Havayolu Taşımacılığı Hangi Alanlarda Kullanılır?

Havayolu Taşımacılığı Hangi Alanlarda Kullanılır?

Esalco denizyolu ve karayolu taşımacılığının yanı sıra havayolu taşımacılığında da hizmet veriyor. Güçlü ve geniş acente ağını da kullanarak farklı yük gruplarını hızlı bir şekilde önemli ticari noktalarına ulaştırıyor.

Hava taşımacılığı, hız ve güvenlik açısından bakıldığında modern taşımacılıkta öne çıkan bir lojistik disiplindir. Yüklerin ve eşyaların hedeflenen noktaya kısa süre içerisinde gönderildiği hava taşımacılığı diğer lojistik hizmetler ile kıyaslandığında daha maliyetli olsa da son zamanlarda sıkça tercih edilmektedir. Birçok ülke arasında yük taşımacılığının yapılması ile havayolu taşımacılığında da önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Taşımacılık ve lojistik sektörü açısından bakıldığında yükler kargo olarak adlandırılmaktadır. Her yük özelliğine göre farklı şekillerde kategorilere ayrılmaktadır.

Hava Taşımacılığında Yükün Özelliğine Göre Kargolar

esalco.pngHavayolu taşımacılığı ile aciliyeti yüksek olan yüklerin yanı sıra ağırlığı az fakat değeri fazla olan eşyalar taşınabilmektedir. Uzak mesafeler için büyük bir avantaj olarak değerlendirebileceğimiz havayolu taşımacılığı ile kargoların en iyi şekilde korunması sağlanırken değerleri de korunur. Farklı alanlarda tercih edebileceğiniz kargo türleri aşağıdaki gibidir.

Genel Kargo

Kuru ve temiz kargoları içeren genel kargo da özel bir hizmet veya depolama işlemi gerekmez. Canlı hayvan, bozulabilir eşyalar ya da tehlikeli maddeler bir kargo içerisinde bulunmaz. Askılı tekstil ürünleri genel kargo içerisinde yer alan ve özel öneme sahip kargo yükleri arasında yer alan eşyalardan bir tanesidir.

Özel Kargo

Taşınmasından depolanmasına kadar özel işlem isteyen kargolara özel kargo denir. Bu sınıf içerisinde yer alan kargoların havayolu taşımacılığına kabul edilebilmesi için gönderici sertifikaları olmalıdır. Özellikle konşimento sertifikası bir hava taşıma senedi olup üzerinde yük veya eşya ile gerekli bilgileri içeren evraktır. Etiketlenmesinde, yüklenmesinde ve istif edilmesinde özel kuralların uygulanması gereken özel kargolar arasında aşağıdaki yükler yer almaktadır.

  • Canlı hayvanlar: IATA bu konuda oldukça katı düzenlemelere sahip olup gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan kalite standartlarında maddeler içermektedir. IATA düzenlemelerine uygun olarak hazırlanan hayvan kafesleri üzerinde canlı hayvan etiketi, konumlandırma etiketi, sıcaklık uyarı etiketi ve besleme talimatını içeren etiketler yer almalıdır. Havayolu taşımacılığı özellikle hassas hayvan türleri ve hayati tehlikesi oluşmaması gereken hayvanların kargo ile taşınması sağlanabilmektedir.

Canlı Bitki Türleri ve Bozulabilir Gıda Maddeleri: Isı ve basınç yanında yükseklik gibi etkenlerden etkilenebilen bozulabilir bitki ve gıda maddeleri “Çok Önemli Kargo” (Very Important Cargo - VIC) olarak özel işlem görmektedir. Taşınmasında herhangi bir kısıtlama olmayan maddelerin taşınma süresince bozulmasını önleyecek şekilde ambalajlanması oldukça önemli. Ambalaj işlemi ise taşınacak ürünün özelliğine uygun şekilde yapılmalıdır. Örneğin taşınacak yük bitki ise, ambalajlama bitkinin hava alabileceği şekilde yapılmalı. Böylelikle bitkilerin zarar görmesi engellenebilir. Genel olarak bakıldığında bitkiler dışında bozulabilir yükler arasında meyve-sebzeler, yumurtalar, taze ve donmuş balıklar ve etler sayılabilir.

