Gürcistan, Türk plakalı TIR'ları sınırda bekletiyor

Gürcistan, Türk plakalı TIR'ları sınırda bekletiyor

Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ise uzun kuyruğun Gürcistan’ın keyfi uygulamasından kaynaklandığını belirtti. Akyürek, Gürcistan’ın Türk plakalı TIR’ları bekletip Gürcü plakalı TIR’ların geçişlerine izin verdiğini dile getirdi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden ihracat yüklerini teslim edecekleri ülkelere taşımak için yola çıkarak Sarp Sınır Kapısı’na gelen tırlar bölgede yoğunluğa neden oldu. Tır sürücüleri, bölgedeki parkların dolması sebebiyle Sarp Sınır Kapısı’ndan başlayarak Kemalpaşa, Hopa ve Arhavi ilçe güzergahındaki Karadeniz Sahil Yolu’nun emniyet şeridine park ederek sıralarını bekliyor. Geçiş belgesinin yanı sıra meydana gelen yoğunluk sebebiyle de geçiş sırası bekleyen tırların yarattığı kuyruk, ortalama 8 kilometreye ulaştı.

tir-soforlerini-dinledi-7.jpgCHP’Lİ MİLLETVEKİLİ TIR ŞOFÖRLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek ile bölgeye gelerek tır sürücüleri ile görüştü, problemleri dinledi. Bayraktutan, daha sonra basın mensuplarına, Mecliste gündeme getirmek için ilçede lojistik sektörünün temsilcileri ve tır sürücüleri ile bir araya geldiklerini belirtti.

Alana gelince problemlerin ne kadar çarpıcı olduğunu gördüğünü vurgulayan Bayraktutan, “Yalnızca Hopa ve Arhavi’de 5 gündür ilkel, zor şartlarda ihtiyaçlarını karşılayamayan nakliyeci esnafı gördük. Buradan bir defa daha kamuoyuna, sayın bakanlara, hükümet yetkililerine sesleniyorum, burada büyük bir problem var, günlerdir tırlarda yatan sürücü esnafımız var. Bu problemi çözelim.” şeklinde konuştu. Bayraktutan, Gürcistan başta olmak üzere Türk tırlarına yönelik keyfi uygulamalardan kaynaklanan problemlerin çözümü için de alakalı ülkelerin büyükelçileriyle görüşeceğini dile getirdi. Akyürek ise ihracatın artmasıyla nakliyecilerin problemlerinin da arttığına dikkati çekti.

İRAN GÜMRÜK KAPISININ KAPALI OLMASI ETKİLİYOR

Son aylarda Sarp Sınır Kapısı’nda eskiye oranla ciddi bir yoğunluk meydana geldiğinin altını çizen Akyürek, şu değerlendirmede bulundu: “Bunun sebebi uzun zamandır İran-Türkmenistan Lütfü Abat Gümrük Kapısı’nın kapalı olması. İran üstünden Türkiye Cumhuriyetlerine giden araçların Sarp Kara Hudut Kapısına yönelmiş olmaları bu aradaki yoğunluğu arttırdı. Bu konuyu Ticaret Bakanımıza aktardık. Hükümetler arası görüşmelerle bu problemin çözüleceğine ve çözüldüğünde de bu kuyrukların ortadan kalkacağına inanıyoruz.”

Akyürek, Türkiye-Gürcistan arasındaki Türk Gözü Gümrük Kapısı’nın tekrardan inşaatı sebebiyle 25 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında kapalı olmasının da Sarp Sınır Kapısı’ndaki araç ve tır yoğunluğunu artırdığına işaret etti. İkinci problemin ise nakliyecilere Gürcistan’da uygulanan çifte rutin olduğunu söyleyen Akyürek, “Gürcistan öncelikle kendi araçlarına yol veriyor. Başta Türkler olmak üzere yabancı uyruklu tırları, tır parklarında, çevre yollarında bekletiyor. Bu da bir mağduriyet yaratıyor. Bu da rekabetimizi ve ticaretimizi olumsuz etkiliyor.” diyerek konuştu. Akyürek, problemlerin çözümü için yetkililerin bir an önce harekete geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.