İhracat Mallarının Lojistiğini Hızlandırma Hareketi

İhracat Mallarının Lojistiğini Hızlandırma Hareketi

İstanbul Ticaret Odası, lojistik sektörünün sorunlarının özel sektör ve kamu taraflarınca beraber ele alındığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu İhracat Malları Hareketi Projesi’ni başlattı.

Türkiye, koranavirüs salgınının tüm olumsuz etkilerine ve en büyük ihracat pazarı Avrupa’daki uzun süreli kapanmalara rağmen 2020 yılını 169.5 milyar dolarlık ihracat ile kapattı. Şartlar zorlu olsa da küresel ihracat pazarındaki payını yükseltme ve tedarik üssü olma hedefiyle lojistik alanındaki çalışmalar hız kazandı.
İstanbul Ticaret Odası da İhracat Malları Hareketi Projesi ile lojistik sektörünün sürece katkısını artırmayı hedefliyor. Projenin ilk toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’ndan ilgili bürokratlar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla online olarak gerçekleştirildi.

TİCARET ÜNİVERSİTESİ DESTEĞİ

İstanbul Ticaret Odası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi’nin sadece sorunu aktaran değil, çözüm önerisini de yanında sunan anlayışıyla her zaman olumlu katkılar verdiğini belirten İbrahim Doğan Salman, projenin de bunun bir yansıması olduğunu söyledi. Salman, lojistik sektörünün dinamik yapısıyla ihracata ivme kazandırdığını da vurguladı. Projenin kamu ile özel sektör arasındaki işbirliğini artıracağının altını çizen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Murat Korçak, İstanbul Ticaret Odası’nı tebrik ettiklerini, platformda yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Proje kapsamında yapılacak çalışmalara, İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü'nün destek vereceği de kaydedildi.

MEVZUAT SADELEŞSİN

Toplantıda en fazla gündeme getirilen konu, ulaştırma mevzuatının sadeleştirilmesi önerisi oldu. Avrupa ile Türkiye arasındaki ulaştırma mevzuatı arasında farklılıklar bulunduğunu, durumun sektöre rekabette dezavantaj oluşturduğunu belirten İTO Meclis Üyesi Şerafettin Aras, “Avrupa’daki mevzuatta karayolu taşımacılığında bu kadar fazla belge çeşidi yok. Mevzuat orada basit ve sade bir durumda. Mesela CMR (Convention Marchandise Routier) Belgesi Avrupa’da önemli bir belge fakat ülkemizde gereken değer verilmiyor. Mevzuat karmaşasının sadeleştirilerek çözülmesi gerekiyor” dedi. Aras, lojistikte ertelenen U-ETDS’nin  (Ulaştırma Elektronik Takip Denetim Sistemi) sektöre ilave yük getireceğini ve zaman kayıplarına neden olacağını, e-irsaliye sisteminde ilgili bakanlıklar arasında sağlanacak bir entegrasyonla sorunun çözülebileceğini de savundu.

YURT DIŞINDAKİ UYGULAMALAR
Sektörün salgın nedeniyle konteyner bulamama gibi geçici sorunlarının yanı sıra mevzuat gibi geçmişten gelen sorunlarının da olduğunu vurgulayan İTO Meclis Üyesi Turgut Erkeskin, “Bu süreçler lojistiği zorlaştırıyor. Bizdeki gibi bir belge sistemi dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Yurt içindeki sorunlarımızın bir kısmını yurt dışındaki uygulamalara bakarak çözebiliriz.  Merkezi gümrükleme sistemini yaygınlaştırmalıyız. Gümrüklerimiz bize daha çok güvenip daha hızlı bir şekilde bizi yetkilendirmeli. Sektörün yurt dışındaki sorunları konusunda ise ilgili ülkelerden temsilcilerin de bulunacağı bir koordinasyon kurulu olmalı” diye konuştu.

Belge sayısı azalabilir

Karayolu lojistiğinde belge sayısını azaltma yönündeki talepleri incelediklerini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Murat Korçak, şöyle konuştu: “Belge sayısının azaltılmasına kazanılmış hakları olduğu gerekçesiyle karşı çıkan sektörler de var. Bu konudaki çözüm önerilerinizi bize iletin, belge sayısının azaltılmasına olumlu bakıyoruz. U-ETDS, sektörün geleceğini planlamak ve lojistik merkezler altyapı yatırımları açısından önemli. Pandemi sürecinde U-ETDS’yi erteledik fakat verilerine olan ihtiyacımız kesin durumda. e-irsaliye ile entegrasyon önerinizi inceleyeceğiz.”  

İzinli gönderici yetkisi kolaylığı

İzinli Gönderici Yetkisi Uygulaması’nın eşyayı hareket gümrük müdürlüğüne sunmaksızın transit işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirme yetkisi verdiğini vurgulayan Gümrükler Genel Müdürlüğü Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkanı Kerem Erol, firmalara sundukları kolaylıklardan istifade etme çağrısında bulundu. Erol, yetki sahibi firmalara belirlediği alanları gümrük idaresi gibi addetme, buralarda gümrük işlemlerini tamamlama ve talebe gerek kalmaksızın, sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı uygulamasından yararlanma izni verildiğini de hatırlattı. Erol, ihracat beyannamelerinde, uluslararası düzenlemelerden kaynaklanan yükümlülükler dışında ekli belgelerin gümrük idaresine kağıt ortamında ibraz edilmediğini, dijital gümrük uygulamasını gerçekleştirdiklerini de söyledi.

Şeref Kılıçlı /İstanbul Ticaret Gazetesi

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.