  • Islak Kargolar: Islak kargolar, sıvı üretebilen yükleri içeren ancak Uluslararası Hava Yolu Taşımacılığı Birliği IATA (International Air Transport Association) tarafından oluşturulan tehlikeli maddeler kapsamına girmeyen kargolardır. İstiflenmesi istif sayısı gözetilerek yapılan ıslak kargolar arasında sıvıların yanı sıra paketlenmesi yapılmış balıklar, kabuklu su ürünleri, yumuşak meyveler ve dondurulmuş tüm besinler bulunur. Taşınmasında özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri su geçirmez konteynerlara konulmalarıdır.
  • Ağır Kargolar: Ağır kargolar arasında sayabileceğimiz ve taşınmasında sorun olmayacak maddeler arasında otomobiller, uçak motoru, borular ve kablo makaraları sayılabilir. 300 kilogramdan fazla olan kargoların konteynerlara konulmaması ve hedeflenen lokasyona ulaştırılacak kargonun herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmaması taşınma söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılardır.
  • Kıymetli Kargolar: Kıymetli eşyaların taşındığı bu kargo türünde eşyaların kıymetli olduğuna dair bilgilendirmelerin işaret ve etiket yoluyla yapılması önemlidir. Diğer kargolarda olduğu gibi eşyaların taşınmaya uygun olması ve ulaşımının yapılacağı ülkede kargo için kısıtlama olup olmadığı önceden kontrol edilmelidir.
  • Diplomatik Kargolar: Diplomatik kargolar, devletlerin ve yurtdışındaki temsilcilikleri arasında yapılan gönderilerdir. Bu tarz kargoların alımını yaparken mührünün olmasına, üzerinde herhangi bir hasar bulunmamasına dikkat edilmelidir. Konşimento belgesi üzerinde diplomatik kargo olduğu belirtilmeli ve kargonun beyan edildiği gibi olup olmadığına bakılmalıdır.

Havayolu taşımacılığında ayrıca cenaze taşınması, kaybolma ve kırılma tehlikesi yüksek olan yükler yer almaktadır. Tüm bu yükler “Diğer Özel Kargolar” olarak adlandırılabilmektedir. Tüm kargo taşımaları yapılmaya başlanmadan önce canlı hayvanların kafesleri üzerindeki etiketleri, kıymetli kargoların etiketlerini ve özel kargoların üzerinde yer alması gereken etiketleri kontrol edebilmeli. Tüm kargolar için gerekli kurallara uymaya özen gösterilmesine, özellikle canlı hayvanların ve ıslak kargoların taşınmasında IATA’nın Tehlikeli Madde Düzenlemeleri standartlarına uygun hareket edilmesine özen gösterilmelidir.

Tehlikeli Maddeler

Güvenlik tehditi oluşturan tehlikeli maddeler çok sıkı denetim altında tutulan maddeleri kapsar. Bu maddeler arasında zehirli, patlayıcı ve alev alan maddeler bulunur. Yalnızca belirli ve uygun şartların yerine getirildiği tehlikeli maddeler hava taşımacılığı ile hedeflenen lokasyona taşınabilir.

Esalco denizyolu ve karayolu taşımacılığının yanı sıra havayolu taşımacılığında da özveri ile hizmet veren bir firmadır. Güçlü ve geniş acente ağını da kullanarak farklı yük gruplarını hızlı ve sorunsuz bir şekilde önemli ticari noktalarına ulaştıran firma ile kargolarınız güvence altına alınır. Siz de Esalco’yu tercih edin; havayolu taşımacılığında kargolarınız güvenle yol alsın.

ADVERTORIAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.