Gemi adamından 'sendrom' davası

Gemi adamından 'sendrom' davası

Somalili korsanlar tarafından geçen yıl Hindistan açıklarında kaçırılan ve 129 gün rehin tutulan Frigya gemisinin baş mühendisi Birol Kahraman, geminin...

Somalili korsanlar tarafından geçen yıl Hindistan açıklarında kaçırılan ve 129 gün rehin tutulan Frigya gemisinin baş mühendisi Birol Kahraman, geminin bağlı olduğu Karya Denizcilik ve Gemi İnşaat Sanayi Ticaret hakkında dava açtı.

Kahraman, olaydan sonra yaşadığı ve Vietnam Sendromu olarak da bilinen travma nedeniyle ?Gemi adamı olamaz? raporu aldığını, buna rağmen şirketten özlük haklarını alamadığını iddia etti. Somalili korsanların gemiyi kaçırmasının ardından kendisini İsrailli zannettiklerini, bu yüzden işkence yaptıklarını belirten Kahraman, şunları söyledi:

Çalışamaz raporu verdiler

?Sarışın, mavi gözlü olduğum için Türk olduğuma inanmadılar, sürekli olarak işkence yaptılar. Ellerimi arkama bağlayıp dövdüler, birkaç kez üzerime ateş açtılar, aç bıraktılar. İzmir?e döndükten sonra dengem bozuldu. Ayakta dururken düşmeye başladım. Sürekli olarak kabus görüyorum, sürekli bir korku hali var. Daha sonra görüştüğüm makine bakımcısı Dursun Karabulut, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi?ne gittiğini söyledi. Ben de gittim. Orada ?Travma sonrası stres bozukluğu? teşhisi koyarak tedaviye başladılar. Yaklaşık bir yıldır tedavi sürüyor. Bu süre içinde intihara kalkıştım ancak eşim ve çocuklarımı düşündüm, son anda vazgeçtim. Korsanların elinden kurtarılıp Türkiye?ye döndükten sonra şirket bana başka bir gemide iş verdi. Ancak sağlık raporunu geçemedim. 24 Eylül 2010?da sağlık yoklamasına gittim. Psikiyatrik tedavi sürdüğü için ?Altı ay denizde çalışamaz? raporu verdiler. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi?nde tedavi gördüğüm için daha sonra ?Gemi adamı olamaz? raporu verdiler. Tedavimin sürdüğü döneme ilişkin maaş ve özlük haklarımın verilmesi için şirkete başvurdum ancak yanıt alamadım. Bunun üzerine şirkete ihtarname gönderdim, icra takibi başlattım. Şirket icra takibine itiraz edince dava açtım. Çalışamadığım dönemlere ait şirketten toplam 63 bin dolar alacağım var.? 

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.