Galericileri garanti korkusu sardı

Galericileri garanti korkusu sardı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ikinci el araç alım satımını düzenleyen yönetmelik taslağı, galericilerden büyük tepki aldı.

Gümrük Bakanlığı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a dayanarak, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırladı. Taslağa göre, ikinci el araç satışları artık yetki belgesine sahip sertifikalı galericiler tarafından yapılabilecek. Vatandaşlar bir yıl içerisinde üzerlerine kayıtlı olan en fazla 3 aracı kendileri satabilecekler.

İKİNCİ EL ARACA 6 AY GARANTİ

Yeni düzenlemeyle, ikinci el araç satışlarına da tıpkı sıfır araç gibi “garanti” geliyor. İkinci el araç satış yetkisine sahip olan galericiler, satacakları araçları öncelikli olarak teknik muayeneden geçirip bütün detayları içeren ekspertiz raporu alacaklar ve bu raporu satıcıya verecekler. Satıcılar veya satışa aracılık yapanlar, 10 yaştan küçük veya 200 bin kilometrenin altında olan taşıtların motor ve şanzıman gibi parçaları için 6 aylık veya 10 bin kilometre garanti verecek. Garanti süresi içinde oluşan arızalar aracı satan galericiler tarafından en geç 3 ay içerisinde giderilecek ve arıza süresi boyunca da başka bir araç ücretsiz olarak araç sahibine tahsis edilecek.

GARANTİ TAMAM, SÜREYE İTİRAZ

Taslakla ikinci el araçlara da garanti sağlanacak olması tüketici örgütlerinde olumlu karşılandı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkan Yardımcısı Ferda Ekinci, mevcut Tüketici Kanunu'nda ikinci el araçlar için satıcıların ayıplı mala karşı 1 yıl sorumlu tutulduğunu, ancak garantinin verilmediğini söyledi. Bu düzenlemeyle ilk kez garantinin gelecek olmasını olumlu bulduklarını belirten Ekinci, “Tüketici aldığı ikinci el araçta bir ayıp çıktığında aracın onarılmasını, değiştirilmesini ya da bedelini isteyebileceği gibi şimdi artık garanti kapsamında tamir ettirebilecek. Ancak madem burada amaç mağduriyeti gidermek, o halde sıfır araçtaki sürelerin en az 4'te 1'i burada uygulanmalı. Garanti 10 bin yerine 15 bin kilometreye çıkarılmalı. Tamir süresi 3 ay değil en fazla 40 gün olmalı” dedi.

İKİNCİ ELİN GARANTİSİ Mİ OLUR?

Düzenlemedeki garanti maddesi, esnaf temsilcilerinden ise tepki aldı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın eskimiş araca garanti verilemeyeceğini söyledi. Apaydın, “Garanti maddesi pek akla uymuyor. Örneğin ikinci el bir aracı Ankara'dan aldınız Van'a doğru gidiyorsunuz. Göstergelere bakmadınız, aracınız yolda hararet yaptı, motor yandı. Vatandaşın ihmalini galerici mi üstlenecek? Acenteden araç almıyorsunuz ki. Eski arabanın garantisi mi olur?” dedi. Sektörün kayıt içine alınması, vergi kaçağının önlenmesi ve işin yetkili esnafa devredilmesi açısından düzenlemeye olumlu baktıklarını belirten Apaydın, garanti maddesinin taslaktan çıkarılmasını istedi.

DOLANDIRICILARA BELGE YOK

İkinci el araç taslağına göre, sıradan bir vatandaş yılda en fazla 3 araç satabilecek. Galericilik yapmayan diğer şirketler ise 3 yıldan uzun süredir sahibi oldukları araçları 3 araç sınırına tabi olmadan satabilecekler. Onun dışındaki tüm araç satışları yetki belgesine sahip galerici esnafı tarafından yapılacak. Noterler, yetki belgesi olmayan araç satışlarını onaylamayacak. Yetki belgesini ifade eden satış sertifikası hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık suçlarından hüküm giyenlerle iflas etmiş kişilere verilmeyecek.

GARANTİYE TABİ AKSAMLAR:

Motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi.

GARANTİ KAPSAMINA GİRMEYENLER:

10 yaş üstü veya 100 bin km'nin üzerindeki araçlar.

Kayışlar, egzoz, amortisör, debriyaj, ön dişli takımı, fren balataları ve pabuçları, diskler, contalar gibi parçalarda meydana gelen aşınma ve yıpranmalar.

Garanti kapsamındaki bir parçada meydana gelen arızanın doğrudan sonucu olarak hasar görmedikçe veya zayi olmadıkça; bujiler, katalitik konvertörler, hava filtresi, yağ filtresi, yakıt filtresi, cam silecek lastikleri, klima devresinin doldurulması için kullanılan maddeler, ilave edilen yağlar, soğutma sıvıları, fren sıvıları ve diğer katkı maddeleri, koltuk aksesuarlarının temizlenmesi ve onarılması dahil olmak üzere kaportanın ve kabinin normal bakımı için yapılan masraflar.

Kaporta işleri, süslemeler, paspas, lastikler, jantlar, akü, farlar, park lambaları, camın ve farların kırılması veya çatlaması.

Elektronik parçalar ve komponentler.

İkaz lambaları sistem arızası gösterdiği halde aracı kullanmaya devam etmenin veya bilerek veya bilmeyerek uygun olmayan ya da kalitesiz yağların veya yakıtın kullanılmasının sebep olduğu arızalar.

Hatalı kullanım, kaza, hırsızlık, hırsızlık girişimi, yangın, infilak, vandallık veya doğal afetler nedeniyle hasar gören veya zayi olan parçalar.

Taşıtın ihmal edilmesinin veya uygun olmayan bir şekilde kullanılmasının veya aracın gereği gibi çalışması için lüzumlu olan sıvıların donmasının sebep olduğu arızalar.

Bakım işlemlerinin muayene ve bakım planına uygun olarak yapılmaması nedeniyle meydana gelen arızalar.

Taşıt üreticisinin veya ithalatçısının sorumluluğunda bulunan ve satış sonrasında taşıta yapılan herhangi bir eklenti nedeniyle oluşan hasar ve arızalar.

Trafik sicilinde “Trafikten çekilerek tescili silinmiştir” kaydı bulunan taşıtlar.

SÖZCÜ GAZETESİ

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.