Gerçekten de, ta kendisi!

Gerçekten de, ta kendisi!

Yazarımız Dr. Güntürk Üstün’ün 07.04.2021 tarihli makalesiyle LOJİPORT’taki köşesine konuk ettiği USCGC HAMILTON, bu defa İstanbul Boğazı’na misafir olarak, suların hayli ısınmaya başladığı Karadeniz’e geçiş yaptı.

Dün (yani 27 Nisan Salı) akşam saatleri yaklaşırken, Amerikan Sahil Güvenlik gemilerinden USCGC HAMILTON, Rusya ile Ukrayna arasındaki artan gerilimin ortasında bölgedeki NATO varlığını güçlendirmek için; İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz’e açıldı. Böylece “WMSL-753” borda numaralı USCGC HAMILTON, 2008'den bu yana Karadeniz'i ziyaret eden ilk ABD Sahil Güvenlik yüzer unsuru oldu. Bölgeyi ziyaret eden son ABD Sahil Güvenlik gemisi USCGC DALLAS, bir kez 2008'de ve bir kere de 1995'te olmak üzere iki defa yine Boğaz’dan geçmek suretiyle Karadeniz’e açılıp, görev yapmıştı.

127 metre boyundaki, 18 metre genişliğindeki, yaklaşık 50 000 beygir gücündeki  4500 grostonluk USCGC HAMILTON; 111-148 kişilik mürettebat kapasiteli ve ikmal yapmaksızın, denizde 60 ila 90 gün süreyle faaliyet gösterebiliyor. “Vigilant Sentinel/Uyanık Nöbetçi” resmi lakaplı, Charleston (South Carolina) bağlama limanlı 8 yaşındaki gemi saatte maksimum 28 deniz mili sürat yeteneğine sahip. Adını da, Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki ilk Hazine Bakanı ve ülkedeki hem mali sistemin hem de Sahil Güvenlik Teşkilatı’nın kurucusu olan Bay Alexander Hamilton (1757-1804)’dan almış. “Amerikan Altıncı Filosu”nun operasyon alanında alışılmadık bir şekilde konuşlandırılan USCGC HAMILTON, bu özel görevi için Karadeniz’e ulaşabilmek amacıyla Porto Riko’nun başşehri San Juan’dan, geçtiğimiz 1 Nisan sabahı ayrılmıştı. Atlantiği sorunsuz şekilde aşan gemi, İspanya’nın Rota ve İtalya’nın Napoli limanlarına da uğramıştı.

abd-savas-gemisi-gunturk-ustun3.jpg“Legend” sınıfına dahil USCGC HAMILTON, Mart 2021'de diğer NATO Müttefikleriyle beraber "uluslararası sularda deniz güvenliğini sağlamak hedefli rutin bir devriyeyi" tamamlayan Amerikan Donanması’na bağlı “Ticonderoga” sınıfı güdümlü füze kruvazörü USS MONTEREY ve “Arleigh Burke” sınıfı USS THOMAS HUDNER muhribi/destroyerinden sonra Karadeniz’e çıkan üçüncü Amerikan askeri gemisi olacak. “Legend” sınıfı yüzer unsurlar şu anda Amerikan Sahil Güvenlik filosundaki en büyük ve en güçlü gemiler konumunda. Halen aktif biçimde 9 tanesi görev yapan gemilerin sayısı, önümüzdeki yıllarda 11’e ulaşacak.

abd-savas-gemisi-gunturk-ustun2.jpg

USCGC HAMILTON’a İstanbul Boğazı’nı geçişi sırasında, T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI filosuna ait “KAAN 19 SINIFI TCSG 29 ANİ MÜDAHALE VE DEVRİYE BOTU” (8000 beygir gücünde ve saatte maksimum 62 deniz mili hız yapabilen) eşlik etti. USCGC HAMILTON, dün sabah saatlerinde Çanakkale Boğazı’ndan geçerek de, Marmara Denizi’ne giriş yapmıştı. Bakalım, söz konusu Amerikan Sahil Güvenlik gemisi Karadeniz’de ne kadar süreyle görev yapıp, bu defa Ege Denizi üzerinden Akdeniz’e açılmak üzere İstanbul Boğazı’na yeniden geri dönecek? 20 Temmuz 1936’da imzalanan “Montrö Boğazlar Sözleşmesi” gereğince, yabancı savaş gemileri bir seferde Karadeniz’de ancak 21 gün kalabiliyorlar.

Haber derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.