Hidropter'den yeni hız rekoru

Hidropter'den yeni hız rekoru

 Yelkencilik dünyasında efsanevi 50 deniz mili sınırı, uzun süredir havacılıktaki ses sınırının eş değeri olarak değerlendiriliyor. Alain Thebault’un...

 

Yelkencilik dünyasında efsanevi 50 deniz mili sınırı, uzun süredir havacılıktaki ses sınırının eş değeri olarak değerlendiriliyor. Alain Thebault’un Hidropteri, 6,3 deniz mili farkla 50 deniz mili sınırını olağan üstü bir performansla aştı. Hidropter, Zenith sponsorluğundaki bu rekoru, rüzgar dışında herhangi bir tahrik gücü kullanılmaksızın ve suyun üzerinde esen rüzgarın hızının iki katına ayarlanmasıyla kırdı. Zenith’i ve ileri teknoloji deneyi için kusursuz bir laboratuvar olan Hidropteri buluşturan ise, her ikisinin de teknolojik birer harika olması.

Hidropter Dünyanın En Hızlı Deniz Taşıtı

Hidropterin işletim ilkesi; yüzmemek ve bunun yerine hava ve suyun keşişim noktasında uçmak. Bunu başarmak için, çift omurgalı yelkenli, hız arttıkça teknenin omurlarını sudan kaldıran hidrofillerle (ya da su altı kanatlarıyla) donatılıyor. Omurgalar, hidrodinamik sürüklenmeyi azaltan 10 deniz mili (18,52km/s) hız düzeyinde sudan tamamen ayrılıyor. Hidrofiller suya temas eden tek parça olma özelliği taşıyor.

Alain Thebault’un Hidropteri, işletim sistemi anlaşılır olsa da, geliştirilen teknoloji ve bilgisayar modelleri ile son derece sofistike bir araç olma özelliği taşıyor. Tekneye harcanan muazzam güçleri var eden ise optimize edilmiş karbon ve titanyum alaşım materyaller. Hidropter gibi bir makineyi 100 km/s’i aşkın bir hızla sürmek, metrekare başına 20 tona kadar güce dayanabilen bir tekne geliştirmek anlamına geliyor. Yani hidrofile uygulanan basınç bir savaş uçağına uygulanan basıncın iki katı.

Alain Thebault’un uçan trimanı şu anda bir deniz mili farkla dünyanın en hızlı deniz taşıtı olma özelliği taşıyor. Teknenin 50,17 deniz mili (92,91 km/s) düzeyindeki rekor ortalama hızı en yakın rakiplerinin hızından 8 deniz mili daha fazla.

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.