"Hiç bir ülkede bu kadar kolay kanun değişmez"

"Hiç bir ülkede bu kadar kolay kanun değişmez"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda aylık faaliyet raporu, bütçe görüşmeleri ve meclis üyelerinin sorun ve görüşlerine yer verildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, DTO merkezinde gerçekleşti. Toplantıda aylık olağan faliyet raporu dışında bütçe ve diğer sorunlar masaya yatırıldı. Ayrıca Piri Reis Üniversitesi’ne bu yıl katılacak olan öğrencilerin sayısı da gündemin bir diğer maddesini oluşturdu. Meclis toplantısına asıl damga vuran olay ise Uluslararası Gemi Sicili ile ilgili yaşanan sorunlar oldu. DTO Başkanı Metin Kalkavan’ın toplantı sonunda yaptığı konuşmanın ana konusu bu sorun oldu.

Toplantıya bütçe görüşmeleri ve aylık olağan faaliyet raporunun okunması ile başlandı. Sonrasında kürsüye çıkan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, son açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre Piri Reis Üniversitesi’nin durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Piri Reis Üniversitesi’nin geçtiğimiz seneye göre doluluk oranının arttığını belirten Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl yüzde 69 olan doluluk oranımız, bu yıl genelde yüzde 91 oldu. Lisans ve fakülte anlamında ise doluluk oranımız yüzde 94 oldu” dedi. Bölüm bazlı doluluk oranları hakkında da katılımcılara bilgi aktaran Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi staj gemisi hakkında da meclis üyelerine bilgi verdi. Piri Reis Üniversitesi Gemisi’nin 200 civarında öğrenci ile seyir gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, sadece Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin değil, çeşitli denizcilik eğitimi kurumlarından öğrencilerin de gemide staj yaptığını belirtti.

Oral Erdoğan’ın konuşmasından sonra üyelerin görüşlerine yer verildi. Konuşmalar sırasında söz alan Recep Düzgit, Türk Uluslararası Gemi Sicili konusundaki sorunlara değinilmesi toplantının ana gündemi haline geldi. Konuşmasında gemi tanımlarının değişmesi, ÖTV indirimi defterlerinin bloke edilmeye çalışılması ve TUGS’tan bazı gemilerin çıkarılmaya çalışılmasından bahsedilmesi bir anda ana gündem haline geldi.

DÜNYA DENİZCİLERİ ALTIN ÇIPA’DA BULUŞACAK
Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, Deniz Haber Ajansı ve Dünya Gazetesi’nin ortak olarak düzenlediği ve 5 Eylül tarihinde Ataköy Sheraton Otel’de gerçekleştirilecek olan 10. Altın Çıpa Uluslararası Denizcilik Başarı Ödülleri hakkında katılımcılara bilgi aktardı. Ödül töreni öncesinde “Akdeniz’de Göçmen Sorunu” konulu bir panel düzenleneceğini ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın oturum başkanlığı yapacağını ifade eden Canpolat, birçok ülkeden Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkililerinin panele konuşmacı olarak katılacağını ifade etti.

10. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri’ne katılacak isimler hakkında da bilgi veren Recep Canpolat, “Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri Töreni’ne IMO’nun en önemli 4 direktörü katılım sağlayacak. IOPC Başkanı aramızda olacak. Bunların dışında IALA Genel Sekreteri,  eski IMO Genel Sekreteri de Altın Çıpa’ya katılım sağlayacak. Bunların dışında özellikle Türk armatörlerinin Avrupa’da sefer yaptığı ülkelerin liman kontrollerini gerçekleştiren isimler, bakan ve idarecilerini bizzat davet ettim” dedi.

10. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri’ne 69 ülkeden 90 kişinin katılım sağlayacağını, Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri’nin Türk denizciliğinin tanıtımı için son derece önemli olduğunu ifade eden Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, Deniz Ticaret Odası üyelerinin ve denizcilik camiasının organizasyona katılımını beklediklerini ifade ederek, organizasyonun düzenlenmesine destek olanlara da teşekkür etti.

"DEFTERİ KAYBEDECEĞİNİZE SİCİLİ KAYBEDİN"
Son olarak kürsüye gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, konuşmasında TUGS hakkındaki sorunlara değindi. ÖTV defterleri ile sicilin birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Kalkavan, “ÖTV defteri ile sicili birbirine karıştırmamak lazım. ÖTV defteri kabotajda çalışan her teknenin hakkı. Hiç kimse vermemezlik ya da bloke etme yapamaz. Defteri kaybedeceğinize sicili kaybedin daha iyi. Milli sicilin farklı artıları ve eksileri var” dedi.

Gemi tanımlamalarının değişmesinden dert yanan Metin Kalkavan “Bu kadar çok tanımlar ile oynayan başka bir ülke yok. Tanımlar ile neden oyunuyoruz? Tanımlamalar bu kadar önemli iken boşta kaldıkça tanımlamalar ile oynuyoruz. Gemi tanımı neye göre değişiyor? Şimdi bizde bir kaç tane gemi tanımı var. Şimdi tersane tanımları ile uğraşmaya başladık. Herhalde bürokrasiye şunu söylemek lazım. Her gelen yeni bir kural yapmak zorunda değil. Kuralın doğru uygulanması, takip edilmesi önemli. Bu kadar kolay kanun yapılmaz. Hiçbir ülkede bu dar kolay kanun, düzenleme yapılmaz. Böyle yaptığınız zaman hata da çok olur” diye konuştu.

Uluslararası Gemi sicilinin uluslararası rekabet için önemine vurgu yapan DTO Başkanı Metin Kalkavan  “Uluslararası  Gemi sicili bizde bir kamuflajdır, bir kalkandır.  Bunu biz icat etmedir. Ana sebep rekabetçi olabilmek.  Bizim ikinci sicilimizin altında yatan gerekçe budur. İkinci sicilde ‘uluslararası’  diye geçer. Sadece uluslararası iş yapan gemilerin olması. Ama biz siyasi kararla uluslararası değil, ulusal iş yapan bir sürü tekneye uyguladık. Ama bu bir siyasi karardı. Şimdiki TBMM Başkanımız İsmet Yımaz Müsteşarımızdı bu genişletmeyi yaparken. Bu genişletmenin başında ticari yatlar vardı. Ayrıca hizmet meileri ve römorkörler de girdi” ifadelerini kullandı.

Bürokrasideki değişikliklerin kanunların yorumlanmasındaki farklılıkları ortaya çıkardığını belirten Metin Kalkavan, “Maliye Bakanlığı reysen atsa bile Ulaştıma Bakanlığı silmemeli. Kişilerin değişikliğinden farklı yorumlamalar çıkabiliyor. Bizim ‘uluslararası’ ibaresini koymamızın gerekçesi farklı.  Teşviğin birçok maddesini yapamazsınız. Ama bunlar ince hesaplar ile kurulmuş teşvik mekanizmalarıdır. Siyasetçiler karar verir ama bürokratın böyle bir yetkisi yoktur. Bunu gidip siyasi olarak çözeceğiz. İkinci sicilden çıkmayın hukuken de kazanırız ama önce siyasi olarak çözmeliyiz” dedi.
(Deniz Haber Ajansı)

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.