Gümrükten nakit girişi Meclis’te

Gümrükten nakit girişi Meclis’te

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Hürriyet’in kamuoyuna duyurduğu Türkiye’ye gümrükten nakit girişiyle ilgili yeni genelgeyi Meclis gündemine getirdi.

Oran, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, ABD’nin 10 bin dolar, Avrupa Birliği’nin ise 10 bin Euro değerinde para ve para yerine geçen çek, tahvil, sikke altın gibi parasal araçların ülkeye girişinde gümrük kapısında bildirimi zorunlu kıldığını belirterek, şu soruları yöneltti:

NEDEN ÇIKARILDI
“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ise 15 Nisan 2015 tarihinde bu konuda tam tersi yönde çok köklü değişiklikler yaptı. Bu kapsamda; Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün 15 Nisan 2015 tarihli yeni genelgesi ile 2013 tarihli bir önceki genelgede yer alan, yolcu yanında yurda giren nakdin ‘risk analizi/örnekleme’ yöntemiyle kontrol şartı, terörün finansmanı, kara para aklama ve Türk Parasını Koruma Kanunu’na muhalefet suçları yönünden savcılığa suç duyurusu bölümleri neden çıkarıldı? Son değişiklikle, ‘Mal ve hizmet ihracat bedeli, transit ticarete ilişkin kazançlar, yabancı sermaye bedeli veya diğer kaynaklardan temin edilen nakdin gümrük giriş noktalarından yurda getirilmesi serbesttir. Bu nakdin beyan edilmesi zorunlu değildir, yolcu beyana zorlanamaz’ uygulamasının getirilmesinin gerekçesi nedir? Bu genelge değişikliği, Avrupa Birliği ve Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nün beyan şartı uygulamasıyla çelişmiyor mu? Türkiye’ye gümrük giriş noktalarından hiç bir beyanda bulunmadan serbest biçimde nakit para getirilmesinin önünü açarak, ‘terörün finansmanı’, ‘kara para aklama’ ve ‘Türk Parasını Koruma Kanuna Muhalefet’ şüphesinde savcılığı devreden çıkarmanız Türkiye’yi kara para aklama cennetine çevirmez mi?”

(Hürriyet)

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.