RO-RO GEMİLERi VOLGA’DA

Azerbaycan üzerinden Hazar Denizi’ne oradan da Ro-Ro gemileriyle Türkmenistan ile Afganistan’a kadar uzanacak lojistik hattı projesinin İran’ın teknik kapasitesinden kaynaklanan yetersizlik nedeniyle devrede olduğunu da vurgulayan Zeybekci, “Bunun için Ro-Ro alternatifimiz vardı. Türkmenistan bunu çok başarılı bir şekilde yapmaya başladı. Liman çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Şu anda iki üç Ro-Ro gemisi Volga nehrinde geçmekle ilgili çalışmalara devam ediyor. Ama bunlar zaman alacak. İran kapısını ihmal etmeden çözmemiz lazım” şeklinde konuştu.

BAZI İHRACATÇILAR ‘FAZLA CAHİL CESARETLİ’

Bakan Zeybekci, ihracat finansmanında önemli enstrümanlardan kabul edilen Dahilde İşleme Rejimi’ne ilişkin değerlendirmede de bulunarak, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı taşra teşkilatındaki bölge müdürlüklerine verildiğini hatırlattı. İhracatçı birliklerinin personellerinden yararlanmaya devam edeceklerini aktaran Zeybekci, “Maalesef suyu bulandıran bazı şeyler var. Bazı uygulamalarda maalesef bazı ihracatçılarımızın fazla cahil cesaretiyle yaptıkları ihmalleri var, üst düzeyde ihmalleri var. O ihmalleri de ortadan kaldırmalıyız” dedi.

YILSONU BÜYÜMESİ % 3,3 OLACAK

Bakan Zeybekci, dört günlük Cibuti ve Etiyopya ziyaretlerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 3. çeyrek büyümesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, “3. çeyrekte şu anda % 1,7 seviyesinde olan büyüme beklentilerimizin altında ama olacak en düşük seviye burasıydı zaten. 4. çeyrekte % 3’lerin üstünde bir büyüme inşallah olacak. Onunla beraber de % 3,3 büyüme yılsonunda gerçekleşecektir” diye konuştu.

MÜHÜR KUYRUĞUNUN NEDENİ TEKNİK YETERSİZLİK

Mühürleme uygulamasının teknik altyapısının İranlı yetkililerce iyi organize edilememesi nedeniyle TIR kuyruklarının oluştuğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: “İran tarafından şimdi depolar mühürlensin ama depo var depo var; bazı depolar 250 litre bazı depolar var 2 bin 500 litre. Bunların bir standarda getirilmesi lazım. Ama bununda bir mahsuru yok; bunu teknik anlamda biz mühürleyip kapatabiliyorsak, bunlar halledilebilirdi. Sanki bu çok kolay halledilebilecek teknik bir çalışma ile çözülebilecekken uzadı. Uzayınca da Gürbulak sınır kapısında da çok uzun kuyruklar oluştu. İhracatımız önünde engellere başlandı. İhracatımız etkilenmeye başladı.”

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.