Gençlere otomobili sevdirmek onun işi

Gençlere otomobili sevdirmek onun işi

Dünya yollarında bulunan araç sayısı 900 milyona yakını binek olmak üzere 1,2 milyara ulaşmış durumda. Bu rakamın önemli bir kısmının İstanbul'un...

Dünya yollarında bulunan araç sayısı 900 milyona yakını binek olmak üzere 1,2 milyara ulaşmış durumda. Bu rakamın önemli bir kısmının İstanbul'un da içinde bulunduğu mega şehirlerde oluşması trafik konusunda çok ciddi projeler geliştirilmesini mecbur kılıyor. Konunun sadece kamu kurumlarının görevi olmadığını düşünen dünyanın en büyük üreticilerinden Mercedes Benz, geliştirdiği projelerle otomobilin günlük hayatın içinde çok daha verimli kullanılmasını hedefliyor.

Şirketin merkezi Stuttgart'ta oluşturulan birimin başında Mercedes Türkiye'den 8 yıl önce giden Meltem Aytaç bulunuyor. Avusturya Lisesi ve Boğaziçi Ekonomi eğitimi bulunan Aytaç, yeni iş fikirleri olarak özetlenebilecek yeni görevinin bir otomobil şirketi için oldukça ilginç bir konu olduğunu, bunun için ciddi bütçeler ayrıldığını söyledi. Bir önceki görevi dünyadaki tüm Mercedes hafif ticari araçların pazarlama iletişimi müdürlüğü olan Aytaç, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda şirketin önceki 2 projesi ve tamamen kendisinin başında olduğu yakında tanıtılacak 'Park 2Gether' projesi hakkında bilgi verdi.

Mercedes'in geliştirdiği trafik projelerinin kendine araç almak yerine araç konforunda yolculuk yapmak isteyen yeni bir kitleye hitap ettiğini belirten Aytaç, "Bu oran Avrupa'da yüzde 30 gibi rakamlara çıktı. Türkiye için henüz erken ama Avrupa'da gençler yeni bir otomobil yerine akıllı bir telefona sahip olmayı daha çok önemsemeye başladı. Bir yandan otomobil satmanın peşindeyiz, bir yandan da akıllı projelerle dünyayı otomobillerin oluşturduğu trafikten kurtarmamız, trafikten bunalanlara yeni çözümler üretmemiz gerekiyor. İlk 2 projemiz Avrupa ve Amerika'da uygulanmaya başladı bile. Benim geliştirdiğim son proje ise özellikle şehir merkezlerindeki park sorununa yüzde 60-70 çözüm getirmesi beklenen bir iş." dedi.

Meltem Aytaç, Mercedes Benz bünyesinde geliştirilen ilk trafik sorumluluğu projesi 'Car 2Gether'la aynı bölgede oturan ve birbirine yakın işyerlerinde çalışan insanların birlikte tek araç kullanımının hedeflendiğini belirtti. Sistemin iPhone, iPad gibi akıllı telefonlarla kullanılabildiğini ve özel bir üyelikle başladığını anlatan Aytaç, "Telefonunuzdaki özel program sayesinde bulunduğunuz yeri ve gitmek istediğiniz yeri belirtiyorsunuz. Bu trafiğe uygun boş aracı olanlar aynı şekilde araçlarına alabilecekleri kişi, cinsiyet gibi özellikleri de belirterek, sisteme giriyorlar." dedi.

Dünyada birkaç şehirde uygulanmaya başlayan 'Car 2Go' projesiyle şehir içleri için verimli otomobil kiralamanın hedeflendiğini belirten Meltem Aytaç, sistemin ehliyet üzerine yapıştırılacak küçük bir 'chip'li üyelikle işletilebildiğini kaydederek şunları söyledi: "Akıllı telefonlar üzerinden size en yakın noktada hangi araç parkta duruyor onu görüyorsunuz. Bu sayede taksiden daha verimli ve daha ekonomik bir ulaşım imkanı kazanıyorsunuz. Park sorunu yok. Uygulamanın olduğu şehirlerde istediğiniz aracı alıp kullanma imkanınız oluyor. Ücretlendirme dakika üzerinden yapılıyor. Dakikalık kullanım ücreti Almanya'da 19 cent. İlk etapta günlük fiyat koyduk, üniversite öğrencileri çok rağbet gösterdi, aracı alıp başka şehirlere çıktı. Aracın takibi tamamen uydudan. Güvenlik sorunu yok."

Memduh TAŞLICALI-ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.