Hattat ve Datong’tan tünel işbirliği

Hattat ve Datong’tan tünel işbirliği

Hattat Holding?e bağlı Hema Endüstri A.Ş. ve Datong Coal Mine Group Foreign Trade Economic Cooperation Co. Ltd.  Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde...

Hattat Holding?e bağlı Hema Endüstri A.Ş. ve Datong Coal Mine Group Foreign Trade Economic Cooperation Co. Ltd.  Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde açılan 3 adet 8 metre çapında ve 700-1000 metre derinliğindeki kuyuları yeraltından birbirine bağlayarak taşkömürü üretimi yapacaklar.

Bartın ? Amasra bölgesinde dünyada eşi çok nadir görülen 3 adet 8 metrelik çapa sahip, 700-1000?er metrelere ulaşan mega kuyular Hema Endüstri A.Ş. ve Datong ortak yapımı ile tamamlandı.

Taraflar arasında, Sheraton otelde 31 Mart 2011 Perşembe günü imzalanan anlaşmaya göre, taşkömürü üretimi için gerekli yer altı panoları, konveyor ve monoray sistemleri, havalandırma sistemleri, haberleşme sistemleri ve yeraltını patlayıcı metan gazlarından arındırmak için geliştirilen güvenlik sistemleri ÇİN ve TÜRK teknolojisinin ortak gücüyle yapılacak. İlk üretim hedefi olarak belirlenen yılda 5 milyon ton taşkömürü üretimi için tasarlanan mega kuyularda 24 metre kare açıklığındaki tüneller birbirine bağlanacaktır.

 

40 tonluk vagonları taşıyan asansörlerle saniyede 16 metre hızla taşkömürleri yeryüzüne çıkarılacak

 

  • Bolu tünelinden 4 misli daha uzun projelendirilen tünellerden üretilecek olan taşkömürü 40 ton kapasiteli asansörlerle saniyede 16 metre hızla yeryüzüne çıkarılacaktır.

 

  • Günümüzde büyük şehirlerde 300-500 metrelere ulaşan gökdelenleri inşa etmek artık marifet olarak görülmemektedir. Birçok bilinmezle yeraltında 700 ila 1000 metre derinliklere inerken fay hatları, çeşitli gazlar, yeraltısuları, yer altı boşlukları ve mağaraları gibi birçok sürpriz ile karşılaşılmıştır. Bunlar çelik kullanılarak çimento enjeksiyonları ile emniyete alınmış, yeraltında 700 ila 1000 metre?de binlerce personelin emniyetle çalışması temin edilmiş, adeta hikayelerde adı geçen Atlantis yeraltına kurulmuştur ve kurulmaya devam etmektedir.

 

  • Gerçekleştirilecek olan bu dev yatırımda ilk etapta 5 milyon ton/yıl olan üretimimiz takip eden yıllarda 10 milyon ton/yıl ?a çıkarılacaktır. Ülkemiz ortalama 25 milyon ton taşkömürünü 31 farklı ülkeden maalesef ithal etmektedir. Bu şekilde dışa bağımlılığımız da bir nebze olsun azaltılmış olacak, kendi insanımızın ürettiği yer altı zenginliğimiz ekonomimize kazandırılıp binlerce kişiye istihdam sağlanacaktır.

 

  • Datong ve Hattat ortak çalışması ile açılacak bu tünellerden elde edilecek taşkömürü üretimi ile Bartın ve Zonguldak illerinde yapımı planlanan Enerji Santralleri beslenecektir.

 

  • Hattat Holding enerji yatırımları projeksiyonuna gözatıldığında 11 bin kişilik devamlı istihdam olacağı öngörülmektedir. Tesislerin inşası döneminde bu sayı daha da yüksek olacaktır.

 

  • Yer altı zenginliklerimizin çıkarılarak ülke ekonomisine getireceği faydaların yanı sıra yöre halkının da refah seviyesi artmış olacaktır.

 

  • Bu projede kullanılan çimento, çelik vb malzemeler karşılaştırma yapıldığında İstanbul?a on adet boğaz köprüsü ya da İstanbul-Zonguldak arası yeni bir otoban yapabilecek miktardadır. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.