“İhracatçıya var, lojistikçiye yok”

“İhracatçıya var, lojistikçiye yok”

Lojistikçilerin maddi ve yasal sorunlar nedeniyle zor günler yaşadığını ifade eden ÇUGİDER Yönetim Kurulu Üyesi M. Zahir Irmak, ihracatçılara sağlanan devlet desteğinin kendilerine sağlanmadığını belirterek “Bu yükün altında hepimiz kalırız” uyarısı yaptı

Çukurova Genç Girişimci İş İnsanları Derneği (ÇUGİDER) Yönetim Kurulu Üyesi  ve Irmaklar Uluslararası Lojistik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zahir Irmak, yaptığı değerlendirmede lojistik sektöründe yaşanan sorunları gözler önüne serdi. Sektördeki en büyük problemin birlikte çalıştıkları ihracat firmalarına verilen devlet destek ve teşviklerin lojistik firmalarına sunulmaması olduğunu kaydeden Irmak, yetkililere eşitlik çağrısı yaptı. Lojistik firmalarının karşılaştığı sorunlar nedeniyle artık ithalat ve ihracat firmalarının yükünün altında ezildiğini söyleyen Irmak, lojistik sektöründe yaşanacak bir çöküşün en başta ticaret ve ihracat firmalarını vuracağı uyarısı yaptı. Lojistik sektörünün gümrük sorunları, sınır kapılarındaki bekleme süreleri, devlet destek ve teşviklerinin az olmasından dolayı her geçen gün kan kaybettiğinin altını çizen Mehmet Zahir Irmak, “Oysa ürettiğimiz ve yetiştirdiğimiz ürünlerin zamanında sağlam ve güvenli bir şekilde ihraç ettiğimiz ülkelere ulaşması için güçlü ve kaliteli lojistik filolarına ihtiyaç vardır. Lojistik firmaları yurt içindeki sıkıntılar yurtdışındaki ağır cezalar ve düşük kar marjı ile bırakın kâr etmeyi, filolarını genişletmeyi, mevcut filolarını bile yenileyip koruyamıyorlar. Oysa özellikle gıda sebze ve meyve gibi hassas ürünleri taşıyan araçların soğuk hava zincirini koruyabilmesi için belli aralıklarla çekici ve frigofrik araçlarını yenilenmesi gerekiyor. Fakat bir çok lojistik firması mevcut kâr marjı ile bunları yenileyebilmesi mümkün değil.bu nedenle diğer sektörlere yatırım için verilen desteklerin lojistik firmalarına da verilmesi gerekir” dedi.

mehmet--zahir-irmak2.jpgGÜÇLENDİRME, DEPO VE TIR PARKI GİBİ YATIRIMA İHTİYAÇ VAR
Lojistik firmalarının yurt içinde ve yurt dışında çok haksız ve ağır cezalarla mağdur edildiğini ifade eden Irmak, “Lojistik firmaları yetersiz temsiliyetten dolayı uğradığı haksızlıklara karşı bireysel olarak kendini savunamamaktadır. Lojistik sektörünün ayakta kalması için yaptığı işi daha iyi ve kaliteli yapabilmesi için özellikle orta büyüklükteki firmalara araç filo güçlendirme, yenileme, depo ve tır parkı gibi yatırıma ihtiyaç duyulan konularda desteklenmelidir. Aksi taktirde dünyadaki rakipleri ile rekabet etme şansı ve gücü olmaz. Bu nedenle acil olarak bundan böyle çıkacak ekonomik destek paketlerine lojistik firmaları dahil edilmelidir. Tabi bu destekleri gelişi güzel değil gerçekten amacına uygun bir şekilde kullanacak firmalara bu haklar tanınmalıdır.şu anda araç yenilemede bir ÖTV desteği var fakat 150 bin Avro’luk bir araçta 3 4 bin gibi bir destekten bahsediyoruz buda çok yetersiz kalıyor” diye konuştu.

ŞOFÖR SUÇLARI FİRMALARA KESİLİYOR
Lojistik firmalarının önemli bir diğer sorunun da şoförlerin yurtdışından getirdikleri ve yasaların kaçak kabul ettiği sigara, çay, alkol gibi ürünler olduğunu söyleyen Mehmet Zahir Irmak, şoförler tarafından işlenen suçların cezalarının lojistik firmalarına kesildiğini belirtti. Irmak, duruma tepki göstererek şunları söyledi.  “Şoförlerin getirdiği bu tür ürünler gümrüklerde yakalandığı zaman firmanın hiç bir bilgisi ve ilgisi olmadığı halde direk araca rehin konuluyor ve bazen davalar yıllarca sürüyor bu süre zarfında rehinli araç ne satılabiliyor ne yenilenebiliniyor ve bu şekilde büyük mağduriyetler yaşanıyor. Oysa bu durumlarda araç yerine firma sahiplerinden habersiz bu tür usulsüz işleri yapan şoförler cezalandırmalı gerekirse belli süre pasaportları ellerinden alınmalıdır. Yada başka bir çözüm bulunmalı çünkü hiç bir firma sahibi bir kaç karton sigaraya tenezzül etmez ve bilerek böyle bir şeye izin vermez.”

İHRACATÇILARA VAR LOJİSTİKÇİLERE YOK
Lojistik firmalarının ihracat kapsamında desteklenmesi gerektiğini ifade eden Irmak, “Hizmet ihracatı kapsamında lojistik firması yetkililerine yeşil pasaport verilmesi ile ilgili bir düzenleme yapıldı fakat ihracat kapsamında ve KDV’siz olarak kesilen navlun faturaları ya nakliye ile ilgili aracı firmalara yada ihracatçı firmaların yurtiçi adreslerine kesildiği için bunlar ihracat olarak değerlendirilmedi ve bir çok firma bu haktan yararlanamadı. Oysa kesilen faturalar ihracat ve döviz getirici faaliyettir. Bu nedenle bu konun yeniden değerlendirilip mevcut mağduriyetin giderilmesi gerekiyor” diye konuştu.

YENİ NESİL ARAÇLAR İÇİN YAKITTA ÖTV KALDIRILMALI

Sözlerinin son bölümünde yeni nesil Euro 6 araçlarının Irak’a mal götürürken yakıt sıkıntısı yaşadığını kaydeden Mehmet Zahir Irmak, “Kapıkule’de yurtdışına çıkan araçlara ÖTV’siz yakıt veriliyor ama Habur bu kapsamın dışında. Euro 6 araçlar Irak’ta alınan yakıtı kullanamıyor bu yüzden yeni Euro 6 dizel motor araçlar Avrupa ülkelerinden aldıkları yükü Irak’a götürürken sıkıntı çekiyorlar. Irak’taki mazotu kullandıklarında araçlarda ciddi arızalar meydana geliyor çünkü Irak mazotu Avro 6 standardında değil bu nedenle Kapıkule’de uygulanan yöntemin Habur sınır kapısında da devreye konulması lazım yanı Irak’a çıkış yapacak araçlara kapıda ÖTV’siz Türk yakıtı verilmesi lazım” şeklinde konuştu.

ulastirma-ve-lojistik.png

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.