İhracatçıya 30 milyon dolarlık destek

İhracatçıya 30 milyon dolarlık destek

Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda düzenlediği 'İhracatta yeni pazarlar ve destekler' konulu basın toplantısında ihracatçılara verilecek...

Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda düzenlediği 'İhracatta yeni pazarlar ve destekler' konulu basın toplantısında ihracatçılara verilecek yeni destekleri açıkladı. 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ' ile getirilen desteklerden bahseden Çağlayan, "Bu sayede üniversitelerimizin, hastanelerimizin, yazılım şirketlerimizin ve film sektörünün yurtdışında yapacakları tanıtım ve pazarlama giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar desteklenecektir. Bu destekler sayesinde daha fazla dizi ve filmimiz ihraç edilecek sektörün Türkiye'ye döviz girdisi sağlanacaktır." dedi.

Yeni destek modeliyle 61 ihracatçı birliği, 69 ilin ticaret ve sanayi odası, 12 ilin sanayi odası, 100'ün üzerinde dernek, birlik ve kooperatife mali kaynak sağlanacak. Çağlayan, şirketlerin tek tek başvurması yerine işbirliği kuruluşu aracılığıyla müracaat ederek bürokratik işlemlerin azalacağını dile getirdi. Tebliğle döviz kazandırıcı 4 sektörün ilk kez destekleneceğini söyleyen Devlet Bakanı Çağlayan, yüksek öğretim kuruluşları, sağlık kuruluşları, yazılım şirketleri ve film sektörünü yurt dışı tanıtım faaliyetlerini destekleyecekleri bilgisini verdi.

YABANCI ÖĞRENCİDEN 650 MİLYON DOLAR HARÇ GELİRİ

Üniversitelerin yabancı öğrenciler için yapacağı tanıtımları da destekleme kararı aldıklarını aktaran Zafer Çağlayan, bu çerçevede yılda 300 bin dolara kadar para verileceğini söyledi. 2011 yılında 20 üniversitenin desteklemeyi hedeflediklerinin altını çizen Devlet Bakanı, "Her üniversitenin 100 civarında öğrenci alacağın bekliyoruz. 128 milyon dolar 4 yıl içinde gelir elde edilmesini bekliyoruz. Bu kapsama 6 milyon dolar harcanacak. 650 milyon dolar harç geliri elde etmesini öngörüyoruz. Türkiye'yi önemli eğitim merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Sağlık turizmini de desteklenen sektörler arasına koyduklarını kaydeden Çağlayan, sağlık turizminin gelişmeye açık olduğunu belirterek, "Katarakt ameliyatı Türkiye'de İngiltere'den yüzde 76 ucuzdur. 60 bin civarında sağlık turisti geliyor. Ve bunların bıraktığı kaynak 850 milyon dolar. 5 yıl içinde 5 milyar dolar sağlık turizmi gelirine ulaşmak istiyoruz." şeklinde konuştu. Bu doğrultuda tedavi amaçlı sağlık kuruluşlarının yurtdışında yapacakları tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin 300 bin dolara kadar destekleneceğini müjdeledi.

DİZİ FİLMLER 39 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLDİ

Desteklenecek sektörlerin içinde dizi film yapımının da yer aldığını vurgulayan Çağlayan, geçen yıl 39 ülkeye 65 yerli yapım dizi ihraç edildiğini aktardı. 60 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Bakan, buradaki şirketlerin de yıllık 300 bin dolara kadar destekleneceğini söyledi.

Türk şirketlerinin şirket satın alma veya ortaklıkla ihracata önemli destek sağlamaları için de mali kaynak sağlanacağına işaret eden Çağlayan, şöyle konuştu:

"Yabancı şirket alımı için danışmanlık giderlerine 200 bin dolarlık destek verilecektir. Pazar araştırması ve raporlarının satın alınmasına yönelik giderlere verilen destek 20 bin dolardan 200 bin dolara çıkarılmıştır. Kapanacak firmaların Türk firmaları tarafından alınması amaçlanmaktadır. E-ticaret siteleri dış ticarette önemli rol oynamaktadır. Etkin bir tanıtım mekanizması olarak da öne çıkan e ticaret sitelerine üyelik giderleri desteği yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarılmıştır. 30 milyon dolarlık destekle 6 milyar dolarlık ihracat yapacağız. 36 bin kişiye istihdam sağlanacak."

 

LOJİPORT 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.