Hyundai, vergi pazarlığında

Hyundai, vergi pazarlığında

Ürettiği otomobilleri yüzde 10'luk gümrük vergisiz ihraç etmek isteyen Hyundai'nin Başkanı Mong-Koo Chung'ın önümüzdeki aylarda gerçekleştireceği...

Ürettiği otomobilleri yüzde 10'luk gümrük vergisiz ihraç etmek isteyen Hyundai'nin Başkanı Mong-Koo Chung'ın önümüzdeki aylarda gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinin ana gündemi gümrük vergisi olacak.

Türkiye'deki yatırımlarını büyütmesi beklenen Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, yeni yatırım kararı için 'serbest ticaret anlaşması' pazarlığında. Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalayan Güney Kore, temmuz ayından itibaren bu bölgeyle olan ticaretinde yüzde 10'luk Gümrük Vergisi'nden kurtulmuş oluyor. Ancak Türkiye, henüz bu konudaki kararını açıklamış değil. Güney Kore'nin dev sermayelerinden Hyundai Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mong-Koo Chung, önümüzdeki birkaç ay içinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek süreci hızlandırmayı hedefliyor.

Seul'de görüştüğümüz Hyundai Motors Başkanı ve CEO'su Steve S.Yang, Türkiye'deki yatırımlarını büyütmek istediklerini, ancak gerek Kore ile gerekse Türkiye'nin komşularıyla gümrüksüz ticaretin bu yatırım kararında etkili olacağını söyledi. Bugün Çin, ABD, Hindistan, Rusya gibi ülkelerde fabrikaları olduğunu, Kore dışındaki ilk fabrikanın Türkiye'de kurulduğunu hatırlatan Yang, bu yüzden İzmit fabrikasının varlığını sürdüreceğini belirterek şunları söyledi: "Kore ile Türkiye arasında AB ile olduğu gibi serbest ticaret anlaşması olmazsa devam eden yüzde 10 Gümrük Vergisi, bizim ticaretimizi etkileyecek. Türkiye'nin AB'ye göre üçüncü ülkesi konumunda olan bölge ülkeleriyle bir an önce serbest ticaret anlaşmaları yapması, bizim yatırım kararımızı kolaylaştıracak. İzmit'te üretilecek aracın ihracat açısından Çek Cumhuriyeti'ne göre dezavantaj taşımaması önemli."

Hyundai, 2006 yılında 1,2 milyar Euro'luk yatırım için Çek Cumhuriyeti'nde karar kılmıştı. Hyundai yönetiminin o dönemde, Türkiye ile yatırım teşvikleri konusunda sıkı pazarlıklar yaptıkları yönünde bilgiler sızmıştı.

2003-2004 yıllarında Hyundai Assan'da başkan yardımcısı olarak Türkiye'de görev yapan ve bugün markanın dünyadaki bir numaralı ismi olan Yang, Türkiye'nin özellikle komşularıyla olan serbest ticaret anlaşmalarının uzun süredir konuşulmasına rağmen hayata geçirilmediğini kaydetti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün kısa bir süre önce resmen dile getirdiği İzmit'teki Hyundai fabrikasının yıllık 250 bin adetlik kapasiteye ulaşması, birkaç yüz milyon Euro'luk yeni yatırım yapılması anlamına geliyor. Bu yatırım, otomotiv sektöründe gerçekleşmeye hazır ama henüz kararı alınmamış en yeni büyük yatırım. Peki bu yatırım kesinleşirse Türk ortak Kibar Holding'in hisse durumu ne olacak?

Bu adımdan önce Hyundai Assan'da Kibar Holding'in payının yüzde 30'dan yüzde 15'e gerilediğini hatırlatmak gerekiyor. Hyundai Motors, Eylül 2009'da i20 modelinin Türkiye'de üretilmesi kararının alınması sırasında hisselerini artırarak yüzde 85'e çıkardı. Yeni model i20 ile şirket yılda 500 milyon Euro ihracat geliri elde etmeyi planlıyor. 1990'da Kibar Holding'in Hyundai distribütörlüğünü üstlenmesiyle başlayan, Temmuz 1997'de yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan İzmit fabrikasıyla devam eden macerada ilk olarak hisse değişimi 2007'de yaşandı. O dönem Matrix üretimini Türkiye'ye veren Hyundai, şirketteki payını yüzde 70'e çıkararak çoğunluğu ele geçirdi. Ardından i20 yatırımıyla Korelilerin hisse oranı yüzde 85'e çıktı. Hyundai Motors Başkanı Steve S.Yang, yeni yatırım olursa şirket hisselerinin tamamını alıp almayacaklarıyla ilgili soruya, "Türkiye'de Ali Kibar'a ihtiyacımız var" cevabını verdi.

Hyundai Motors Başkan Yardımcısı Seungtack Kim, Türkiye'de yeni yatırımın üzerinde çalıştıklarını, Hyundai Assan'ın üreteceği yeni modellerin Avrupa'ya ihracat odaklı olacağını kaydetti. Hyundai Motors'un Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa pazarlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Shang Seok Im ise Türkiye'yle ilgili önünde çok kalın bir dosya olduğunu ve yeni yatırım için detaylı bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Im, "Uzun zamandır Türkiye'de kapasite artışını düşünüyoruz. Türkiye, bizim için çok önemli, birkaç model üzerinde duruyoruz. Avrupa'ya satacağımız popüler bir üründen bahsediyoruz. Aynı platformda 2-3 farklı araç olabilir." diye konuştu.

Patrondan önce limuzini geliyor

Güney Kore'nin en büyük gruplarından biri olan Hyundai Grubu'nun Başkanı Mong-Koo Chung, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iade-i ziyarete hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan'ın 2009'da Güney Kore'de gerçekleşen G-20 zirvesi sırasında özel olarak görüştüğü Chung, Türkiye'ye gelecek. Erdoğan'la Türkiye'deki yatırımları nasıl artırabileceklerini görüşen ve yeni projeler için yeşil ışık yakan Chung'ın bu kez hükümetten serbest ticaret anlaşması için destek istemesi bekleniyor. Mong-Koo Chung'ın Türkiye'de kullanacağı makam aracı Hyundai Equus Limousine'i Türkiye'ye getiriliyor. Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesi sırasında Chung'la yaptığı görüşme sonrasında, Türkiye'deki mevcut yatırımlarını çok daha ileriye nasıl taşıyabileceklerini, yatırımları çeşitlendirme noktasında neler yapabileceklerini ele aldık. Buna olumlu baktıklarını ve değerlendirdiklerini söylediler" açıklaması yapmıştı.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.