Hama Trucks, ilk araçları kiralıyor

Hama Trucks, ilk araçları kiralıyor

Hama Trucks Türkiye Genel Müdürü Kenan Çetin, Türkiye’de ilk araçların kiralamaya başladığını söyleyerek, “Lojistik sektöründe Türkiye’nin...

Hama Trucks Türkiye Genel Müdürü Kenan Çetin, Türkiye’de ilk araçların kiralamaya başladığını söyleyerek, “Lojistik sektöründe Türkiye’nin önemli firmalarından birine, ilk 7 aracımızı Temmuz ayında teslim etmiş olacağız” dedi.

Nisan ayında düzenlenen Logist Fuarı’nda Koluman işbirliğiyle Türkiye’ye adım atan Hama Trucks, Türkiye’de ilk araçlarını Temmuz ayında kiralıyor. Hama Trucks Türkiye Genel Müdürü Kenan Çetin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’de filo kiralamaya başladık. Haziran ayı itibariyle ilk projemizi tamamladık ve bir firmayla el sıkıştık. Lojistik sektöründe Türkiye’nin önemli firmalarından birine, ilk 7 aracımızı Temmuz ayında teslim etmiş olacağız. Bunun dışında, yurt dışında önemli bağlantıları olan lojistik firmalarıyla ciddi görüşmelerimiz oluyor” diye konuştu.

Hama Trucks Satış Direktörü Joachim Stolte ile bazı firmaları ziyaret ettiklerini söyleyen Çetin, “Stolte, Türkiye’de bu konuya gösterilen ilgiden oldukça memnun kaldı. Bu görüşmelere bakılacak olursa beklentilerimizin ötesinde işler yapacağız.

2008 yılında Türkiye’de 250 araç kiralamayı hedefliyoruz. 2009 yılında 700 araç buna ilave olarak gelecek. 2010’da da Türkiye’de kiralanan araç sayısını 1500–1600 adete çıkarmayı istiyoruz. Hedeflerimizi bu adetlere göre planladık” dedi.

Hama Trucks 11 ülkede faaliyet gösteriyor

Hama Trucks hakkında bilgi veren Kenan Çetin, “Hama Trucks 1990 yılında Almanya’da kurulmuş bir şirket. Avrupa’da ticari araç kiralama konusunda en büyük 4-5 şirketten biri. Şu anda toplam 11 ülkede faaliyet gösteriyor. Sadece ticari araç üzerine yoğunlaşmış bir şirket. 7 ton ve üzeri kamyon ve çekicilerin yanı sıra treyler kiralama işi yürütülüyor. Hama Trucks’ın şu anda kiralanmış olarak yollarda bulunan 4500’e yakın aracı var” dedi.

Çetin Hama Trucks’ın Türkiye’ye yatırım yapmasını da şöyle anlattı: “Türkiye’deki şirket  Nisan ayında kuruldu ve 1 Haziran itibariyle çekirdek kadrosuyla faaliyetlerine başladı. Koluman 43 yıldır ticari araç konusunda faaliyet gösteriyor. Bu konuda büyük bir tecrübeye sahip. Koluman her zaman sektörde yenilik arayan bir firma. Hama Trucks’ın Türkiye’ye gelişi de bu arayış sonucunda oldu. Kiralama sistemi alternatif araç edinim yöntemidir. Avrupa’da gelişen bir yöntem. Bunu Türkiye’ye de getirmek istedik. Türkiye lojistik sektöründe profesyonelleşiyor. Artık A noktasından B noktasına taşıma yapılması, taşıtan firmayı tatmin etmiyor. Dünyada nakliye firmaları sadece taşıma yapmıyor artık. Malın en asgari seviyede stoklanması, çıkan malı hemen dağıtım noktasından varış noktasına ulaştırmak, malın depolanması, istiflenmesi, paketlenmesi, stok takibi artık nakliye firmalarına devredilmiş hizmetler. Türkiye de bunun gerisinde kalacak değil. Bu işi çok iyi yapabilecek firmalar var. Bu potansiyel de bizim bu işi Türkiye’ye getirmemizin başlıca nedeni oldu.”

“Kiralama hizmeti almaya hazır birçok firma var”

“Lojistik hizmet veren firmalar depo ve antrepo gibi yatırımlara kaynak ayırmak zorundalar” diyen Çetin, “Bu firmalar aynı zamanda araç yatırımı da yapmak zorundalar. Araç yatırımı da, bu araçların bakımını ve tamirini yapacak ekip ve donanımı bulundurmayı zorunlu kılıyor. Bütün bunlar nakliyeciye bir yük getiriyor. Araç kiralama hizmeti veren firmalar, nakliyeciyi bu yükten kurtarıyor. Çünkü araçların bakımını ve tamirini biz zaten veriyoruz. Dolayısıyla nakliyeci de sadece işine odaklanıyor. Kiralama yöntemiyle nakliyeci, sözleşme bitiminde araçlarını iade ederek daha yeni araçlar kiralayıp filosunu genç tutabiliyor. Türkiye’de bu hizmeti almaya hazır birçok şirket var. Son 1 ay içerisindeki temaslar bize bunu gösterdi” diye konuştu.

Araç kiralama konusunda önemli sıkıntılarla karşılaştıklarını da belirten Çetin, bu sıkıntıları, “Karayolları Taşıma Kanunu kapsamında getirilen yükümlülükler, taşımayı düzene koymak için zorunlu kılınan belgeler bizim efektif çalışmamıza olanak vermiyor. Sınırlı bir kitleye hitap edebiliyoruz. Dünyada artık böyle bir hizmetin olduğunun da göz önünde bulundurulması ve kiralama hususundaki kriterlerin gözden geçirilmesi halinde bu hizmeti daha fazla kuruluşa ulaştırabiliriz.  Bunun yanısıra Hama Trucks’ın Avrupa ülkelerindeki yapılanmalarına göre bizim bir dezavantajımız var. Hama Trucks Almanya’daki araç parkında her zaman 100–150 araç bulundurabiliyor. Bu araçları Avrupa’daki lokasyonlarına dağıtabiliyor. Ancak Türkiye bundan faydalanamıyor. Türkiye AB dışında bir ülke olduğu için Avrupa’da tescil edilmiş bir aracı Türkiye’ye getirip kiralayamıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’de her proje için yeni araç yatırımı yapmak zorundayız” sözleriyle anlatıyor.

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.