Habur'da hem tatbikat, hem ticaret devam ediyor

Habur'da hem tatbikat, hem ticaret devam ediyor

IRAK Bölgesel Kürt Yönetiminin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumunda mesaj niteliği taşıyan TSK'nın Irak sınırındaki askeri tatbikatı devam ederken, Habur Sınır Kapıs'ından yapılan sınır ticareti ise devam ediyor.

Tatbikat kapsamında zırhlı personel taşıyıcılar bugün tatbikat alanının yanındaki arazide hızlı manevra eğitimi yaptı. Dün MGK ve Bakanlar kurulunun bölgesel yönetime karşı alacağı kararları bekleyen bölge halkı Habur Sınır Kapısı ile ilgili bir kısıtlama kararının çıkmamasına sevindi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumunun yapılmasını istemeyen Türkiye'nin buna mesaj niteliği taşıdığı belirtilen askeri tatbikatı bugünde devam etti. Şırnak'ın Silopi ilçesi ile Habur Sınır Kapısı arasındaki TIR parkının karşısında 18 Eylül'den beri devam eden tatbikatta bugünde hareketli saatler yaşandı. Sabah saatlerinde tatbikat alanında konuşlu bulunan zırhlı personel taşıyıcılar tatbikat alanından ayrılarak alanın yanında bulunan boş arazide hızlı manevra eğitimi yaptı. Yaklaşık 12 zırhlı personel taşıyıcının katıldığı hızlı manevra eğitimi yaklaşık 2 saat sürdü. Tanklarında zırhlı personel taşıcılardan sonra aynı alanda zaman zaman manevra eğitimi yaptıkları belirtildi.

HABUR'DA TİCARET SÜRÜYOR, GÜNDE 2 BİN ARAÇ GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPIYOR

Bölgesel Kürt Yönetiminin bağımsızlık referandumunda ısrar etmesi üzerine dün gözler Ankara'da yapılan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısına çevrilmişti. Türkiye'nin Irak bölgesel Kürt Yönetiminin yapacağı referanduma karşı atacağı adımlardan biri ekonomik yaptırımlar kapsamında Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması tartışılırken böyle bir kararının çıkmaması bölge insanını ve Irak ile ticaret yapan işadamlarını sevindirdi. Habur sınır kapısının 2 kilometre uzağında TSK'nın askeri tatbikatı devam ederken sınır kapısında da sınır ticaretinin kesintisiz devam ettiği gözlendi. Günde yaklaşık 2 bin büyük aracın giriş çıkış yaptığı sınır kapısında bugün işlenmiş benzin ve mazot taşıyan tankerlerin Irak'a giriş yaptığı görüldü.

"SİYASET VE TİCARET BİRBİRİNİ ETKİLEMESİN"

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği TISIAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye'nin bu son yaşanan siyasi gelişme dışında en iyi komşusunun Irak ve bölgesel Kürt yönetimi olduğunu belirterek, 'Türkiye, Almanya'dan sonra en büyük ihracatını Irak'a ve Irak Kürdistan bölgesine yapmaktadır. Irak'a geçen yıl 7.6 milyar dolarlık bir ihracat yapıldı.

Bu yılın ilk 6 ayında geçen yıla oranla Irak'a ihracıtımız yüzde 30 artışla 4,5 milyar doları buldu. Mersin'den başlayarak Silopi'ye kadar bölgede üretilen ürünlerin yüzde 50'si Irak'a ihraç ediliyor. Lojistik olarak yılda Irak'a 700 bin sefer yapılıyor. Habur'un kapatılması demek ihracatın durması demektir. Siyaset ve ticaretin bir birini etkilememesini istiyoruz. Dünyadaki bütün ülkeler en iyi ticareti komşuları ile yapıyorlar. Dün Ankara'daki toplantılardan ekonomik yaptırımlar ve Habur ile ilgili bir karar çıkmaması bizi sevindirmiştir” diye konuştu.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Osman Geliş, Bölgesel Kürt Yönetiminin yapacağını açıkladığı referandumdan sonra bütün gözlerin Habur Sınır Kapısı'na çevrildiğini belirterek, 'dün Ankara'dan ekoomik yaptırımlar konusunda bir karar çıkmaması bizleri sevindirmiştir. Biz sorunların diyalogla çözülmesinden yanayız” dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.