Grev yerde kaldı

Grev yerde kaldı

THY'de 22 yıl sonra gelen grev 'hava'lanamadı. THY yönetimi uçuşların sorunsuz gerçekleştiğini açıkladı, Hava-İş yönetimi ise tüm çalışanlarına...

THY'de 22 yıl sonra gelen grev 'hava'lanamadı. THY yönetimi uçuşların sorunsuz gerçekleştiğini açıkladı, Hava-İş yönetimi ise tüm çalışanlarına bugün için yeniden grev çağrısı yaptı.

Türk Hava Yolları’nda (THY) 22 yılın ardından dün greve gidildi. Geçen yıl getirilen grev yasağın günü yaşananların aksine THY’nin operasyonlarında aksama yaşanmadı ve uçuşlar sorunsuz gerçekleştirildi. Hava-İş üyeleri gece 03.00’te Atatürk Havalimanı’nda grevi başlatmak istedi ancak polisler izin vermeyince THY Genel Müdürlüğü önünde grev başlatıldı. THY yönetimi sürekli olarak hiçbir uçuşun aksamadığı açıklaması yaparken Hava-İş üyeleri ise kabin ekiplerinin part time çalışanlardan, nöbetçi personelden ve yönetim kademesinden oluşturulduğunu belirtti. Hava-İş uçuşların riske atıldığını kaydetti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu grevin ilk günü Hava-İş’i tekrar görüşmeye çağırırken greve katılan çalışanlarına adaletli, greve katılmayan çalışanlara ise şefkatli yaklaşılacağını açıkladı. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise grevin mutlaka başarılı olacağını belirterek bugün için tüm çalışanlara greve katılım çağrısını yineledi.

Grev kararının asıldığı THY Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Hava-İş üyeleri sendikaların, kitle örgütlerinin desteğini yanına alırken basın açıklamasına THY çalışanlarının katılımının az olması dikkat çekti. Hava-İş Başkanı Ayçin uçuşları gerçekleştirenlerin THY’de işveren sıfatı taşıyan kaptanlar ile yarı zamanlı çalışan, daha eğitimini dahi tamamlamamış personel olduğunu savunarak “Uçuş emniyeti yoktur ve bu uçuşlar uluslararası sivil havacılık standartlarına uymamaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü uluslararası standartlara uymayan bu uçuşları denetlemeye çağırıyorum. Doğacak kazalardan THY ve hükümet sorumludur” dedi.

THY yönetimi ise yaptığı açıklamada, uçuşların aksamadığını, grevin kâğıt üzerinde kaldığını savundu. THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, işten çıkartılan 305 kişi ile ilgili zaten yönetim kurulunda bir çalışma başlattıklarını, o işi hukuka bıraktıklarını, kâğıt üstünde kalmış bir sendika olmalarına rağmen masanın hazır olduğunu, 16 bin kişinin haklarını konuşmak için gelebileceklerini söyledi.

Topçu, Hava-İş Başkanı Ayçin’in grev açıklamasına bir tek çalışanın bile gelmediğini ileri sürerek şunları söyledi: “Biz lokavt kararı almadık. Grevi gerektirecek bir sebep görmedik. Dedik ki işe gelmek isteyen buyursun gelsin biz operasyonumuza devam edeceğiz. Tabii ki talepler o kadar yoğun oldu ki Hava-İş’in başlattığı grev, kâğıt üzerinde kaldı.”

Ancak Hava-İş greve katılım yüzdesinin giderek arttığını savundu. Yetkililer uçuşların aksadığını iddia ederken Osaka uçuşunun 2 saat rötar yapmasını örnek verdi. Sivas, Samsun , Dalaman, Erzurum, Trabzon uçuşları iptal oldu.

Kabin ekipleri ne diyor?

Basın açıklaması yapıldığı sıralarda en arkalarda olmayı tercih eden greve katılan uçucu ekipten bir kabin amiri isim vermeden neden greve gittiklerini şöyle anlattı: “7 yıldır THY’de çalışıyorum. Daha önceki iş bırakma eylemine katılmadım. Ancak sendikanın grev kararı için buradayım. İnsanlar işsiz kalmaktan korktukları için buraya gelemiyor. Ancak çok sayıda insan bizim gibi düşünüyor. Biz gemileri yaktık. Buraya geldiğim için işimden atılacağımı biliyorum. Her şeyi göze aldım.”

Hisseler tarihi zirvede

Hava-İş Sendikası’nın başlattığı greve rağmen THY’nin borsadaki hisseleri dün 8.50 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Borsadaki genel yükselişten de destek alan THY hisseleri günü yüzde 3,21’lik yükselişle 8.36 liradan kapattı. THY hisselerinde son bir yılda yaşanan yükseliş yüzde 207’ye ulaştı. THY’nin piyasa değeri de 10 milyar lirayı geçti.

Radikal

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.