Gemiadamı Yönetmeliği'nde değişiklik

Gemiadamı Yönetmeliği'nde değişiklik

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, teşkilat yapısındaki değişiklik uyarınca, Gemiadamları Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti. ''Gemi...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, teşkilat yapısındaki değişiklik uyarınca, Gemiadamları Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti.

''Gemi adamları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'' geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tüm gemi adamları, denizde kişisel can kurtarma teknikleri eğitimi, temel ilkyardım eğitimi, yangın önleme ve yangınla mücadele eğitimi, personel güvenliği ve sosyal sorumluluk eğitimi, can kurtarma araçlarını kullanma yeterliği eğitimi görmek ve bu konularda yeterli olduklarını kanıtlamak için, her beş yılda bir idarenin öngördüğü değerlendirme sınavından geçerek belgelerini yenilemek zorunda olacak. Bu değerlendirmede başarısız olan gemi adamları, başarısız olduğu konularda tekrar sınava tabi tutulacak veya eğitim ile belgelerini yenileyebilecek.

İşte geçtiğimiz günlerde uygulamaya başlanan  ‘Gemi adamları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin ana hatları:

Manila Konferansı ile STCW Sözleşmesinde yapılan değişiklikler tüm yönleriyle Yönetmeliğe yansıtıldı, elektro-teknik zabiti ve tayfası, güverte makine sınıfı usta tayfalar gibi yeni yeterlik standartları tanımlandı.

Anadolu Denizcilik Meslek Liseleri mezunlarına 3000 GT gemiler için yeterlik belgesi düzenlenmesi uygulamasının devamı öngörüldü.

Güverte ve makine sınıfı gemi adamlarının terfilerinde aranan deniz hizmeti süreleri 24 aydan 36 aya çıkarıldı.  Gemi adamların terfilerinde reel deniz tecrübesi önemli hale getirildi.

Uzak yol sefer yapan gemilerde çalışan gemi adamlarının STCW sertifikalarının yenilenmesinde sınav zorunluluğu kaldırılarak gemi kaptanı tarafından verilen eğitimle yenilenmesi öngörüldü.

Temel denizde güvenlik sertifikalarının yenilenmesinde sınavda başarısız olunması durumunda yeniden kurs mecburiyeti kaldırıldı. Sınav hakkı sınırlamasına son verildi.

Balıkçı gemisi kaptanı ve daha önceden belgelendirilmeyen balıkçı tayfasına yönelik balıkçıların lehine eğitim ve belgelendirme standartları tanımlandı.

Yat sınıfı gemi adamlarının eğitim ve belgelendirilmesi standartları 500 GT’dan küçük 500-2999 GT arası ve 3000 GT ve üzeri yatları kapsayacak şekilde yeniden oluşturuldu.

Gemi adamlarına sicil limanını seçme hakkı verildi.

Gemi adamları Sınavları Merkezinin oluşumu, çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi.

Gemi adamlarının gemide telsiz kullanımı ile ilgili hususlar liman seferi ve uluslararası olmak üzere yeniden düzenlendi.

Gemi İnşa Fakültesi mezunları ile makine mühendislerine ilave eğitim ile uzakyol yeterliği hakkı verildi.

STCW Sözleşmesinin Manila Değişiklikleri ve ILO Deniz Çalışanları Sözleşmesi (MLC 2006)’ne uygun olarak gemi adamlarının gemide çalışma ve dinlenme saatleri yeniden düzenlendi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.